Skocz do zawartości
  • 0

Jakie płetwy do pływadełka?

joah12345

Pytanie

Witam, mam dylemat bo nie wiem jakie płetwy kupić do mojego belly, kupując pływadło od kolegi z forum miałem w gratisie takie płetweki na paskach ale  jedna mi pękła niestety, i teraz nie wiem co mam wybrać bo wybór jest spory,dodam ze mam spodniobuty neoprenowe z kaloszem gumowym o rozmiarze 45. Może ktoś wklei konkretne płetwy w jakimś linku. pozdrawiam Joah

znalazłem takie w sieci i nie wiem czy je kopic.. doradźcie Panowie.

http://allegro.pl/tanio-pletwy-plywania-nurkowania-regulowane-43-47-i3238386786.html

Edytowane przez Joah12345

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A czemu na skarpetę? Kup buty dla nurków i płetwy techniczne sprezynowe. Raz a dobrze a nie polsrodki

ja dzisiaj kupilem sobie pletwy techniczne ze sprzezynami. nie byly tanie (130 euro?), ale przymierzalem z butami i woderami etc i wyglada na to, ze pasuja idealnie. wiekszych butow nie zamierzam zakladac wiec nie kupilem tych za 75 euro o ktorych gadalem (te tansze dodatkowo, nie mialy sprezyn a to kolejne 30 euro za pare). na fotce dalem jednak te tansze bo sa szersze i wyzsze (noga w tle to rozmiar 45 albo 46)

post-48321-0-77790500-1534621455_thumb.jpg

• 0

Panowie, to ja odświeżę temat, gdyż większość linków w wiadomościach jest już nieaktywna.

Potrzebuję płetwy do Belly, które będę mógł zakładać na kalosza spodniobutów neoprenowych Dam Technisub rozm 44.

Nie planuję łowić w lato, a raczej jesień i wiosna, więc ciepłe neopreny z kaloszem to coś co głównie będe miał na sobie.

I tu moje pytanie. Jakie konkretnie płetwy kupić, żeby weszły na kalosza (nie planuję zakupu nowych śpiochów ze skarpetą, na które pasowałoby więkoszość płetw)?

Budżet to max 400-500 zł.

Czytałem o płetwach technicznych typu JET ze sprężynami, ale one wydają się dość krótkie i boję się, że pływanie będzie utrudnione.

Dodam, że dopiero planuję zakup Belly, więc kompletnie nie mogę skorzystać ze swoich doświadczeń, stąd prośba o pomoc doświadczonych kolegów.

Dzięki!

• 0

Polecam najprostsze z Decathlonu. Guma dobrze trzyma się kalosza, tanie, więc i w razie nietrafionego zakupu nie będzie żal. Miałem Madcaty i zgubiłem jedną sztukę podczas pierwszego pływania. Może nie umiałem się z nimi obchodzić, ale Tomasz, niejaki Pan Ace ze znanego kanału YT też miał ten problem. Po prostu jedna bardzo szybko się poluzowała i zniknęła w odmętach Bugu [emoji19]

Używałem też (krótko) płetw Mares Extreme i były ok. Niestety zostawiłem je na kilka minut na brzegu zbiornika Żelizna i tyle je widziałem...

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

• 0

Dzięki za informację. Ja na razie kupiłem płetwy dedykowane do Belly od Savage Gear, ale w moim przypadku się nie sprawdzają, bo założenie na kalosza jest praktycznie niemożliwe. Można zapiąć, ale tylna guma jest tak napięta, że raczej długo by nie wytrzymala (lub plastikowy zaczep).

Myślę, że będę musiał kuoic płetwy techniczne typu JET.

P.S. Filmik z płetwami Madcat widziałem :)

• Like 1

• 0

Witam ,mam pytanie, od kilku lat użytkuję belly  Berkley Tec Belly Boat Ripple XCD z dość krotkimi płetwami  (50cm) i ogólnie jestem zadowolony ,ale myslę ostatnio o szybszych płetwach ponieważ kolega z długimi pletwami (ale i lżejszym,mniejszym  materiałowym belly) jest odemnie sporo szybszy na wodzie.Niewiem co ma większy wpływ na jego prędkości mniejsze ,lżejsze belly,czy długie płetwy,ale na pewno nie lepsza kondycja  :D  Zastanawiam się w związku z tym nad dwoma modelami,pierwszy to długie od Madcat, a drugi to te z decathlon 

https://www.decathlon.pl/p/pletwy-caperlan-float-tube-fltb-fi/_/R-p-329375?mc=8606690 

Płetwy zakładam na buty do brodzenia w rozmiarze 44 i się zastanawiam czy w ogóle da się na nie założyć te Madcaty XL\XXL ? drugie pytanie to czy do Madcata da się założyć sprężyny, bo podobno mają słabe zapięcia? Płetwy z Decathlonu  z kolei napewno wejdą na buty i zapięcie wygląda na solidne, ale z kolei są tylko o 9 cm. dłuższe od moich i nie wiem czy jakoś znacząco mnie przyśpieszą na wodzie... Dużo nie chcę wydawać bo jak narazie nie mam w okolicy kompana muszkarza do łowienia z belly i moje  wyjazdy ograniczają się do kilku w roku.

Może ktoś użytkował któreś z wymienionych i pomoże?

Pozdrawiam Wobi

• 0

Pływam na tych z decatlonu. Nie spadają. Zapięcie jest solidne. A nawet gdyby coś poszło nie tak to są pływające. Odniesienie mam tylko do podstawowych dodawanych do alpha Trooper. To jest niebo a ziemia. Tamte to badziew straszny.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Pływam na tych z decatlonu. Nie spadają. Zapięcie jest solidne. A nawet gdyby coś poszło nie tak to są pływające. Odniesienie mam tylko do podstawowych dodawanych do alpha Trooper. To jest niebo a ziemia. Tamte to badziew straszny.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Dzięki,może ktoś kto ma Madcaty też się odezwie bo mam dylemat, czy te z Decathlonu dużo zmieną w moim pływaniu...

• 0

Mam, miałem Madcaty, bo została mi tylko 1 szt. druga została w odmętach Bugu. Nie polecam, bo dość łatwo je zgubić. Oczywiście można zawiązać jakieś zabezpieczenie ale ja tego nie zrobiłem. Z tego co wiem, nie tylko mi udało się zgubić płetwę Madcata, Tomek Lewandowski znany z YT FWA też zgubił (jest film na jego kanale). Używam płetw z Decathlonu i jestem zadowolony, zapięcie trzyma bardzo dobrze, nie spadają. Napęd też całkiem niezły

• Like 1

• 0

Mam, miałem Madcaty, bo została mi tylko 1 szt. druga została w odmętach Bugu. Nie polecam, bo dość łatwo je zgubić. Oczywiście można zawiązać jakieś zabezpieczenie ale ja tego nie zrobiłem. Z tego co wiem, nie tylko mi udało się zgubić płetwę Madcata, Tomek Lewandowski znany z YT FWA też zgubił (jest film na jego kanale). Używam płetw z Decathlonu i jestem zadowolony, zapięcie trzyma bardzo dobrze, nie spadają. Napęd też całkiem niezły

Dzięki, namówiłeś mnie ;)

• Like 1