marekn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Na wstępie napiszę, że woblery strugam już od wielu lat. W związku z tym, że mieszkam w Bieszczadach, robiłem je przede wszystkim z myślą o pstrągach, niestety tych ryb w "moich" rzekach jest coraz mniej, więc musiałem się "przekwalifikować". Od jakiegoś czasu koncentruję się na przynętach kleniowych i przede wszystkim na nie łowię, bo to przynosi mi największą frajdę, a efekty są całkiem zadowalające. Zazwyczaj robię wszelkiego rodzaju "robale": Strugam też żabki, takie klasyczne, trawne: Czasem eksperymentuję, te np. "kumaki górskie" przynoszą ostatnio zadziwiające efekty na bieszczadzkich rzekach: Zdarza się, że biorę się za woblery nietypowe:Uploaded with ImageShack.us Jednak co roku, chyba z przyzwyczajenia, może sentymentu, robię trochę "klasyków", przeznaczonych na pstrągi:Uploaded with ImageShack.us Edytowane 4 Czerwca 2013 przez marekn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 robaczki pierwsza klasa,szczególnie te pękate żuczki przykuły moją uwagę...napisz coś więcej o pracy tych wabików...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teki77 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Super woblery , a ten raczek to pierwsza liga . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 (edytowane) Dzięki, jeśli chodzi o pracę "robali", przeważają te agresywnie trzepiące odwłokiem, chociaż na niżówkę i krystalicznie czystą wodę, robię takie które pracują drobno, i delikatnie. Wolę łowić na te, które nie idą po samej powierzchni, tylko kilka, kilkanaście cm pod nią, więc one w moich pudełkach przeważają, poza tym wystarczy je odpowiednio poprowadzić, wtedy również one będą szły górą. Edytowane 4 Czerwca 2013 przez marekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terier123 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Widzę znajome przynęty fajnie, że się tutaj zalogowałeś ;D z pewnością wiele wniesiesz ale i wyniesiesz z tego forum robale jak zawsze pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Smużaki ekstra! Ale odbiegając od tematu przynet nie masz czasem wolnej stodoły co by można było przekimać kilka dni hehe uwielbiam Bieszczady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Tak się składa, że niestety mieszkam w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Oj Kolego biedronka powala na kolana, pięknie wykonana jak i reszta robactwa a klasyki pstrągowe miodzio Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Smużaki ekstra! Ale odbiegając od tematu przynet nie masz czasem wolnej stodoły co by można było przekimać kilka dni hehe uwielbiam Bieszczady!!! z tą stodołom jak się znajdzie też się pisze w ramach wdzięczności zapewniam trunki wyskokowe hahah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 z tą stodołom jak się znajdzie też się pisze w ramach wdzięczności zapewniam trunki wyskokowe hahahto i ja się piszę....z trunkami nie będę gorszy od Ciebie Tomek... :D pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 a Ty to będziesz nawet lepszy ze Swoim bufetem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 niczym Panoramix...ale już ciii... pzdr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Chyba w pierwszej wiadomości przesadziłem z ilością zdjęć, więc zbliżenia umieszczę niżej: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madpaw Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 wybitna osa cud miód i malina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Przepraszam za offa ale wydaje mi się ze poprawnie jest z Bieszczad a nie z Bieszczdówale mogę się mylić wcale to nie ujmuje woblerom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 dobrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fin333 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Piękne wobki, osa rządzi Jaką długość i wagę mają Twoje bieszczadzkie robaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 taki gwoli ścisłości to obie formy są poprawne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro82 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Co to za osa jak żądła nie ma ....Mega wykonana, gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Osy nie maja żądeł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Po przynętach widać, jakie ryby są na twoim celowniku. Żabki mają ciekawe kolorki. Mnie też zaintrygowało tytułowe z Bieszczadów i chyba już wiem dlaczego taka forma. Takie wyjaśnienie znalazłem w "sieci". " Skąd się bierze owa oboczność w odmianie słowa Bieszczady? Wyjaśnia to klarownie prof. Aleksandra Cieślikowa z Instytutu Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. W średniowieczu nazwa Bieszczady występowała w dwóch postaciach: jako (ten) Bieszczad i jako (te) Bieszczady. Od (tego) Bieszczada, czyli wyrazu rodzaju męskiego l. poj., powstała forma l. mn. (te)Bieszczady, która w dopełniaczu l. mn. przyjmuje postać z końcówką -ów – (tych) Bieszczadów; od mianownika (te) Bieszczady z kolei tworzy się formę II przypadka (tych) Bieszczad. Ludzie mieszkający w Bieszczadach mówią jednak częściej Bieszczadów niż Bieszczad. Może dlatego, że leżą one w zachodniej części Beskidów (a nie: Beskid) Wschodnich." Ostatnio atakują mnie te Bieszczady. Pewnie mnie wołają do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Tak się składa, że niestety mieszkam w bloku.Typowe.Jak to w Bieszczadach Woblerki śliczne. Staranne w formie i wykonaniu. Siedmiokropka trochę popiła i na make up był na kacu - wyszło jej trochę więcej tych kropek. Ale pokażcie mi pstrąga, który będzie umiał policzyć biedronce kropki Witaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Tytułowe "z Bieszczadów" to po prostu z przyzwyczajenia, jeszcze nie tak dawno (kiedy chodziłem do podstawówki, więc trochę lat jednak minęło ) niejednokrotnie słyszałem, że tylko ta forma była poprawna, więc pewnie mi zostało . Jeszcze wcześniejsza osa (wykonana na LF 2013) i parę innych "robali": Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Edytowane 5 Czerwca 2013 przez marekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) osę widziałem już wcześniej na zaprzyjaźnionym forum...wykonanie dla mnie perfekcyjne... pzdr Edytowane 5 Czerwca 2013 przez krystiano1981r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ostatnie gąsieniczki: Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi