Skocz do zawartości

KIJEK LIGTH

benq229

Rekomendowane odpowiedzi

witam , mam takie pytanko ponieważ chciałem kupić kijek do łapania okoni , ewentualnie czasem na pstrągi bym z nim wyskoczył ,

znalazłem 2 kijki pod cast . 

lamiglas xp781

batson isp842f  .

przynęty : blaszki i gumy na główkach max 5-7g , z dolną granicą nie mam zamiaru przesadzać , od 3 g wystarczy 

wolałbym żęby kijek był bardziej o akcji fast niż taką typową kluchą , 

proszę o radę , bo żadnego z kijków nie miałem w reku 

Hej. Tych dwóch wędek nie znam więc się nie wypowiadam, natomiasta dopiero co kupiłem Daiwę Infinity Q 270 cm (po dość długich poszukiwaniach i teoretycznych analizach), c/w 3-18 i po pierwszych testach nad wodą jestem b.zadowolony - tego szukałem. Cena wyjściowa, z tego co pamiętam, ok. 560 zł. ale sporo stargowałem. Nie jest to kijek o ostrej akcji fast, raczej mid/fas, a z całą pewnościa nie klucha. Dolna granica c/w nieco zawyżona - bardzo ładnie leciały leciutkie obrotówki i woblerek. Jak na moje oczekiwania z kolei górna granica c/w nieco zawyżona ale może to subiektywne odczucie wynikające z używania głównie spinningu 10-28 g. Moim zdaniem do główek 5-7 g będzie optymalna. Póki co używałem jej z kołowrotkiem Penn Battle 3000 (trochę za ciężki do tego kija) ale już zdecydowałem, że muszę młynek odchudzić do jakichś 200 g i zamówiłem na FM Quantum Exo 25 (mają b.dobrą, promocyjna cenę). Jak przetestuję w komplecie zobaczę czy udało mi sie stowrzyc optymalny zestaw do lekiego spina - o niskiej wadze ale i zapasie mocy, bym nie siwiał jak zamiast okonia trafi się cięższy szczupak.

Pozdrawiam. RB.