Skocz do zawartości
  • 0

Mazowiecki Okręg PZW, czyli dopłata 200zł za trolling w 2008

mario

Pytanie

Więcej w treści: http://pzwokregmazowsze.icenter.pl/skladki/us2008.pdf

Nie jest dla mnie do końca jasne, chciałbym się mylić..., ale czy ta uchwała dodatkowo zawęża obszar dozwolony dla trollingu? Do tej pory był to obwód rybacki nr 7 (czyli m.in. wody: Narew na odcinku od ujścia rzeki Orzyc do zbiornika Zegrzyńskiego, Zbiornik Zegrzyński, Bug na odcinku od ujścia Liwca do jej ujścia do zbiornika Zegrzyńskiego), a teraz od mostu w Wierzbicy do zapory w Dębem.

Nie komentuję, ponieważ nic cenzuralnego nie przychodzi mi do głowy <_<

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W ZO jest bardzo silne lobby antytrolingowe, lowiace glównie w Czarnowie. Ubzdurali sobie, ze trolling to najwieksze nieszczescie bo im ploszy ryby i próbuja go zlikwidowac stosujac zaporowe doplaty. A osiagna g...o :( bo ryb bynajmniej nie przybedzie.

Coraz blizszy jestem decyzji opuszczenia Mazowsza jako lowiska, musze tylko jeszcze kogos namówic... B)

• 0

Tu bym sie nie zgodził. Jeżdżę nad Eldorado prawie od początku tego łowiska. Zgodzę sie że teraz przestali trochę dbać o to łowisko ale jeśli chodzi o łowienie to naprawdę fajnie sie tam wędkuje. Możesz sobie łowić wypuszczać, a nie jak na większości łowisk gdzie jest obowiązek zabierania każdej ryby. Jedno co trochę wkurza to zbyt duże już opłaty, ale tak przynajmniej jest ryba, nie tak jak w wodach PZW, ceny rosną ryb brakuje.

• 0

Tu bym sie nie zgodził. Jeżdżę nad Eldorado prawie od początku tego łowiska. Zgodzę sie że teraz przestali trochę dbać o to łowisko ale jeśli chodzi o łowienie to naprawdę fajnie sie tam wędkuje. Możesz sobie łowić wypuszczać, a nie jak na większości łowisk gdzie jest obowiązek zabierania każdej ryby. Jedno co trochę wkurza to zbyt duże już opłaty, ale tak przynajmniej jest ryba, nie tak jak w wodach PZW, ceny rosną ryb brakuje.

Dbać przestali bo Eldorado jest już od dłuższego czasu na sprzedaż. Tak samo jak Brzóze. Nie wiem czy się właściciel zmienił, czy też nie doszło do transakcji. Byłem i łowiłem tam w zeszłym roku. Więcej nie pojadę. Nie lubię w wannie łowić, ale w dzikiej i naturalnej rzece.

Co do pojętej uchwały, to uważam, że jest to draństwo, ponieważ tak naprawdę w okręgu mazowieckim i tak nie ma gdzie łowić na trolling, bo obowiązuje zakaz. Do tego bezczelnie okrojono Narew i Bug. Teraz tylko odcinek Wierzbica-Dębe został, według mnie dość mało atrakcyjny. Wszystkie fajne miejscówki powyżej mostu trzeba będzie zapomnieć.

Ale ja się nie dziwię, że takie decyzje się podejmuje. Wystarczy zobaczyć skład Zarządu.....przecież to jest mauzoleum !!! Stare pierdziele okupujące te same stołki od 30-40lat, nie mające pojęcia o trollingu i wielu innych metodach połowu. Widocznie jakiś gostek przejechał jakiemuś dziadkowi po spławikach i powstało silne lobby antytrollingowe. I jeszcze się dorabia ideologię, że to trollingowcy winni są braku ryb. Bzdury dziadki klepią !!! Każdy ma swoje zasady moralne. I co z tego, że wymiar sczupaka to 50cm ??? przeciez taki wymiarek to jest i tak mikra ryba i ja nigdy takich nie zabieram. Dla mnie esox powyżej 65cm jest godny konsumpcji i to też nie zawsze.

Niestety PZW jest ostoją twardogłowych i jeszcze długo się tam nic nie zmieni. A my wędkarze coraz mniej wody mamy !!!!!

Kolego witek!!!

Odpier....l ty się od mojej osoby !! Jesteś największym upierdliwcem na wszystkich forach. Słyniesz także z najbardziej chamskich i agresywnych wypowiedzi. Większość userów to już dawno zauważyła. Czy ty masz jakąś manię prześladowczą?? Chyba tak. Nie wiem co ci ten Petrus zrobił, że nie możesz o nim zapomnieć? Udowodnij mi, że jestem Petrusem, nie będzie wtedy wątpliwości. Jak narazie zachowujesz się jak ostatni głupek.

Admin to powinien ciachnąć nie twój post tylko ciebie z tego portalu. Przypominam o dwóch twoich kompanach Piwoniuszu i Bomblu......na zbity pysk wywalenie z PW.

Admina przepraszam za ostry język, ale ten cham zaczyna mi działać na nerwy. Nic pożytecznego na tym portalu nie napisał, jedynie pisze kąśliwe uwagi.

• 0

A ja uważam, że nowe zakazy i ograniczenia i tak nic nie dadzą. Są jedynie aktem rozpaczy. Przecież jak na dłoni widać, że PZW nie ma już żadnej kontroli nad stanem wód i egzekwowaniem regulaminu. Niestety za mało jest kontroli, za mało ludzi w PSR i SSR. To kto ma kontrolować taki kawał wody??

• 0

Powiem krótko, dla mnie to całe PZW powinni zlikwidować, w szczególności tych zasiedziałych staruchów z PRL-u co piastują urzędy od cholerka wie kiedy. Powinni też polikwidować rybactwo śródlądowe, a z rybaków zrobić strażników, bo więcej by mieli kasy z licencji niż z tych odłowów. W ogóle powinno sie postawić na turystykę wędkarską.

• 0

A wracając do tematu.

Nie są ważne przepisy. Nie ma takich, których nie można obejść.

Ważna jest ETYKA.

O ETYCE to ty chłopcze lepiej nic nie pisz !!!

Z tego co czytałem na WCWI zabierasz prawie wszystko co się woblera uczepi. Szczupak 10kg to dla ciebie .....smażyk !!! Szybko o tym zapomniałeś.

• 0

jak to by było pieknie gdyby takich rybaków na przewodników przemianować ,wycieczki zagranicznych turystów polujacych z powiezchniowymi wobkami na bolenie niczym na dorado,połowy sumów jak w delcie wołgi cz dunaju,szczupaków jak w szwecji czy pstągów jak w New Zeland.takie rzeczy da się zrobić,tylko ludzie jakby mniej chętni.bo co o takich rządach PZW mozna powiedzieć? z roku na rok podwyżki,strazników mało,kłusoli dużo,ryba mało,a wody piękne,to jest dobra ziemia tylko trzeba ja mądrze uprawiać ,

napewno limit wielkości powinien być to jest bezdyskusyjne.

tylko kto dopilnuje przestrzegania owych przepisów,jak przez lata ludzie przyzwyczaili się do przyzwolenia na takie lamanie zasad.

Tak jak powiedział Marek Szymański na spotkaniu po targach poznanskich na Ryby-,że jesli w polsce nie bedzie kar z trzema zerami na końcu to wszyscy bedą lać na przepisy.

Pozostaje mnieć nadzieję, iż te 30.000 ludzi odwiedzajacych nasze forum,bedzie chciało łowić w rybnych wodach,

jest nadzieja ,w młodym pokoleniu widac to po postach i wypuszczanych rybach :D zachęcam do tego wszystkich a wtedy nawed wysokie licencjie da się przełknąć jak mozna bedzie liczyć na wielokrotną przygode z okazem :D

• 0

@hasior

Pięknie i prawdziwie napisałeś i zgadzam się z Tobą nt. mentalności wędkarzy, czyli nas. Wierzę, że następne pokolenia same zrobią zmiany, ale proszę zwróć uwagę, że w wielu środowiskach małe przekręty, małe złodziejstwo, małe chamstwo są tolerowane i często przynoszą splendor czyniącemu je osobnikowi. Oklepany już zwrot nt. wyroków sądowych - mała społeczna szkodliwość czynu uczynił wiele złego. A przecież trzeba postawić sprawę jasno - kradzież, to jest kradzież.

Nasza etyka dotyczy także, tak popularnych czynów jak: jazda bez biletu, brak opłaty za parking czy parkowanie w miejscach niedozwolonych (np. przeznaczonych dla inwalidy). Nieuchronność kary powinna być najlepszym straszakiem. Wierzę, że jeszcze doczekam takich czasów dzięki Wam, młodsi koledzy.

Pzdr. Kryst :D