Skocz do zawartości

Tulejki zaciskowe

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, odkopuje wątka. Czym i jak zaciskacie? OStatnio porobiłem sobie z materiału typu 49 splotów stalowa linka. Nie ukrywam, że zagniecenie tulejek mało dało, i przypony się otworzyły. Dwa razy z przynęta, ta poszła na krzaki (na szczęście odzyskałem). Za słabo zaciskam czy trzeba to jeszze czymś dopieścić?

Panowie, odkopuje wątka. Czym i jak zaciskacie? OStatnio porobiłem sobie z materiału typu 49 splotów stalowa linka. Nie ukrywam, że zagniecenie tulejek mało dało, i przypony się otworzyły. Dwa razy z przynęta, ta poszła na krzaki (na szczęście odzyskałem). Za słabo zaciskam czy trzeba to jeszze czymś dopieścić?

Ja dopiero od kilku tygodni sam robię przypony - też z linek stalowych 7x7.

U mnie to idzie tak:

- tulejka podwójna z zapasem/luzem w stosunku do średnicy linek - linki SG 0,54 mm oraz 0,45 mm; tuleje fi 1,0 mm;

- linka przełożona w dwururkę "tam i nazad", jednak ten króciutki koniec jeszcze przewlekam z powrotem, tak aby tylko był schowany na długość tulejki, w stronę pętli z krętlikiem lub agrafką. Chodziło mi o stworzenie "klina", który dodatkowi zabezpieczy wolny koniec linki przed wysunięciem się z zaciśniętej rurki. Poćwicz, bo można to przesuwać jednym i drugim końcem, tak aby pętelka zwrotna była jak najmniejsza.

- docięte rurki termokurczliwe x2 na linkę (zanim zarobię oba końce przyponu) - długość taka, aby zakrywała tulejkę, mikro pętelkę "powrotną", i jeszcze kilka, 2-3 mm zachodziła na pojedynczą linkę; 

- zaciskam tuleje kleszczykami, takimi z opcją grubości zacisku, w trzech miejscach (szczypce jaxon, stanley - co akurat wezmę do ręki z pudła z narzędziami);

- nasuwam rurkę na zaciśniętą tulejkę, podgrzewam z wyczuciem starą zapalniczką i finito.

Może za dużo ceregieli. Póki, co jeszcze nie miałem nieprzyjemnej niespodzianki z odlatującą przynętą za zachodzącym słońcem.

W kolejce czeka pojedynczy drut tytanowy. Te będę robił na pojedynczych tulejkach.

• Like 1