ch4ron Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Swoją prośbę kieruje w stronę doświadczonych koguciarzy. Mianowicie zamierzam ukręcić sobie troszkę kogutów sandaczowych, nie chcąc na początek inwestować zbyt dużej kwoty w materiały. Dlatego proszę o wstawienie zdjęć/opisanie swoich ulubionych trzech do pięciu wzorów kogutów na mętnookie. Chcę sobie stworzyć pudełko, np z pięcioma wzorami w różnych gramaturach. Przy Waszej pomocy będę wiedział w jakie jeszcze materiały muszę się zaopatrzyć. Bardzo dziękuję za pomoc, Kacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Hejka A może więcej danych: głębokość łowiska, przejrzystość wody i występowanie określonego narybku lub raków. Dużo kiedyś łowiłem na koguty i moim zdaniem to bardzo ważne parametry od których warto zacząć dyskusję :-) pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hector Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Cześć. Z kolorami kogutów jest trochę jak z gumami , raz będzie to biały raz jakaś żarówa a innym razem czarny . Ale jeśli tak jak Ty miałbym się ograniczyć do kilku kolorów to byłyby to ; biały , żółty , seledyn , czarny i czerwony . Kolor kryzy to przeważnie biały ale w przypadku czerwonego i czarnego kryzę robię czarną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Tak jak powyżej, charakterystyka łowiska a zwłaszcza jej głębokości jest dosyć istotna. Na płytkich do 4m czasem 20g to maks, a jak głębiej to i 35g. Kolory - to też różnie bywa w zależności od łowiska / zbiorniku. Co do kolorów uniwersalnych na sandacza jak dla mnie to biały / biało czarny / czarny / biały z seledynem / seledyn. Warto pamiętać o dobrych i mocnych kotwicach jak i o kącie oczka na główce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Łowię głównie na Odrze we Wrocławiu, ale i w okolicach Ścinawy. W tamtym roku znalazłem się raz na Pilchowicach, w tym roku mam zamiar być tam częściej.Tak jak pisałem na początek chcę z pięć wzorów kolorystycznych w dużej rozpiętości gramatury, a jak się wciągnę, to będę już sam kombinował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Pogadaj ze Spigotem. Ma ten temat rozgryziony jak mało kto. http://www.spigot.dbv.pl/readarticle.php?article_id=48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 No to od razu dorzuć do listy powyżej jakieś brązy z przełamaniem jakiejś perły, bo dobrze to działa szczególnie na zbiornikach z jazgarzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Pogadaj ze Spigotem. Ma ten temat rozgryziony jak mało kto. http://www.spigot.dbv.pl/readarticle.php?article_id=48Super, właśnie takiej stronki potrzebowałem, są wzory, opis. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 A masz ją od dość dawna na privie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 (edytowane) Nie zauważyłem :| Dzięki! Pogubiłem się tylko z tym oczkiem...jedni piszą o kącie prostym inni o 45stopniach, a są i tacy co wspominają o 60stopniach. Jakie mam sobie kupić? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez ch4ron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Mógłby ktoś rozjaśnić sprawę z tym kątem oczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Kacper- jeżeli chodzi o kąt oczka w główce, to sprawa wygląda podobnie jak z dylematem Daiwa vs Shimano (kolejność przypadkowa )Mam znajomych, którzy kręcą kury na 45 stopniach jak i tych, którzy używają główek z oczkiem pod kątem 60 stopni. Obie strony uważają, że ich racja jest jedyną słuszną. Łowiłem na obydwie wersje i nie zauważyłem różnicy Skup się na dobrej jakości kotwicy lepiej. Niekiedy trafiły mi się takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 (edytowane) Myślę, że użyję kotwic Gamakatsu(choć cena trochę straszy), no chyba, że polecasz jakieś inne w lepszej cenie.A co powiesz o oczku pod kątem 90 stopni? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez ch4ron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przy kącie 90 stopni będziesz miał ten sam efekt, który osiągasz łowiąc z klasyczną główką jigową Mi najbardziej odpowiada łowienie na koguty kręcone na wzmacnianym VMC (brązowe) i kotwicach Phenixa (mowa o tych w rozmiarze 2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 http://www.sklep.phoenix-fishing.com/kotwiczka-phoenix-rozmiar-p-7.html?cPath=22 mówisz o tych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Tak, miałem na myśli te kotwice. Spotkałem się z nimi po raz pierwszy przy kogutach znajomego. Te w rozmiarze nr 2, świetnie dają sobie radę. Jakiś czas temu zamówiłem inne rozmiary do przezbrojenia woblerów, lecz w ich przypadku nie jest już tak kolorowo, ale nie można mieć wszystkiego (szczególnie biorąc pod uwagę ich cenę!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Ok, to ten temat już mam załatwiony. Ile zużywacie piór na jednego koguta?(tak mniej więcej, bo nie wiem czy kupować kapki, czy luźne pióra)Znacie może jakiś sklep, który ma dużą gamę kolorystyczną kapek siodłowych? Znalazłem taki sklep: http://ptasiepiora.pl/index.php/component/virtuemart/?page=shop.product_details&product_id=229&flypage=flypage.tpl&pop=0 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez ch4ron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) taimen.com, bogdan gawlik Edytowane 8 Czerwca 2013 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 taimen.com, bogdan gawlikW taimenie nic ciekawego nie widzę niestety, u gawlika też pustki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 No to jak w taimeniu nic nie widzisz to ja już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) http://www.taimen.com/pl/pl/product/keough-hackle-cock-capes-tyers-12_470/92095http://www.taimen.com/pl/pl/product/keough-hackle-fluo-tyers-grade_99930363/102844 Edytowane 8 Czerwca 2013 przez kogut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Ok. To widziałem, ale to zdecydowanie nie na moją kieszeń. Wiem, że te pióra są najlepsze, bo mam taką jedną kapkę do much i jest rewelacyjna.Przynajmniej na początek poszukuję czegoś taniego, jak mi się kogutowanie spodoba, to wtedy pomyśle o materiale lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ch4ron Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Panowie jakby ktoś jeszcze szukał piórek, to ja kupiłem sobie tutaj: http://www.sklep.phoenix-fishing.com/kapki-siodlowe-koguta-farbowane-c-24_33_92.html. Niedługo skończy się sesja, będę kręcił i chwalił się jak mi to idzie. P.S. Teraz poszukuje chenilli w przyjemnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maticsh Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Wracając do kotwic, to polecam ci mikado sensual round. Robilem na nich kilka kurakow i sa naprawde porzadne. Mam je takze przy kilku wobkach. Porownalem je kiedys sobie chociazby z ownerami i gakmakami w sklepie i nie ustepuja im w zadnym aspekcie, a sa tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 21 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Kacper , napisz jakiej Ci trzeba .Cristal czy zwykłej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi