Skocz do zawartości

Jakie drewno na woblery?

bohors

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do strugaczy ; jakie drewno poza lipą nadaje się do robienia woblerów . Dodam że nie strugam korpusów ręcznie , więc nie musi być tak miękkie jak lipa ,ale musi być lekkie .Ważne jest też to aby było ogólniedostępne , np, w składach i tartakach , bo tam można dostać listewki.

Za pomoc z góry dziękuję

widziałem tę aukcję na allegro , ale stawiam raczej na coś bardziej twardego . NIe mam doświadczenia w robieniu wobków w balsie, a nie chcę zmieniać technologii , bo ta którą sobie wypracowałem pozwala robić wobki w miarę łatwo. .Dodatkowym minusem tego drewna jest cena , a ja zakładam duże straty , więc muszę narobić dużo wobków , a niektóre z nich będą miały 15 cm samego korpusu. Korpusy szlifuję na tarczy zamontowanej na wiertarce , a ta technologia powoduje że jest dużo odpadu , więc surowiec musi być w miarę tani.

hehe ja jestem chyba szczesciarzem. bo u nie na dachu lezy troche grybszych i cienszych galezi z topoli pieknie przesezonowanych, wysuszonych wiatrem i sloncem... tylko ze ja nie robie wobkow :mellow: na ogol jak juz sie wybiore na ten dach to galezie ida do smieciorkow :mellow:

Do produkcji wobków nie stosuję żadnych drogich użądzeń ,mam wiertarkę , dysk szlifierski do którego mocuję na tarcze ( takie na rzepy) do zgrubnego szlifowanai stosuję tarczę 36 do polerowania 150 , wykańczam ręcznie paierem 150 .

W sumie to i tak najważniejszy jest projekt , najpierw wymyślam jakiego chcę zrobić wobka ; długość i ogólny kształt , na kartce A4 zaznaczam długość i rysuję wobki , pierwsze 10 zawsze jest do kitu , potem uda mi się narysować dobrze górę lub dół i w następnych wobkach rysuję dobry element i dorabiam resztę . Jak już uznam że wobek jest ładny ( czasami muszę namalować kilkadziesiąt kształtów) to wycinam szablon z kartonu .

Kształt z szblonu mogę nanieść tylko na płaski kawałek drewna , i dlatego napisałem w tym poście że potrzebuję pociętego drewna.

Po odrysowaniu na klocku pozostaje szlifowanie ; najpierw po krawędzi obrysui mamy już wobka w rzucie bocznym. Następnie szlifuję boki , a następnie końcowy kształt tak aby wobek w rzucie z przodu nie był kwadratowy.Potem zmieniam tarczę na 150 i poleruję , a na końcu ręcznie niweluję resztki niedoróbek i korpus gotowy.

Proces ten jest może dość czasochłonny , ale pozwala na robienie w miarę powtarzalnych wobków.

Topola jest rewelacyjna do strugania woblerów a zwłaszcza biel czyli drewno pod korą :mellow: ,Nie mogą to być gałęzie tylko deski które dostaniesz w tartaku lub u producenta palet.Deski tniesz od razu w odpowiednie listwy,dwa tygodnie na kaloryferze i można strugać.Powodzenia.

Topole, osika oraz olsza są lekkie i miękie, ale nie wiem jakie są w obróbce. Dotychczas stosowałem tylko lipę i dąb.

Jeszcze taka rada: jeżeli trafia się okazja, to zbieraj drewno. Weź, wrzuć gdzieś i zapmnij na rok... Kiedyś się przyda. Kiedyś zachce Ci się zrobić woba z ciężkiego materiału i będzie jak znalazł. Bierz drewno różnych gatunków i z różnych części drzewa (góra pnia, dół pnia, gałęzie). Z czasem zgromadzisz ładny zasób drewna, który w przyszłości pozwoli Ci uniknąć kłopotliwego i kosztownego szukania po sklepach, składach i aukcjach.

Na teraz: wiem, że z drewna olszowego wytwarzane są niekiedy elementy ogrodzeń (sztachety, tralki). Wiem, że stolarze lubią chomikować różne różności -kawałeczek tego, kawałeczek śmego. Pytaj po warsztatch, również u trumniarzy. Oni stosują wszystko, ze szczególnym uwzględnieniem materiałów tanich (topola jest tania).

Kombinuj. Powodzenia życzę :D

ja tam od jakiegoś czasu używam tylko balsy i jestem zadowolony :D także ją sprzedaję i nieuważam żeby była droga.

Przedewszystkim jest już wyselekjonowana i nie masz z nią żadnych więcej operacji tylko strugasz a z deski o grubości 2 cm x 10 cm x 100 cm ile zrobisz korpusów??

np 7 cm około 50-70 szt a desk kosztuje około 20 zł

jakbyśbył zainteresowany zapraszam na priv.

Udało mi się zakupić klocek lipy , pojechał się pociąć , a potem będziemy suszyć na kaloryferze.

Ale następnym razem to chyba zastanowię się nad innym drewnem , bo z lipą jest za dużo zachodu.

A jeśli chodzi o balsę to owszem jest świetna , ale musiałbym zmienić technologię produkcji , zresztą osobiście uważam że nie trzeba robić w balsie aby nadać wobkowi odpowiednią akcję , ważniejszą sprawą jest ilość obciążenia, jego umiejscowienie , wielkość steru i jego umiejscowienie do obciążenia i do drutu. o kształcie wobka już nie wspominam .

Ale następnym razem to chyba zastanowię się nad innym drewnem , bo z lipą jest za dużo zachodu.

.

Z lipą wcale nie ma tyle zachodu ile piszesz. Sam używam tylko lipy, ale raczej staram się zbierać już prawie suche gałęzie. Leży tego zawsze na pęczki pod drzewami, a zwłaszcza w czasie przycinki. :D

Pozdrowionka.

• 8 lat później...

Odświeżę temat. Czy ktoś ma doświadczenie z drewnem mahoniowym? Ja ostatnio namówiłem znajomego stolarza, żeby mi na "taśmówce" pociął klocki 12mm grube na jerki. Strugam je, ale są dość twarde, nóż nie idzie tak, jak w lipie. Za to mahoń wydaje się być bardzo jednolity. Nie znalazłem tam żadnych sęków, odbarwień, nawet słoi nie widać. Chętnie poczytam o waszych doświadczeniach z tym drewnem.