Skocz do zawartości

Jakie sznury na szczuapaka ? Poczatek zajawki !! Kij w klasie 9 !

krokkop

Rekomendowane odpowiedzi

Hej witaj

Super ze zdecydowałeś się łowić ta rybę ta metodą - daje to wiele satysfakcji.

By móc dokładniej podpowiedzieć, warto by było gdybyś podał trochę więcej danych

Jaka woda, jaka głębokośc, temperatura, kiedy chcesz łowić - czy cały sezon, jaką masz wędkę, bo różne mają charakterystyki.

Z grubsza typy linek szczupakowych przewijały się wiele razy:

Guideline Pike F i S1/S3

Rio Outbound Short

Głowica skagit

Airflo 40+ CSW

Vision Big Daddy

Wiele z tych linek jest porównywalnych, kwestia raczej osobistych preferencji łowiacego

Wybór pływalności, lub tez stopnia tonięcia bedzie duzo łatwiejszy, jesli podasz gdzie łowisz, czy np nastawiasz się tez na sandacza lub łowienie morskich troci?

• Like 1

Witam

, moje lowiska to srednie rzeki- ( glebokosc do 2 m ,woda przejzysta nawet bardzo) zapoworki ; jeziora i jeziorka !! Kanaly do 5 m z lekkim uciagiem - srednia przejzystosc wody . Tak sandacze i trocie rowniez mam zamiar lowic .mam kij o dlugosci 9 . Pozdrawiam

Do takiego łowienia, czyli nie za głęboka rzeka, brzeg morski, jezioro, kanał i zaporówka, będą moim zdaniem potrzebne przynajmniej 3 linki:

pływająca, inter lub s3 i di7 czy super fast, bottom express - jak to sobie producent opisał.

Ja osobiscie wybrałbym Rio outbound short F

Airflo 40+ CSW intermediate lub guideline pike s1/s3

Airflo 40+ CSW Di7

O ile linki airflo wybrałbym w klasie kija, czyli #9, to nad outboundem zastanowiłbym się czy nie zejść klasę NIŻEJ, ale to bardzo ciężko powiedzieć bez kija w ręce.

Ale - to są wyłącznie moje preferencje, ja tymi linkami łowię, sprawdzają sie mi i pasują, zdaję sobie sprawę, że nie każdemu to musi odpowiadać

Znam, uzytkowalem jakies 8 lat temu na slonej wodzie, linka byla koloru zoltego,  7wt. na tej samej klasie kijku Scott STS.  Muchy nie byly wieksze jak 10cm. i byly zajadle zajadane przez male baracudy i seatrout. Linke wspominam bardzo pozytywnie.

fab632bab3991cf8e5597a2.jpg

Obecnie dobre opinie zbiera tez SA Mastery Textures Magnum Taper oraz Titan Taper.

Edytowane przez Darecki72

• 2 tygodnie później...