Skocz do zawartości

Jakie drewno na woblery?

bohors

Rekomendowane odpowiedzi

co prawda już wspomniano o tym gatunku drzewa ale o drewnie a ja swojego czasu strugałem z korzeni topoli - podobnie jak balsa jest bardzo łatwe do obróbki i nie pęka po wyschnięciu.... ale strugałem tylko na własne potrzeby czyli typowe rękodzieło. Dostępność ? - trzeba liczyć na wichury lub pracę w wodociągach bo korzenie topoli rozwalają wszystkie instalacje wodociągowe.....

• 11 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...

Brzoza może być za twarda, szczególnie do małych woblerów. Będzie się ją trudno obrabiało.

Na grzejniku nic nie susz, bo drewno może pękać. Zdejmij korę i połóż gdzieś w domu lub piwnicy, niech leży spokojnie. Za rak, na jesień możesz coś z niej robić.

Dostałem z pracy całą paletę EU jak się nie mylę to wykonane one są z balsy bardzo miękie ale nie jestem pewien ktoś coś więcej może powie?

balsa jest mało prawdopodobna - jest za delikatna, nie wytrzyma ciężaru ładunku... no chyba,że to specjalne palety do przewozu styropianu:))) na palety uzywa sie zwykle najtanszego dostępnego drewna... zwykle sosna, swierk, topola...

• Like 1

balsa jest mało prawdopodobna - jest za delikatna, nie wytrzyma ciężaru ładunku... no chyba,że to specjalne palety do przewozu styropianu:))) na palety uzywa sie zwykle najtanszego dostępnego drewna... zwykle sosna, swierk, topola...

A jeśli to ktoreś z wymienionych drzew nadaje się to na woblerki? Struga się świetnie.

Osobiście kupuje w markecie budowlanym kantówkę struganą z sosny. Za 3 zł masz 1 metr. Gorzej z obrabianiem, bo potrzeba wyrzynarki. Jeśli nie masz narzędzi to raczej jakieś miękkie drewno. 

sosna zalicza się do miękkich... nie polecam ze względu na słoje...

A jeśli to ktoreś z wymienionych drzew nadaje się to na woblerki? Struga się świetnie.

poszukaj  wierzby, olchy, topoli lub klasycznie lipy... w tej kolejności jak podałem:) dowolny kawałek gałęzi wierzby znad wody bedzie lepszy od palety, jest tylko mniej wygodny w obróbce - to nie deska:)

Ta paleta to prawdopodobnie topola. Często są dawane jako podstawki pod lodówki luba pralki przy zakupie. Spoko się w tym pracuje.

Jest miękka struga się rewelacyjnie na dodatek mam to za friko I zapas drzewa na rok jak nie więcej ????????????

Na 'oko' to wygląda na świerk. Generalnie każde drewno się nadaje, ale każdemu co innego pasuje. Ja na Twoim miejscu po prostu bym spróbował - sam zobaczysz czy to drewno będzie Ci odpowiadało.

Ta paleta to prawdopodobnie topola. Często są dawane jako podstawki pod lodówki luba pralki przy zakupie. Spoko się w tym pracuje.

Ja bym to ujął tak:

Paleta topola, a oparte deski to świerk.... ale to trochę wróżenie z fusów.

Jak Ci się dobrze struga to rżnij paletę... :)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dobrych kilka latek wstecz, byłem u znajomego mechanika, akurat dokładał drewno do pieca na warsztacie, powiedział coś w stylu"te jasne klocki ale szybko piec nagrzewają". Oglądam, miękkie (pod paznokciem się wciskało) bez wyraźnych słojów, trochę lipę przypominało ale minimalnie twardsze. Drewno to pochodziło z jakiś pociętych, niewymiarowych palet jednorazowych, prawdopodobnie olcha. Wziąłem jeden klocek do domu, a że to zima i bez auta zostałem, to zacząłem tego samego dnia strugać. Drewno na tyle się spodobało, że następnego dnia odbierając samochód wyszukałem pozostałe  klocki (kilka zostało) i pojechały ze mną ;)