Skocz do zawartości

Fin Chasers

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo o Bałkanach, ale tam jest gdzie łowić i o czym pisać.

Tara, piękna i bezrybna (przynajmniej tam, gdzie wolno? łowić). W domkach ze zdjęcia mieszkałem. Nie wierzcie Veliborovi Ivanovicovi, lipa straszna.

Soca, to Soca :) przy małej i czystej wodzie przecudna, rybna, ale trochę drogo.

Na Kupicy, pod tym mostem ze zdjęcia wydłubałem tęczaka 65 :) Co prawda miejscowi zaklinali się, że tęczków nie wpuszczają, ale samorództwo, jak widać istnieje.

• 3 miesiące temu...

Trzecia edycja, fotki powalaja! 

Nie zgodze sie tylko do konca z artykulem o tarponach odnosnie Florydy, nie ma co porowywac lat 60-tych do obecnych bo nawet na Wisle bylo  wtedy inaczej.

Na Florydzie nie jest zle, jest lepiej niz bylo 10 -20 lat temu jesli chodzi o silver kinga, co zreszta czlonkowie wyprawy Bayangol wracajacy z Nikaragui przez Floryde udowodnili.

3xt5.jpg

Edytowane przez Darecki72

• 6 miesięcy temu...

No i jakos dzien w pracy minal przy F-C :) Troche zastanawia mnie tekst o przewodniku pracujacym 320 dni w roku. Co 2 miesiace w nowym miejscu i na dodatek tak odmiennym. Solanka, lososie, tajmienie... Jakos ciezko mi to ogarnac, ze facet jest tak zajebisty, ze z marszu wchodzi w lowisko i ustawia klienta nad ryba. Jakbym wybral sie dajmy na to do Norwegii na lososie i dostal obcokrajowca za przewodnika, ktory na dodatek przyjechal tydzien przede mna, to mialbym powazne watpliwosci. Co wcale nie znaczy, ze zawsze to musi byc miejscowy czlowiek, ale ktos kto zna lowisko jak wlasna kieszen. No chyba, ze ryby jest masa, ale wtedy to przewodnik wcale nie jest potrzebny.

Lukomat, na swiecie maniakow i wariatow (tych pozytywnie zakreconych) nie brakuje. :)  Czytalem kilka miechow temu o pracowniku DNR Florida ktory z mucha spedzil okolo 260 dni w roku lowiac.....972 tarpony!!!....i to wszystko bez lodzi, tylko brodzac. Nie byly to zapewne same monstery ale sama liczba... :blink:

Nie tylko tobie to ciezko ogarnac. ;)

Te 320 dni to tak słabo widzę, bo to naprawde mianiactwo jakieś ekstremalne. nie mniej jednak, jesli facet "gajdzi" co roku w tym samym miejsc - nie widze problemu. Co da np siedzenie przez zimę w Szwecji czy w Irlandii, jeśli sezon na salmonidy jest glownie w lecie. Może kisić od czerwca do września, zimę spędzać w tropikach itd - nie widze w tym problemu i uważam ze moze być rownie skuteczny, jak nie lepszy, niż lokalny gajd który jako jedyną alternatywę od października do maja ma w tęczakowym burdeliku itd.

Darku, mi nie chodzi o ilosc dni nad woda (sam bym tak chcial), ale o fakt, ze nie mozna byc specem od wszystkiego skaczac z lowiska na lowisko. Czulbym sie rozczarowany majac takiego przewodnika.

Mam podobne odczucia, jesli mial bym wybor miedzy gajda intercontinental a local, wybral bym local. 

Kuba, a jaka to roznica, czy bedziesz mieszal zima tluszczaki czy GT? Ani jedno ani drugie nie ma wspolnego nic z lososiem czy tajmieniem. Sezon trwa troche dluzej niz dwa miesiace. Rzeka co roku sie zmienia i nie wystarczy wpasc w ostatniej chwili pomalowac lodke i jechac z klientami na ryby. Dobrzy przewodnicy, ktorych znam spedzaja cholernie duzo czasu nad woda, nawet po sezonie jak sie pozornie nic nie dzieje.

Ian (ten z Findhorn), zanim sezon zacznie sie na dobre to przemiesza caly odcinek kilkanascie razy, w roznych warunkach, zajzy pod kazdy kamyk, a przeciez nie musialby, bo juz tyle lat sie opiekuja ta woda?

Na Kenai River (Alaska), zarejestrowanych jest 200 przewodnikow o ile dobrze pamietam, ponad polowa z nich przyjezdza tylko na miesiac w lipcu, kiedy przypada szczyt ciagu kingow. Ryby najczesciej jest duzo, wiec i tak cos zlapia, ale jak trafia sie ciezkie warunki, to cienko piszcza.