Skocz do zawartości

Poczatki Castingu - Wedka i multiplikator

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

poniewaz chce w nastepnym sezonie zaczac swoja przygode z castingiem myslalem ze lepiej najpierw sie zapytac - no i gdzie lepiej niz tutaj B)

Mianowicie poszukuje zestawu na szczupaka. Bede lowil woblerami od powiedzmy 8-14cm, waga mysle wachala by sie do 35gr?

Nie wiem jakie sa dobre przynety na szczupaka, ale mysle ze mam tyle czasu ze wszystkiego moge sie tutaj dowiedziec :D

Dlugosc - max. 2,1m. Lubie lowic krotkimi wedkami.

Fundusz bedzie 400€ z clem i wysylka, wiec ok. 280-320 € na sam zestaw.

Chetnie zamowie za granica, przy tym kursie dolara (jezeli sie taki utrzyma B)) chetnie zamowilbym multiplikator np w USA a kijek w Japonii.

Moze macie jakies porady - jaki cw itd.

Pozdrawiam i dziekuje z gory,

Tomek

@Tomek N

Moje doświadczenia z zakupem multika w USA były bardzo, bardzo kosztowne. Porównujac koszty przesyłki w Cabelas'ie do Minstora na e-bay'u wyszło prawie 8:1. Spróbuj rozważyć to. Termin dostawy był podobny, około 1 tygodnia. Być może kaszt przesyłki do Niemiec będzie bardziej korzystny, mimo to prześledź tą opcję. Sklep Minstor był mi polecony przez Standerus'a. Zrealizowałem dwa bezproblemowe zamówienia.

Oczywiście, koledzy z forum dadzą Ci wiele innych namiarów, więc warto dobrze poszperać.

Pzdr. Kryst :D

Dziekuje za odpowiedzi.

@ Pitt:

Wole jakos japonskie kije - amerykanskie mnie tak nie bawia, chociaz pewnie sa tak samo dobre. Po prostu upodobanie.

Napisales ze budzetowy ale dobry low profile - tylko co to jest :lol: Moze jakis model?

a tak z ciekawosci to ... ile w ręku miales kijów amerykanskich a ile japońskich... ???? ... :unsure:

@Mifek

Zanim Tomek_N tobie odpowie, powiem ci tak: żadnego, ale ładniej brzmi! <_<

Jeśli chodzi o mnie, to odpowiem szczerze: amerykańskie kijki miałem w ręku, są doskonałe, byłem s USA kilka razy. Jednocześnie coś ciągnęło mnie, aby spróbować wypasionego Japończyka i takiego znalazłem (mówimy o produkcji popularnej). DAIWA STEEZ.

Wziąłem kijek do 5/8 oz., bo takiego szukałem, ale myśli i adrenalina nie pozwalają mi zostawić tego tematu na tym skromnym poziomie. Znalazłem super recenzję na tackletour odnośnie kijka do 1 oz.. Czekam na dalszy rozwój Daiwy.

@Tomek_N

Nie wiem, czy możesz przyjechać do RP, ale istnieje internet. Myślę, że koledzy z FC zrobią Ci taki kijek o którym marzysz za połowę ceny sprowadzonego kijka z USA lub Japan. Oni są doskonali!

Uwaga! To nie jest krypto reklama FC. Mam jeden kijek wykonany w tej pracowni, nie na moje zamówienie, kupiłem go w komisie, ale jest suuuuuuuuuuuuuuper!

@Tomek_N

Już jestem. A oto moja propozycja:

Kijek zbudowany na blanku Talon'a - Professional 56/7 Balanced Graphite, P8'6C-MHF (medium heavy fast); cw 1/2-1 1/2; linka 8-20.

Multik Abu Revo Premier L - doskonale opisany na wątku W głąb Revo Premier.

Ceny: za kijek, w komisie Jerk'a (sklep w Wawie, ul. Twarda) 100 euro, za multik + przesyłka ~200$.

Dla mnie długość kijka jest idealna do łowienia z brzegu przy zastosowaniu cięższych wabików. Bardzo dobrze się ładuje.

post-397-1348913663,9046_thumb.jpg

post-397-1348913664,4685_thumb.jpg

No Kryst dziekuje bardzo.

Multik fajnie wyglada, kij mi sie nie podoba :lol: :blush:

Pozostanmy moze przy kijkach z japonii no i nie taki dlugi.

Tak jak mowilem 2,1m max.

Mysle ze sie wachamy przy cw. do 1 lub 1 1/2 oz. Jak wyglada z taperem? Do wobkow lepiej fast, medium fast...?

Przykladowy wobler:

JACKALL BROS MASK MINNOW 100

Dziekuje z gory.

@Tomek_N

Ilu wędkujących, tyle preferencji. Ja generalnie wolę fast do jigów - szybsze poderwanie przynęty i lepsza kontrola napiętej linki, i do wobków wybrałbym medium fast.

Ale koledzy z forum mogą mieć inne, dobrze uzasadnione, preferencje.

Jeśli chodzi o wybór wędzisk z Japan w długości, którą podałeś to Remek, Mefisto, Friko i .... są bardziej zorientowani.

ja bym sie dalej rozgladal za wedka u USA, jak chcesz z japonii, to musisz sie po japonskich sklepach rozejzec, swiat dzis strasznie maly

do wobkow najlepiej crankbait rod, jest np. taki avid na blanku 14 lb, swietna wedka specjalnie do woblerow, jak bedzie potrzeba to rzucisz lekkim wabikiem (bo blank sie dobrze laduje) a i mocy ma wystarczajaco duzo, zeby wyholowac duza rybe

z taka wedka pracuje praktycznie kazden jeden kolowrotek, pewnie, ze jeden lepiej a drugi troche gorzej, ale generalnie nie masz zbyt duzych ograniczen, bez roznicy czy zdecydujesz sie na cuardo 100, alphas, zillion ... jest tego cala masa, bo to bardzo popularna kategoria wagowa w bass fishingu

Ja się tam nie znam, ale coś mi się wydaje że japońskiego kijka z kręciołkiem to raczej nie kupisz za tą kase.

Jak to mówią - cudze chwalicie a swego nie znacie, więc na początek ręciołekabu revo

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4343&amp ;amp ;start=0&

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4283&amp ;amp ;start=0&

kij 1. Masterline - Toothy Critter - 4 oz, 1,85m (jednoskład) - cena 120 zł. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4174&amp ;amp ;start=0&

coś lżejszego St. Croix Triumph TRC70MHF

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4292&amp ;amp ;start=0&

i na zakończenie nowe bóstwo castingowców :lol: MB, troche mały cw. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=4279&amp ;amp ;start=0&

całość troche drogo, no ale ten MB + revo =1610pln+koszt wysyłki

pozdrawiam

410 za S, hmmmm premier wychodzi jakieś 50-70pln drożej przy obecnym kursie dolara, a niewątpliwie jest wyższej klasy.

Chyba na początek nie ma co ciągną kija z JP, lepiej kupic secondhanda za 20%, połowi kilka miechów i wtedy się zastanowi czego się NAPRAWDĘ potrzebuje