Skocz do zawartości
  • 0

Dwa pstrągi

obcy91

Pytanie

Cześć, byłem ostatnio na zawodach na rzece pstrągowej. Padły dwa pstrągi.
Ryby złowione na tej samej rzece, ale są różnie ubarwione.

Czy jest to kwestia pokarmowa,miejsca w jakim się wychowały czy też są to jakieś mieszanki. (chodzi mi bardziej o tego drugiego).
Fajnie jak wypowie się ktoś kto zna się na pstrągulcach.

post-51148-0-14972700-1369803624_thumb.jpg
post-51148-0-09566100-1369803631_thumb.jpg

Wymogiem zawodów było posiadanie aparatu czy to w telefonie czy zwykłego. Zawodnik fotografował rybkę przy miarce następnie niezwłocznie wypuszczał do wody. Komisja później zgrywała zdjęcie na laptopa i ustalała jego dokładny wymiar.

Edytowane przez obcy91

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zależy gdzie zawody były bo w górach są inne wymiary ochronne. Np u mnie 27cm :lol:

Takie ryby trafiają się zawsze w hodowlach gdzie produkuje się materiał zarybieniowy pstrąga potokowego z przeznaczeniem do rzek. Jest to 1-2% całej populacji narybku i nie ma znaczenia, że tarlaki były kropkowane. Skoro w hodowli tak jest to czemu ma  nie być w naturze?

Więc można nazwać trocią a można pstrągiem. To i tak ten sam gatunek

• 0

Jeden z moich pierwszych kropków wyglądał dość podobnie.  Złowiony w okolicy Zgorzelca, w Nysie Łużyckiej 9 lat temu. Również miałem wątpliwości na tyle, że konsultowałem się, z jednym ze znanych mi łowców pstrągów. Potwierdził, że to forma pstrąga z hodowli.

Ten Twój, pstrągiem bym nazwał.

Edytowane przez popper

• 0

No właśnie, zdania sa podzielone. Na pierwszy rzut oka mała troć, ale czy różnego rodzaju mieszanki, hodowlane, dzikie, zalewowe nie mogą być skrzyżowane? Chyba moga. Dlatego wyżej nie określona ryba została zakwalifikowana jako pstrąg. Aby dokładnie określić dokładnie gatunek trzeba byłoby poddać analizie rybkę ichtiologowi. Taka moje zdanie.