Skocz do zawartości

Woblery z Bieszczadów

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 449
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Przeglądając pudełka z przynętami pstrągowymi przed rozpoczęciem nowego sezonu, znalazłem jedno ze starymi wahadłówkami, które kiedyś klepałem. Przyniosły mi one naprawdę wiele pstrągów, na jedną z nich wyjąłem trzy 60+, kilka "pięćdziesiątek", tak że mam do niej ogromny sentyment :D . Teraz nie tak często na nie łowię, bo jest mi ich po prostu szkoda, zakładam je tylko wtedy, kiedy mam pewność, że nie zostawię ich na zaczepie, czyli tam, gdzie mam szanse, w razie konieczności, po nie wejść

post-50600-0-69821600-1420387654_thumb.png

post-50600-0-46981300-1420387665_thumb.jpg

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Dzięki :) . Z tego co widziałem na zdjęciach z Twoich wypadów, ta rzeka obfituje w klenie, więc powinieneś z żabek mieć pożytek :) .

Czasem się trafi jakiś klenik :)  Żabki są piękne i z całą pewnością wcześniej, czy później się sprawdzą :good: :)   Ja już teraz chętnie się piszę na kolejną partyjkę  :innocent: ;)

Najlepiej sprawdzają się na pstrągach w okresie zima/przedwiośnie, kiedy na początku sezonu narybek jest taki jakiś blady ;) .  Łowię na nie jednak cały rok, ostatnio w sierpniu, dały mi kilkadziesiąt pstrągów w jeden dzień. Wcale też nie musi być pochmurno, ryby brały na nie też przy "żarówie" http://jerkbait.pl/topic/25851-woblery-z-bieszczad%C3%B3w/page-4. Na te mniejsze łowię z powodzeniem klenie i też nie tylko w szare, pochmurne dni. Używam ich najczęściej na górskich rzekach.

Właśnie na takie białe pędraki też łowię potokowce w płytkiej wodzie (http://jerkbait.pl/topic/25851-woblery-z-bieszczad%C3%B3w/page-6 , trzecie zdjęcie od dołu strony) , często też okonie. Z tym, że na przykład na Sanie łowiłem ja, ale i koledzy, dla których je strugałem nawet początkiem lutego, tak więc myślę, że są dość uniwersalne, mimo, że robię je przede wszystkim z myślą o kleniach. Te w prawym, górnym rogu przeznaczone są wyjątkowo na pstrągi.

post-50600-0-76975600-1421942209_thumb.jpg

Edytowane przez marekn
  • Like 2

Dzięki, może dlatego, że ostatnio miałem ciut więcej czasu i przyłożyłem się do malowania. Jednak nadal uważam, że to ma drugorzędne, może trzeciorzędne  znaczenie. Ważna jest praca i ewentualnie odcień, a szczegóły, które mają wiernie imitować rybki, cieszą tylko nasze oko :) .

• Like 2