Skocz do zawartości
  • 0

Miętus na spinning

biosteron

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

myslisz o takich? ;)

jezeli chodzi o metody spinningowe, to jako takie efekty przynosci powolne szuranie twisterem po dnie, to samo dotyczy mini pilkerow ... ale, ze mietus to smakosz, wiec kocha miesko i orientuje sie mocno zmyslem wechu, wiec lepiej udrapowac kotwiczke rosowka, malym, rybim trupkiem lub kawalkiem kurzej watrobki, to podnosi szanse dobrego polowu o kilkaset % ...

a jeszcze lepiej z gruntu na wyzej podane smakolyki, ale to nie ma najmniejszego zwiazku ze spinem, wiec nie ma co dalej tego tematu (przynet i techniki gruntowej) drazyc ... natomiast mozemy pogadac, gdzie stoja, kiedy lapac i dlaczego ...

wiecej grzechow nie pamietam :D

post-24-1348913657,2899_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Osobliwie brzydkie paskudztwo......

Z tym to się chyba tylko release

Niestety mięso miętusa jest bardzo smaczne, a po obróbce cieplnej jest znacznie przystojniejszy. :(

Sam nigdy ich nie łowiłem ale koledzy najbardziej polecali jako przynętę zamarynowane fileciki drobnych ryb morskich.

• 0

Witaj pitt,mam pytanie czy taki kijek bedzie odpowiedni do lowienia mietusa?:DRAGON Legend Light Feeder 3,60 40-80g,acha i jeszcze jedno w jakie pory najlepiej bierze mietus,slyszalem ze pora nocna jest najlepsza,czy to prawda?

• 0

Nie była to wypowiedź w duchu C&R :(

Może jedynie łowiąc miętusy pod lodem na blaszkę możesz je wypuszczać ( tak przypuszczam, nie łowiłem). Łowiąc na grunt to raczej jest wielce wątpliwe, spróbuj a zobaczysz ile Ci sie uda zaciąć za pysk. Prócz tego co to za różnica czy używasz słonecznicy (super przynęta), uklei, kawałka płotki czy miętusa- tak czy śmak zabijasz rybę. Odradzam stosowanie przynęt typu czerwone robaki- biorą miętusy wielkości palca, hak mają w .... wiesz gdzie :D .

• 0

Zgadzam się z kolegą Mysha. Kiedyś łowiłem miętusy. Piękna rybka. I każdy sprzęt jest dobry...a sam miętus to niespotykanie żarłoczne stworzenie! Jak już namierzy kąsek to nie odpuści. Miałem taki przypadek:

Kolega holował miętusa, który zerwał mu się z przyponem i poszedł Pół godziny później ja mam branie. Wyciągam rybę z pecionką wystającą z pyska. Okazało się, że to ten sam miętus, ponieważ plecionka była fluo, a hak koloru niebieskiego (taki przypon miał kolega). Jak się potem okazało, miętus wziął na mój zestaw, mając wcześniej przekłuty na wylot żołądek sporym haczykiem...

Tak więc widać jak żarłoczny jest ten gatunek.

• 0

tak jak napisal mysha, zadnych sprzetowych ceregieli nie oplaca sie robic, zwykla wedka (feeder tez moze byc), zylka spoko 0.24 mm, ciezarek, bo ryby stoja przy samym gruncie, kilkanascie przyponow jezeli lowisz z gruntu (sorry, ale to najlepsza technika) i wista-wio ...

najlepsza pora to bezksiezycowa noc, od grudnia do konca lutego, najlepiej taka zimna, paskudna, wietrzna, ze sniegiem i deszczem ... czyli paskudna pogoda, wiec trzeba sie ubrac cieplo i miec kilka godzin czasu ...

mietusy zyja tez w jeziorach, uwaza sie, ze to 'szkodniki' bo wyzeraja ikre pstragom i innym rybom tracych sie zima, jezeli znasz tarliska i woda jest zasobna w mietusy, to juz wiesz gdzie ich szukac ...

polamania :D