Wilk_ Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Taki młynek w średniej cenie, koszty trochę ponad 600zł, ale prócz bełkotu, że specjaliści nie spali po nocach, by stworzyć tę doskonałość, trudno coś o nim przeczytać. Nawet waga na F-M podana jest w dwóch wersjach: 312g i 6.9 uncji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 5 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Wilk_ , niestety Curado G to jest krok w tył w stosunku do serii E. Sensownie jest to opisane tutaj : http://tackletour.com/reviewshimanocuradog.html . Polecam też test Citici G : http://tackletour.com/reviewshimanociticag200.html . Osobiście po lekturze tych dwóch artykułów wybrałem Citice G , zaoszczędziłem kilka dolców i mam kołowrotek do zarzynania ciężkimi wabikami lub warunkami terenowymi ( słona woda albo nasze duże rzek z wodą pełną iłów, błotem itp). Mówiąc wprost kupiłem ten kołowrotek by oszczędzić moje Curado E i Citicę E, nagle zaczęło mi być ich szkoda ;-). Mająć w ręku Citice E i G widać różnicę na niekorzyść nowej serii. Pewnie tak samo jest z Curado, Ciekawą alternatywą jest nowa seria kołowrotków Lew's. Jest o nich osobny wątek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Pepso, dzięki za merytoryczną odpowiedź. Ja właśnie ze względu na te "kroki w tył" coraz bliżej jestem decyzji, by kupić nowego Curado 201e7, choć kosztuje sporo, bo coraz trudniej o niezawodny sprzęt. STX 2012 - nowy - jest nie do zdobycia, z tymi 2013 różnie bywa....Poczytałem o tych testach i ogólnie multik - Citica G - jest przyjemny: gładko pracuje, rzuca się nim nieźle. Ale jednak, tak intuicyjnie, wybrałbym za tę kasę Revo - zbyt wielu się nimi zachwyca. A znasz może Chronarcha? Na Allegro jest za 825zł, to trochę taniej niż Curado. Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Niestety Chronarcha nie miałem w ręku. Według opinii na forach amerykańskich to właśnie Chronarch jest odpowiednikiem starego Curado E i to niestety droższym odpowiednikiem. Strasznie namieszane w tych kołowrotkach ostatnio. Obawiam się, że idzie to w tym samym kierunku co w samochodach - każdy nowy model jest nieco gorszy od poprzedniego. Myślę, że nie jest to niestety wymysł rozwydrzonych klientów ale opinia oparta na analizie konkretnych modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ja już, już dziś zamawiałem nowego Curado, ale mnie Maciek Wobler129 zbajerował i kupiłem od Niego Revo Premiera. Teraz kombinuję, czy czasem nie zamówić sobie właśnie SX-a lub Citicę Shimano (bo musi być poniżej 6 stów, ja jestem na rencie, bidny ex belfer, to skąd mam brać ) i wtedy miałbym Premiera do lekkiego łowienia, a X-a do Sliderów, Fatso, Jacków... Coś mi się zdaje, że to dobry pomysł: ten Premier jest paroletni a w środku miodzio, to tak użytkowany byłby na 30 lat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Gdybyś szukał Citice G to swoją kupiłem tutaj : http://www.ebay.com/itm/130904452164?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649 w cenie 415 zł bez cła ( udało się ;-)). Jeżeli możesz poczekać z zakupem Abu to obserwuj Tackle Warehouse , tam często są fajne promocje. Ostatnio była zniżka 15% na prawie cały asortyment (shimano rzadko bywa niestety w zniżce), proponuję zobaczyć ceny Rapali. Ja tak skomponowałem przesyłkę i koszty przesyłki, że kupiłem 12 różnych Rapali (np. największe Shad Rapy) w cenie średniej 17 zł/szt.Zbliża się święto 4 lipca w USA i w zeszłych latach mieli w tym okresie fajne zniżki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Gdyby w grę wchodziło mniejsze przełożenie i trochę głębsza szpula to na giełdzie wisi stara citica za 270zł. Odpowiednik starszego curado 1501. Nówka sztuka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Krzysiek_W, znalazłem, obejrzałem. Nie, ja jeśli będę kupował Revo SX to HS-a. Lubię szybkie kołowrotki.Pepso, łowiłeś już na to? Nadaje się do jerków 40 / 50g? Edytowane 6 Czerwca 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Mam SX-a i STX-a stare modele w rewelacyjnym stanie. Jak zamówię wreszcie Zilliona to jeden z nich pójdzie z wielkim żalem do ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Wilk_ ,Citica jest idealna do tych wielkości jerków (40/50 g). Ja postanowiłem przegiąć i używać jej do przynęt o wadze ok. 100 g (zamiast abu c3), zobaczymy co będzie się z nią działo po sezonie. Ważne jest to, że konserwacja tego kolowrotka jest banalnie prosta, części dostepne bez problemu, więc będziesz spokojny w razie jakiejkolwiek awarii. Jeżeli ją kupisz to polecam wypłukanie łożysk osi w acetonie przez kilkanaście godzin i nasmarowanie jakąś lekką oliwką - zresztą ten zabieg polecam dla wszystkich nowych kołowrotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Wilk_ ,Citica jest idealna do tych wielkości jerków (40/50 g). Ja postanowiłem przegiąć i używać jej do przynęt o wadze ok. 100 g (zamiast abu c3), zobaczymy co będzie się z nią działo po sezonie. Ważne jest to, że konserwacja tego kolowrotka jest banalnie prosta, części dostepne bez problemu, więc będziesz spokojny w razie jakiejkolwiek awarii. Jeżeli ją kupisz to polecam wypłukanie łożysk osi w acetonie przez kilkanaście godzin i nasmarowanie jakąś lekką oliwką - zresztą ten zabieg polecam dla wszystkich nowych kołowrotków.Do multikatorów na łożysko szpulki zgodzę się, pod warunkiem częstego oliwienia. Ale do kołowrotków - nigdy. Szczególnie do ciężkich młynków trociowo/sumowo/morskich. Łożyska zamknięte są napełnione fabrycznie smarem. Nie muszą one tak się wariacko kręcić jak kręcic jak te w multiku. Maja inne zadania niż te od ruchomej szpulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 godski, oczywiści masz rację, dlatego pisałem o łożyskach osi ( szpulki). Za inne nie ma sensu się brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) No to mam problem. Abu SX, albo tę Citicę. Cena jest taka sama. A który lepiej obsłuży dół?Jest jeszcze jedna możliwość: żadnego, tylko dodatkową szpulę do Premiera, którego dziś będę miał. Nie musi być Avail. Chodzi o to, że jak łowię na gumy, blaszki, woblery, to stosuję kij do (praktycznie) 25 gramów i takie przynęty, więc i cieńszą plecionkę, a jak na Slidery i inne jerki - grubszą i muszę ciągle przewijać. Premier da radę przynętom 50 gramów? Może wówczas wystarczy mi jeden młynek a dodatkowa szpula? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 a może curado 51 do kija 25g.i masz 2 zestawy bez zmiany młynków przekładania szpul i innych rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) No już klikałem, że kupię SX-a A takie 51 pociągnie bez problemu woblery szczupakowe, obrotówki czwórki i wytrzyma sandaczowe podbijanie i szybkie zwijanie gumy 22-24gramy? Jeśli już, to chyba od bidy "setka"....?Nieaktualne wszystko - kupione Revo SX do jerków, do lżejszego łowienia będzie Premier od Woblera129 - klamka zapadła, uffff Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 No i dobrze ! Dwa kołowrotki z jednej firmy - ułatwione serwisowanie. A sprawować się bedą na pewno bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli w SX-ie będzie dobrze wyłączał się wolny bieg, to już będzie OK. Gorzej jak zacznie szwankować. O Premiera się nie boję, bo jest od Maćka, Woblera129 - porządny chłopak, multik na bank jest cacy, a z zewnątrz widziałem - obleci.Dobra: sprawiłem sobie jeszcze Shimano Chronarch 201e i koniec z zakupami! No wygląda, że jest bliźniaczo podobne do Curado, które już znam, a nowiutkie, bialutkie SX będzie w poniedziałek, a Chronarch we wtorek.Pepso, mówisz o łożyskach w obudowie młynka? - jedno pod śrubą dociskającą szpulę, a drugie w prawym panelu? No może i jak wypłuczę oryginalny smar i zastosuję oliwkę, to będzie chodziło jak ceramiczne, ale czy nie będzie gorzej smarowane i mniej trwałe? Każdy deszcz wypłucze oliwę, będę musiał oliwić non stop - nie jest tak? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Wilk_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 mam nadzieję że się mylę ale wydaje mi się że będziesz szczęśliwym posiadaczem 3 młynków o bardzo podobnych parametrach.z moich obserwacji wychodzi że curado 51 może sporo pociągnąć.porównywalnie zębatki 51 i 201 specjalnie się nie różnią a 51 nawet ma mniejsze przełożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 mam nadzieję że się mylę ale wydaje mi się że będziesz szczęśliwym posiadaczem 3 młynkówDwóch. Tylko SX-a i Chronarcha - mniejsza o szczegóły...SX idzie do kijka od 15 do 50 gramów, a Chronarch do kijka 5-18 (w praktyce ze 25-30), będą na lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Pepso, mówisz o łożyskach w obudowie młynka? - jedno pod śrubą dociskającą szpulę, a drugie w prawym panelu? No może i jak wypłuczę oryginalny smar i zastosuję oliwkę, to będzie chodziło jak ceramiczne, ale czy nie będzie gorzej smarowane i mniej trwałe? Każdy deszcz wypłucze oliwę, będę musiał oliwić non stop - nie jest tak?Tak dokładnie o te łożyska chodzi. Smarowanie po wypłukaniu może być mniej trwałe ale praca kołowrotka i efekty rzutowe o niebo lepsze. W tych łożyskach nie ma jakiegoś ekstra smaru tylko prawdopodobnie typowa oliwka ale jest jej za dużo. Smarować warto co 2-3 wyjazdy na ryby. W chronarchu powinieneś mieć w komplecie oliwkę shimano - jest całkiem ok. Ważne by smarować po jednej małej kropli na łożysko ( mówiąc małej kropli mam na myśli wielkości zegarmostrzowskie a nie barmańskie). cała operacja trwa ok 15 sekund. Przykładowe linki: lub i nastepne części. A chronarcha gratuluję, będziesz na pewno zadowolony. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez pepso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilk_ Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dżizus, to ja tej oliwki do Curado waliłem jak głupi, aż wszystko było mokre, po każdym łowieniu - najpierw wycierałem "starą", jednodniową No zaryzykowałem z tym Chronarchem, choć ma paskudny kolor i nie będzie mi pasował do wędki. Co nowe, to nowe - na gwarancji i w ogóle - a ja tak dbam o rzeczy, że u mnie latami będzie jak nowy. Nic porządnego nie mogę złowić, nie mam gdzie (będę miał jesienią), to chociaż się nacieszę ładnym sprzętem, niczym ładnym motocyklem, którym nie ma po czym i dokąd jeździć - gdy aby dojechać do sklepu po kaszankę wystarczyłaby stara WSK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) czy szpulka od modelu 201G pasuje do modelu 201E? Edytowane 19 Czerwca 2013 przez hasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 czy szpulka od modelu 201G mapuje do modelu 201E? Sprawdzę to w weekend i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Sprawdzę to w weekend i dam znać. Sprawdziłem dzisiaj. Szpule pasują "tak sobie" praca po zamianie szpul pomiedzy citicami g i e jest mocno "chropawa". Nie miałem możliwości przemierzenia obu szpul ale na oko widzę, że są minimalne różnice w wymiarach szpuli i długości osi. Szpula z citici G pracuje w E lepiej niż ta z E w G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hermano Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Czołem Koledzy, Nie bede zanudzał, ale chce zacząć temat casta. Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem. Mam okazje kupić używany, zakupiony w 2015 roku multik Curado 201e7. Niestety jestem laikiem, nigdy nie miałem w ręku multika. Podpowiedzcie mi prosze na co zwrócić uwagę zeby nie kupić trupa? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi