Skocz do zawartości

Woblery z Bieszczadów

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie napiszę, że woblery strugam już od wielu lat. W związku z tym, że mieszkam w Bieszczadach, robiłem je przede wszystkim z myślą o pstrągach, niestety tych ryb w "moich" rzekach jest coraz mniej, więc musiałem się "przekwalifikować". Od jakiegoś czasu koncentruję się na przynętach kleniowych i przede wszystkim na nie łowię, bo to przynosi mi największą frajdę, a efekty są całkiem zadowalające. Zazwyczaj robię wszelkiego rodzaju "robale":

dsc07021.png

Strugam też żabki, takie klasyczne, trawne:

dsc08247jv.jpg

Czasem eksperymentuję, te np. "kumaki górskie" przynoszą ostatnio zadziwiające efekty na bieszczadzkich rzekach:

dsc08274hl.jpg

Zdarza się, że biorę się za woblery nietypowe:

dsc07960.png

Uploaded with ImageShack.us

Jednak co roku, chyba z przyzwyczajenia, może sentymentu, robię trochę "klasyków", przeznaczonych na pstrągi:

dsc07911.png

Edytowane przez marekn
  • Like 1

• Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dzięki, jeśli chodzi o pracę "robali", przeważają te agresywnie trzepiące odwłokiem, chociaż na niżówkę i krystalicznie czystą wodę, robię takie które pracują drobno, i delikatnie. Wolę łowić na te, które nie idą po samej powierzchni, tylko kilka, kilkanaście cm pod nią, więc one w moich pudełkach przeważają, poza tym wystarczy je odpowiednio poprowadzić, wtedy również one będą szły górą.

Edytowane przez marekn

Smużaki ekstra! Ale odbiegając od tematu przynet nie masz czasem wolnej stodoły co by można było przekimać kilka dni :) hehe uwielbiam Bieszczady!!!

z tą stodołom jak się znajdzie też się pisze :P w ramach wdzięczności zapewniam trunki wyskokowe :D hahah

Po przynętach widać, jakie ryby są na twoim celowniku. Żabki mają ciekawe kolorki.  :)

Mnie też zaintrygowało tytułowe z Bieszczadów i chyba już wiem dlaczego taka forma. Takie wyjaśnienie znalazłem w "sieci".

" Skąd się bierze owa oboczność w odmianie słowa Bieszczady? Wyjaśnia to klarownie prof. Aleksandra Cieślikowa z Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.

W średniowieczu nazwa Bieszczady występowała w dwóch postaciach: jako (ten) Bieszczad i jako (te) Bieszczady. Od (tego) Bieszczada, czyli wyrazu rodzaju męskiego l. poj., powstała forma l. mn. (te)Bieszczady, która w dopełniaczu l. mn. przyjmuje postać z końcówką -ów – (tych) Bieszczadów; od mianownika (te) Bieszczady z kolei tworzy się formę II przypadka (tych) Bieszczad. Ludzie mieszkający w Bieszczadach mówią jednak częściej Bieszczadów niż Bieszczad. Może dlatego, że leżą one w zachodniej części Beskidów (a nie: Beskid) Wschodnich."

Ostatnio atakują mnie te Bieszczady. Pewnie mnie wołają do siebie.  :D

Tak się składa, że niestety mieszkam w bloku.

Typowe.

Jak to w Bieszczadach :D  :D  :D

Woblerki śliczne. Staranne w formie i wykonaniu. Siedmiokropka trochę popiła i na make up był na kacu - wyszło jej trochę więcej tych kropek. Ale pokażcie mi pstrąga, który będzie umiał policzyć biedronce kropki ;)

Witaj :)

Tytułowe "z Bieszczadów" to po prostu z przyzwyczajenia, jeszcze nie tak dawno (kiedy chodziłem do podstawówki, więc trochę lat jednak minęło  :P ) niejednokrotnie słyszałem, że tylko ta forma była poprawna, więc pewnie mi zostało :D . Jeszcze wcześniejsza osa (wykonana na LF 2013) i parę innych "robali":

dsc08581d.png

dsc08809ux.jpg

dsc08525.png

dsc08710.png

Edytowane przez marekn