Skocz do zawartości

Woblery z Bieszczadów

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

(...)

I jak to się  dzieje , że rybki na to się łowią ?

Bielactwo (albinizm) występuje u wszystkich stworzeń. No dobra, u większości :) Najważniejsze, że u ryb również. W okresie zlodowacenia taka przypadłość staje się atutem i zwiększa szansę na przeżycie. Jako że nie wiemy, kiedy następny okres zlodowacenia nastąpi, ryby nie wiedzą tego tym bardziej. W efekcie często pojawiają się naturalnie białe osobniki. Dla drapieżnika jest to gratka - łatwo wyłowić takiego delikwenta z tłumu i trafić ze śmiertelną precyzją. A że czasem jest to twardszy niż zwykle i bardziej "ościsty" kąsek, cóż - życie ;)

Ja mam jeszcze inną teorię na podstawie obserwacji ryb w akwarium. Osobniki chore lub osłabione posiadają kilka wyraźnych wizualnych cech - matowa nastroszona łuska, matowe blade źrenice i właśnie wyblakłe ubarwienie. Nie są wprawdzie białe, ale myślę że taki duszek może przypominać wyblakłą chorą rybę.

Też sobie właśnie podobnego białaska robię :)

Marku duszki świetne!

Edytowane przez peekol

Najciekawsze jest to, że najlepiej sprawdzają się w krystalicznie czystej wodzie i na dodatku niskiej, w lutym i marcu. Kiedy łowiłem ostatnio, podobnie pracujące woblery, ale w naturalnych barwach głowaczy czy strzebli, były ignorowane, za to w "Duszki" pstrągi prały jak szalone. W dodatku większość brań była bardzo zdecydowana. Kolega łowił w tym samym czasie, na tej samej wodzie, na inne przynęty i jego wyniki były nieporównywalne.

Piękny ten kumak. Ciekawostką jest Duszek, też mam coś w tym stylu w pudełku. Warto czasem machnąć takim niby prostym, w zasadzie jednobarwnym i to nie tylko białym/kremowym. No ale to chyba każdy wie :)

Kilkadziesiąt pstrągów - to robi wrażenie. U mnie taka ilość chyba pływa we wszystkich rzeczkach razem wziętych :wacko:

• Like 1