Skocz do zawartości

Lamiglas SI Series Steelhead 3M "Powrelux" Resin

Rekomendowane odpowiedzi

O z tą sąsiadka to jest dobry pomysł :lol: nade mną mieszka luksusowa prostytutka typ Barbi :lol:  :lol:  :lol: a pode mną sympatyczna Vivien z Brazylii koleżanka mojej żony,- chyba pójdę na dół,- jutro ;)

Arek masz niezły wybór :) .Ta z góry pewnikiem ma lepszą wprawę w trzymaniu kija :rolleyes: .

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

No na razie na pokaz ugięcia się nie zanosi ale dwa duże sandacze mimo pewnego szybkiego zacięcia (branie widoczne już na lince na 100% nie spóźnione,- zacięcie na krótkim dyszlu) spadły po krótkim holu z wygieciem wedki po dolnik, wiec może być i tak, że do takich przeciętniaków po 50-60 cm jest ok, ale na większych ma problem z przebiciem...??? Zobaczymy jak będzie dalej ale zacząłem mieć wątpiwości :rolleyes:

Jakaś tam powierzchowna weryfikacja jest i takie podrostki 50-60 cm przy sprzęcie dostosowanym do sandacza  powinny być przebijane, ale prawdziwa weryfikacja następuje przy sztukach zdecydowanie większych  a długość 3 m jest bardzo wolna :) i bardzo nieodpowiednia .

...hm,- może coś ze mną nie tak -_-  ale jak dotąd nie miałem problemu z zacinaniem sandaczy 3m kijami ;)( bez względu na rodzaj wabika) na co dzień najczęściej łowie kijem 2,9m bo latanie z dwoma to jakoś nie bardzo mi wychodzi...

Ryby faktycznie spadły mi z gumy na 7g główce (więc przynęta o 12g) nie stawiająca większego oporu w wodzie...

Arek, nie jest latwo zaciac sandacza 3 metrowym kijem, pewnie jeszcze lowiles na gume...

inna sprawa ze jak juz gdzies pisalem sandacze 50-60 to zadna weryfikacja dla sprzetu 'sandaczowego' moim zdaniem

Friko masz rację 60-ki to zacinam kijem 8lb, ale sztuki powyżej 70-ki stają się wyzwaniem.Jak jeszcze o ułamek spóźnisz zacięcie to taki zed ścisk ma jak obcęgi i przesuń mu gumę w paszczy :) .

Myślę, że doświadczeni spinningiści przeczuwają taki algorytm długości do mocy wędziska przy którym im krótszy kij tym może mieć niższą moc by skutecznie zaciąć sandacza ale w nim należy jeszcze uwzględnić uciąg wody i opór stosowanych przynęt co ma wpływ na owa skuteczność i co komplikuje podanie prostej recepty tzn gotowego algorytmu...

Łowiłem i to skutecznie sandacze grubo powyżej 60 cm 12lb - 2,7m kijem na Odrze i nie było problemu, uważając tę granicę za dolną (jak chodzi o skuteczność zacięcia) ale coraz bardziej wydaje mi się, że przy długim kiju (pow 2,7m) w moich obecnych warunkach moc musi podskoczyć do 15lb czego wyraźnie doświadczyłem przy łowieniu PST 945.

Przeczuwam także, że  przy 3 m może ta granica już oznaczać 17lb...

Edytowane przez Rheinangler

• 4 miesiące temu...