Skocz do zawartości
  • 0

krystalicznie czysta woda - problem

bartekz

Pytanie

Witam kolegów !

Na zbiorniku na którym łowie, od kilku lat woda się bardzo wyklarowała i zrobił się problem z łowieniem ryb... W ładną pogodę na  ok. 4 metrach widać dno :(. Złowienie ryby czasami graniczy z cudem, nie wiem czy zrobiły się bardziej ostrożne ??. Czy na waszych łowiskach jest podobnie ??. Jak łowić na takim łowisku ?? gdzie szukać zębatych kolegów ??.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tam, gdzie zwykle łowię okonie, woda jest pierwszej klasy czystości. W sprzyjających warunkach (mniejszy zakwit glonów-jesień) wypatrzę białego ripperka na 7 m. Bywa, że woda wygląda jak pusta ale.... to złudzenie.

Ryby na pewno zachowują większą ostrożność. Warto chyba poszukać najgłębszych dołków.

Jest jeszcze i taka rzecz, że rybę bardzo trudno wypatrzyć mimo czystej wody o ile "stoi" w bezruchu. 

• 0

Znam jezioro ktore jest tak czyste ze dno widac na 8 metrow. Bywalem tam w piekne sloneczne dni i mialem zero rezultatow. Rok temu wybralismy sie wczesnym pochmurnym porankiem....inna bajka..Na takie wody teraz wybieram sie pochmurne dni, wczesne poranki i wieczory i nocki( tyle ze szczupak w nocy nie zeruje ale jego polnocnoamerykanski kuzyn tak) i przypon z fluo obowiazkowo i przynety koloru raczej naturalnego chociaz nie zaszkodzi rzucis jakims "disco" bo z rybami bywa roznie.

• 0

Znam jezioro ktore jest tak czyste ze dno widac na 8 metrow. Bywalem tam w piekne sloneczne dni i mialem zero rezultatow. Rok temu wybralismy sie wczesnym pochmurnym porankiem....inna bajka..Na takie wody teraz wybieram sie pochmurne dni, wczesne poranki i wieczory i nocki( tyle ze szczupak w nocy nie zeruje ale jego polnocnoamerykanski kuzyn tak) i przypon z fluo obowiazkowo i przynety koloru raczej naturalnego chociaz nie zaszkodzi rzucis jakims "disco" bo z rybami bywa roznie.

Moje doświadczenia z jeziorem z krystaliczną wodą się pokrywają. Z mała uwagą : SZCZUPAK W NOCY ŻERUJE. I to sztuki ponad metrowe.  Szczególnie w łowisku o dużej presji i dużym ruchu na wodzie. Kilka udało mi się już złowić jako przyłowy przy sumach.

• 0

Moje doświadczenia z jeziorem z krystaliczną wodą się pokrywają. Z mała uwagą : SZCZUPAK W NOCY ŻERUJE. I to sztuki ponad metrowe.  Szczególnie w łowisku o dużej presji i dużym ruchu na wodzie. Kilka udało mi się już złowić jako przyłowy przy sumach.

Przepraszam, że nieco poza tematem, bo u mnie woda krystaliczna nie jest, jednak szczupak w nocy bierze. Nie wiem czy żeruje, czy też został wyjątkowo sprowokowany agresywną pracą sumowego, głęboko-pływającego, woblera z grzechotką. Tak czy owak ten sam wobler w ub.roku (w całkowitych ciemnościach) i w minioną środę (zdecydowanie po zapadnięciu zmroku) przy polowaniu na suma dał efekt w postaci ładnego szczupaka (choć do metra sporo obydu brakowało).

RB.

• 0

Przepraszam, że nieco poza tematem, bo u mnie woda krystaliczna nie jest, jednak szczupak w nocy bierze. Nie wiem czy żeruje, czy też został wyjątkowo sprowokowany agresywną pracą sumowego, głęboko-pływającego, woblera z grzechotką. Tak czy owak ten sam wobler w ub.roku (w całkowitych ciemnościach) i w minioną środę (zdecydowanie po zapadnięciu zmroku) przy polowaniu na suma dał efekt w postaci ładnego szczupaka (choć do metra sporo obydu brakowało).

RB.

być może źle zrozumiałem (proszę mnie poprawić jeśli tak jest) ale z tego co się orientuję to okres na suma jeszcze trwa...przepraszam za OT..pzdr

Edytowane przez krystiano1981r

• 0

być może źle zrozumiałem (proszę mnie poprawić jeśli tak jest) ale z tego co się orientuję to okres na suma jeszcze trwa...przepraszam za OT..pzdr

:wub: Nie, to ja napisałem nieprecyzyjnie i wyszedłem na "kłusola". Gratuluję czujności :ph34r:. Na suma polowałem tym wobkiem pod koniec sierpnia ub. roku, a w minioną środę była to kolejna, desperacka próba (kompletnie nic nie brało) polowania na szczupaka, dokladnie w tym samym miejscu - udana. Prawdę powiedziawszy uważam spinning za mało skuteczną metodę połowu suma (być może nie umiem). W 2012 r. trafiłem jednego na dużego woblera i zdarzenie to było dośc przypadkowe. A kłusownictwa nie toleruję. RB. 

• 0

Przez lata wmawaino mi ze szczupak w nocy nie zeruje , sam tez nigdy tego nie doswaidczylem bo raczej nie gonilem za szczupakiem po ciemku. Skoro jest inaczej to pozostaje sie tylko cieszyc  :)

• 0

Kiedyś Drama była ściekiem a Dzierżno mętnym bajorem, teraz w rzece są pstrągi a woda w zalewie czyściutka, wędkarzom nie dogodzisz.

W tym mętnym bajorze łowiło się wtedy sandacza a teraz kicha totalna... Kolejnym minusem tak czystej wody jest zarastanie płytszych partii zbiornika. Czasami do takiego stopnia, że na silniku nie da się pływać...

• 0

bardzo fajne łowisko.jeśli przynęty naturalne zawodzą proponuję zwykłego żółtego ripera np.mansa.skuteczny może być np.z dragona reno killer lub fatty kolor pgr poprowadzony np w opadzie.z woblerów w czystej wodzie stawiam na shad rap kolor 'w' lub tym podobne.poprowadż woblera tak żeby szczupły nie miał czasu dobrze się mu przyjrzeć-expresowo 3-5m i krótki przystanek 1-2 sekundy i znowu szybko lub kombinacje w tym stylu.znaczenie także może mieć wielkość przynęty ale do tego już musisz sam dojść.w miejscach mocno zarośniętych proponuję jerki ale także nie baw się z nimi tylko szybko z podszarpnięciami i krótkie stop.w tych miejscach szczupaka powinno być najwięcej-przy tak czystej wodzie bankowo tam siedzi.zwróć uwagę na miejsca gdzie się kończy pas zielska i zaczyna otwarta woda.myślę że to co napisałem znacznie ci pomoże.powodzenia.  

• 0

bardzo fajne łowisko.jeśli przynęty naturalne zawodzą proponuję zwykłego żółtego ripera np.mansa.skuteczny może być np.z dragona reno killer lub fatty kolor pgr poprowadzony np w opadzie.z woblerów w czystej wodzie stawiam na shad rap kolor 'w' lub tym podobne.poprowadż woblera tak żeby szczupły nie miał czasu dobrze się mu przyjrzeć-expresowo 3-5m i krótki przystanek 1-2 sekundy i znowu szybko lub kombinacje w tym stylu.znaczenie także może mieć wielkość przynęty ale do tego już musisz sam dojść.w miejscach mocno zarośniętych proponuję jerki ale także nie baw się z nimi tylko szybko z podszarpnięciami i krótkie stop.w tych miejscach szczupaka powinno być najwięcej-przy tak czystej wodzie bankowo tam siedzi.zwróć uwagę na miejsca gdzie się kończy pas zielska i zaczyna otwarta woda.myślę że to co napisałem znacznie ci pomoże.powodzenia.  

Ja również mam "taki" problem, woda aż zbyt czysta :mellow:  No cóż dzięki busz 231 za rady, jak tylko zejdą lody to trzeba będzie testować. W przyszłości łódź pomoże w polowaniach :)