Skocz do zawartości
  • 0

Miętus na spinning

biosteron

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Krzysztofie, wielkie uznanie, gratulacje... :)

Wedle mojej skromnej wiedzy, miętus żeruje od zmierzchu do świtu i w zimnej wodzie, więc najbardziej prawdopodobne złowienie w miesiącach XI-III. W tym okresie jego żarłoczność osiąga zenit i połyka wszystko co się rusza przed jego pyskiem.

Wyłączając trzy miesiące okresu ochronnego pozostają XI i III. Celowo nie ma się co na tę rybkę nastawiać, raczej zdarza się jako przyłów. Szanse na złowienie zwiększa nasączenie gumy smrodliwym atraktorem.

A propos, czy ktoś zna wody występowania miętusa w okręgach piotrkowskim, częstochowskim i sieradzkim?

• Like 1

• 0

Dorodny wątłusz, miła niespodzianka. Miętusa jeszcze nie złowiłem, ale węgorza i owszem, kilkanaście dni temu. Zapięty za policzek, na sporawą, sandaczową gumę. Branie wyraźne, bez wątpienia atak. Być może więcej mamy takich brań-niespodzianek, tylko trudno to zaciąć, ze względu na zachowanie i rozmiar pyszczków?

• Like 1

• 0

W Rosji też łowią sporawe.

Daniel na swoim blogu pisał o pod-lodowym łowieniu miętusów w Rosji .

http://hlehleblog.pl/2016/04/05/olbrzymie-mietusy-spod-lodu/

Duży kraj - Duże ryby. ;) :D

Dziki kraj - Dzikie standardy łowienia. ;)

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 1

• 0

Olek w Warcie do 2012r regularnie łowiłem miętusy na grunt..Usuwajac systematycznie sznury. Ost lata odpuscilem ale rybki są i w Warcie i w Bzurze i w Widawce.

pozdr, K.

Krzysiu, do miętusów nie miałem szczęścia, ale w latach 1957-1992 regularnie łowiłem ryby (spławik) w rzekach i rzeczkach woj. łódzkiego i nie tylko. Od 1992 r. wyłącznie spinninguję i wówczas w Warcie poniżej zapory nie było niczym wyjątkowym złowienie 16-tu okoni w 3 godziny. Teraz - na tym samym łowisku - uważam za sukces, jeśli w 16 godzin uda mi się złowić 3 okonie.

Pozdrawiam, A. ;)

• Like 2

• 0

Miętus na spinning wydaje się być raczej niemożliwy do cyklicznego łowienia. 
Jako przyłów się trafia i to na bardzo dziwne jak na ten gatunek przynęty.
Z ogromna satysfakcją bym pogadał z kimś kto łowi miętusy na spinning z premedytacją, ja próbuję od lat niestety bez efektów.