Skocz do zawartości
  • 0

Miętus na spinning

biosteron

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@tomek_w fajne te fotki, chyba zapisze sie u Ciebie na praktykie.Pare nocy wysiedzialem na polowach tej pieknej rybki ,bylo to jeszcze na dlogo przed jerkbait.pl .Nigdy nieudalo Mi sie zlowic mientusa na przynente sztuczna .Jako ciekawostkie powiem ze tutejsze butiki napchane sa roznego rodzaju systemami na ta rybki.Polowy glownie w nocy i glownie na polodniu .Jedna z metod jest polow z opadu na rybkie podlodowa z przeponem zakonczonym jednym chakiem .Co jest na chaku, smaczny kasek dla tego padlinozercy.

• 0

Miętus to piękna w swojej brzydocie rybka :lol:

Złapałem w życiu dwa miętusy w tym jednego na blaszkę :huh: Połakomił sie na Aglię2, czarną z domalowanymi białymi kropkami prowadzoną wolno pod prąd w płytkim pstrągowym strumieniu. Miał 32cm.Było to jakieś 15 lat temu, w marcu.

Drugiego złapałem dwa lata temu na Wdzydzach podczas wieczornej zasiadki na węgorza. Wziął na rosówkę i miał 56cm. Troche się zdziwiłem bo był to początek czerwca , ale to duże jezioro i nagrzewa sie bardzo wolno, a przynętę wyrzuciłem trochę za daleko na 6-7m głebokości :mellow:

Dziadek mojej żony w czasach przedPGeRowskich łowił regularnie na Wdzydzach miętusy 2-3 kilogramowe :huh:

Przynętą były kiszki kury zarżniętej na rosół :mellow:

• 0

Ja w tym roku brodząc po warszawskich rafach natknałem się na jednego martwego miętusa po tym jak bardzo szybko opadła woda.

Rafka jest o tyle specyficzna że zawsze jest troszke przymulona i nurt w tym miejscu jest spokojny, zaczepów też tam nie brakuje...

• 0

Moze po krotce opowiem przygode

Szukajac sandaczy na duuuzej wodzie natrafilem na fajny blat kamienny wielkosci polowy moze 1/3 wielkosci stadionu.

Glebokosc poszarpana skalami od 8 do 10m ze spadkami po bokach ......17,19.19 i 28m

Sandacze i owszem przebywaja tam w ciagu dnia tylko ze nieduze a jesiania...

Jesienia gdy fronty sie zmieniaja i zaczyna wiac bija tam w twistera mietusy.

Pierwszy udezyl na wleczonego....BACH !!! mocne uderzenie i ....dziwny opor jak przy dorszyku

Podciagam ...patrze...no nie :o  mietus ,taki okolo 1,5kg :o

Po jakims czasie mocny tepy bior  .....siedzi nastepny :rolleyes: po jakims czasie nastepny calkiem calkiem .

Spadow tez bylo troszke.

Najszesciej brania byly na wleczonego albo po lekkich podskokach.

Zastanawiam sie czy ktorys z kolegow mial jakies przygody z mietuskami na spina.

mifek edit: Zdjęcie w sprzeczności ze standardami forum zostało usunięte...

• 0

W Zalewie Wiślanym trafiają się czasami jako przyłów podczas łowienia sandaczy co bardzo dziwi z uwagi na charakter tej wody. Faktem jest, że nigdy w agresywnym opadzie, a raczej podczas delikatnego "ślizgu" a najczęściej podczas "wleczenia/szurania" zwał jak zwał ;) pozdrawiam

• 0

Witam,

zacząłem się zastanawiać, czy można je łowić z powodzeniem na przynęty sztuczne.
Do tej pory natrafiłem w sieci na kilka sztuk złowionych metodą spinningową, ale to były raczej przyłowy.

Ma ktoś jakieś doświadczenie z marmurkami?

Pozdrawiam.

• 0

Faktycznie, składnia wyszła śmiesznie :) Ale wybaczcie, byłem już odmóżdżony po porannym projektowaniu systemu rozliczeń.
Troszę szperałem na stronach angielskojęzycznych i wygląda na to, że mam kolejny cel spinningowy :)

Krzysztofie, łowiłeś je jeszcze w innych miejscach? Czy tylko na tym kamiennym blacie?

• Like 1