vBartek Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Od zeszłego roku chodzi za mną zamiar sfilmowania szczupaków atakujących przynęty. Mam kamerkę gopro i kilka pomysłów na zmontowanie zestawu do podania przynęty ale może ktoś z Was coś również wymyśli?Tak sobie wykombinowałem, że najlepszym miejscem jest kawałek rzeki o bardzo spokojnym uciągu i głębokości 1m 1,5m, ja siedzę na bellyboacie i poruszam się z nurtem (co jakiś czas przystając na kotwicy). Kilka lub kilkanaście metrów przede mną kamerka przykręcona do dna pływaka (około 20 na 30cm, w kształcie łódki, może być zupełnie płaski) i ten pływak oczywiście przywiązany na lince do bellyboata. Przynęta była by podana w taki sposób, że linka od wędki przechodzi do pływaka a od niego pozostaje w zasięgu obiektywu.Uchwyt jest tak skonstruowany, że daje mi możliwość podszarpywania przynętą i jednocześnie uwolnienia od pływaka w przypadku ataku. Co o tym myślicie?Acha... dlaczego rzeka? Bo poruszając się w dół mogę sporo obłowić a jednocześnie spokojny nurt utrzymywał by przynętę w oku kamery i zestaw byłby cały czas napięty. Tak myślę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassket Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 (edytowane) ...temat który ekscytuje mnie odkąd zacząłem filmować moje wędkowanie... ułamki sekund ataku szczupaka gdzie adrenalina ryby i wędkarza rozsadza tętnice..emocje które chciałoby się przeżywać na okrągło.... kombinowałem jakby tu zbudować przynętę w którą go pro można by było wbudować -pewnie hero 3 byłoby lepsze -duża przynęta typu Fatso14 dająca się otworzyć i zamknąć...drugi pomysł miałem z trolingiem i przypieniem kamerki do downingera lub podobnego systemu..każdy ma jakieś zajawki. pozdrawiam Edytowane 1 Czerwca 2013 przez bassket Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 niektórzy tak sobie radzą... http://www.wykop.pl/link/275589/a-tak-sie-lapie-szczupaki-w-rosji/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Paluchy do oka i na pokład ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cypisekNS Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Paluchy do oka i na pokład ...a potem na patelnie .....zgroza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 tytuł mówi wszystko,"tak się łowi w Rosji"... zresztą u nas nie jest lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 Witam PanowieA ja się zastanawiam jak zamontować kamerkę na dziobie lub rufie łodzi, by móc spokojnie łowić i równocześnie filmować w momencie brania i holu. Na łódce jest nas prawie zawsze dwóch, i jeden drugiemu pomaga...no znacie to... O co mi chodzi? O montaż statywu lub jakiegoś innego ustrojstwaPozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mi106 Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Kolego Platynowłosy....do zestawów z serii GOPRO dodane są różnego rodzaju uchwyty do montarzu kamery na głowie...klatce piersiowej....rowerze i samochodzie...wystarczy wybrać odpowiedni zestaw i po sprawie...a co do twórcy tego watku to raczej takiego filmu nie nakrecisz....to co proponujesz jest zbyt skąplikowane i za dużo rzeczy moze zepsuć cały film...poza tym niezmiernie wazna jest przejrzystość wody-co w przypadku rzeki jest słabym pomysłem...taki filmik można nagrac w trollingu-nawet widziałem taki na Youtube... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 Kolego mi106, dzięki. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 ...temat który ekscytuje mnie odkąd zacząłem filmować moje wędkowanie... ułamki sekund ataku szczupaka gdzie adrenalina ryby i wędkarza rozsadza tętnice..emocje które chciałoby się przeżywać na okrągło.... kombinowałem jakby tu zbudować przynętę w którą go pro można by było wbudować -pewnie hero 3 byłoby lepsze -duża przynęta typu Fatso14 dająca się otworzyć i zamknąć...drugi pomysł miałem z trolingiem i przypieniem kamerki do downingera lub podobnego systemu..każdy ma jakieś zajawki. pozdrawiam Pomysł popularny i eksploatowany. Na YT jest sporo filmów z salmonidami i trochę ze szczupłymi. Dzięki nim potwierdziłem, że toniowe szczupaki potrafią dłuuuugo płynąć za przynętą... (finalnie zasysając ją, lub nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 toniowe szczupaki potrafią dłuuuugo płynąć za przynętą... (finalnie zasysając ją, lub nie). Podobnie jak "Pike Secrets" obala mit szczupaka-leniucha atakującego jedynie z ukrycia. Dzięki kamerze zamontowanej, zdaje się, na lince głównej możemy obserwować, jak szczupak parokrotnie dogania przynętę i/ lub ponawia nieudane ataki na dłuższym dystansie. Jakość obrazu nie powala, bo i kamera nie mogła być większa, ale treść jest cokolwiek intrygująca. W tym samym filmie możemy być świadkami grupowych, schematycznych ataków trzech różnych szczupaków na stado białej ryby. Kolejny mit leci do kosza, choć to już inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Dziękuję wszystkim za opinie i informacje, nawet te nie związane z pytaniem .Przypomnę, że chodzi mi o ewentualne techniczne sugestie Edytowane 3 Czerwca 2013 przez vBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mig3d Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 Do GoPro jest coś takiego. http://trollpro.com/Ale chyba słabo się nadaje na nasze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 (edytowane) Do GoPro jest coś takiego. http://trollpro.com/Ale chyba słabo się nadaje na nasze wody.O! I to jest to. Owszem nie nadaje się do trola pod szczupaka ale podpowiada jakąś koncepcję. Super PS. Dzięki temu znalazlem kilka domorosłych pomysłów, jest dobrze http://2coolfishing.com/ttmbforum/showthread.php?t=450799http://www.thehulltruth.com/boating-forum/401688-gopro-trolling-camera-housing.html Edytowane 3 Czerwca 2013 przez vBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ehhooo Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 rzuć okiem na to, powinno się przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 niezły patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek184 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Może to nie atak szczupaka ale warto oglądnąćhttp://www.youtube.com/watch?v=Lb9bqUpyICY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Dwa tygodnie temu byłem posnurkować w morzu i spotkałem straż wodną, wypływali kondrolować łodzie i nielegalnych poławiaczy łososi. Jeden z nich patrzy na moją kamerkę, wycięga telefon i pokazuje fotkę dorsza, ogromnego dorsza. Okazało się, że jak spuścili swoje gopro do morza to ten ją zeżarł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi