Skocz do zawartości

Kamatsu Techron VX8 - WTF- czyli SKĄD TA CENA ?!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaintrygowała mnie plecionka, której dystrybutorem jest Konger.

Mianowicie:

Kamatsu Techron VX8

Domyślam się, że jej użytkowników jest niewielu.

Czy plecionka jest zbliżona do innych 8-splotowych linek?

Wyróżnia się jakimiś super właściwościami na tle konkurencji ? :)

Cena jest niebanalna. Blisko 300pln za 100m krążek! Dla mnie szokująca.

Podglądowo:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=techron+vx8

post-48999-0-60255500-1370253888_thumb.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez Wojtek B.
  • Like 1

Nigdy nie użytkowałem tego modelu plecionki-Techron VX8,więc nie napiszę żadnych recenzji.

Kiedyś miałem okazję łowić starszym wypustem Kamatsu Techron Black i powiem że nie była taka zła.Trochę szorstka i była głośna na przelotkach.Wytrzymałość na węzłach dość dobra,nie plątała się podczas łowienia i była w miarę tania(około 50pln/szpula).

Ten VX8 to ponoć następca tej Black,i jaka będzie to zobaczymy.

Te 300pln za 100metrową szpulę to lekka przesada ,ale na pocieszenie dodam że jest to najwyższa cena jaką znalazłem w sieci.Większość ofert zaczyna się od 150-200pln co również nie jest okazją.

Pozdrawiam Tomi B) .

Zgadza się :)  307pln to bodajże najwyższa cena z Allegro. Pytanie (na które zapewne nie zdobędę odpowiedzi), czy linka ta jest porównywalna do innych 8-o splotówek. W granicach 2-óch stówek jest już w czym przebierać.

Czy Konger nie przesadził z plasowaniem swoich produktów w sezonie 2013? :rolleyes:

Wcześniej był Jim Hill, a teraz VX8 :blink:

• 5 miesięcy temu...

Ano zapewne ma w sobie niewiadomą, która spowoduje, że "ciekawy kupi"... A jak minie pierwszy szał uniesień, to stanieje...

Swoją drogą "stary czarny" Techron był i jest bardzo dobrą linką (za wyjątkiem straszliwego wręcz brudzenia "na czarno" wszystkiego wokół kołowrotka, ze szczególnym uwzględnieniem rąk...).

Ano zapewne ma w sobie niewiadomą, która spowoduje, że "ciekawy kupi"... A jak minie pierwszy szał uniesień, to stanieje...

Swoją drogą "stary czarny" Techron był i jest bardzo dobrą linką (za wyjątkiem straszliwego wręcz brudzenia "na czarno" wszystkiego wokół kołowrotka, ze szczególnym uwzględnieniem rąk...).

Bo to Panie Tomaszu oliwkową trza kupić-mniej brudzi a wytrzymała tak samo :P

Bo to Panie Tomaszu oliwkową trza kupić-mniej brudzi a wytrzymała tak samo :P

Teraz to i ja to wiem ale jak kupowałem, to nie wiedziałem... :rolleyes: 

Dopiero jak czarne łapska się zrobiły, a Żona dzioba darła, że nie idzie doprać tych czarnych kropeczek z rękawów, to "zdobyłem tę wiedzę"... :lol: :lol: :lol:

To chyba jedna z tych plecionek, przy których zastosowaniu których ryby wchodzą same na haczyk. Wytwarza specjalnie pole w wodzie dodatkowo wabiące ryby z odległości 20km :P Grubsze średnice jeszcze jakoś wydają się w bardziej przystępnej cenie, jednak wolałbym dołożyć 50zł i kupić Daiwe 8x albo poczekać aż pojawią się cieńsze wersje Xzogi :lol:

• Like 1

Różne plecionki przerabiałem, były lepsze, gorsze, tańsze, droższe ale za każdym razem wracam do techrona. Fakt że brudzi i to nie miłosiernie szczególnie czarna, ale jest miękka (takie lubię) i chyba najmniej przegrubiona.

Dla mnie nr 1 jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. 

Oczywiście nie chodzi mi o tytułową plecionkę tylko tego zwykłego techrona. 

Edytowane przez siatkaz
  • Like 2

• 8 miesięcy temu...

Miałem zamiar kupić jakąś plecionkę 0,10- 0,12 , ale cena  TECHRON VX8 jeszcze zaporowa

Ciekawe, że 0,14-0,16 jest znacznie tańsza 

Często w "lepszych" pletkach czym cieniej tym drożej, zapewne precyzyjniejszy proces technologiczny.

• 4 miesiące temu...

Czy używał ktoś z was tego 0,03?

Tutułowego VX8 "chyba?" nie ma w tej średnicy a zwykły czarnych kolega testował i chwali nawet mam próbkę i całkiem całkiem, stosunek jakość/cena wszystko się zgadza.

Dzwoniłem przed chwilą i kolega ma sprawdzić czy z chin nowe jakieś modele nie "przypłynęły" na hurtownię :)

Czy używał ktoś z was tego 0,03?

Jeżeli chodzi Ci o zwykłego techrona to ja używam 0,03mm i dla mnie jest super. Przeznaczona jest do łowienia okoni ale i szczupakowi da rade. 

Byłem już ponad 10razy nad wodą z tą plecionką i zauważyłem minimalną strate koloru. 

Ja polecam.

Ja osobiście używam 0,03 juz jakiś czas ale kolor oliwkowy bardzo przyjemny sznurek dosyć miękki w odczuciach organoleptycznych cienki spokojnie machałem nim głowkami w okolicach 1-2 gr a i moc bardzo zadowalająca :-) głównym atutem była jednak cena około 65zł za motek

Jednak używałem starszego modelu (nie v8)

Edytowane przez tyczkasport1

• 1 rok później...

odświeżę temat. napisze swoje odczucia jak zetknąłem sie z ta plecionka uzywam VX8 od roku uzywam 2 grubosci 0.16 i 0.22 zaczne moze od 0.22 kupilem ja dla proby skusila mnie duza wytrzymalosc 29kg i srednica tylko 0.22 i w kraktyce milo mnie zaskoczyla. linka jest naprawde wytrzymala nie zerwala mi sie jeszcze nigdy. uzywam jej glownie do trolla i na sumy. w trollingu przy "zlapaniu" zaczepu nawet sie nie zatrzymuje. tylko przytrzymuje szpulke kolowrotka i kotwiczki sie odginaja same albo puszczaly kolka kamatsu strong 5mm 29kg. co bylo dla mnie zaskoczeniem. linka jest bardzo miekka super sie uklada i ja wiąże  ogolnie polecam ja naprawde kazdemu. nie brudzi rak jak inne i sie nie mechaci. jest okragla nie czuc kwadratowego przekroju jak w innych typach. 

0.16 uzywam do lekkiego trolla z reki i rzucania ciezkimi przynetami 40+ super sie uklada na kolowrotku nie placze sie jak inne ktore mialem w reku. za szpulke 100m zaplacilem okolo 100-110zl na portalu internetowym. nalozylem ja na kazdy swoj zestaw.