Skocz do zawartości

casting 1 czy 2 częściowy

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o poradę jak w tytule.Kij na brzeg i do łódki czyli uniwersalny.. Wymiar 198/2części czy 213/1część. Czy to będzie wielka różnica w rzutach.Gramatura wyrzutu oczywiście ta sama.Łatwiej przewieżć krótki kijek ale może wartości użytkowe 1 częściowego 213cm są super i warto się pomęczyć z przewozem ? Przynęty w stylu różne 25-40g.

Z góry dzięki za poradę.

Jeśli będziesz używał gum do pukania po dnie to monoblank się lepiej sprawdzi czy będzie różnica między 1 a 2składem? będzie ale niewielka w sumie to zależy też od blanku. jak masz warunki to bierz jednoczęściówkę. 213 bedzie lepsza z brzegu do zacięcia i omijania jakiś przeszkód chyba że jesteś niski to  może lepiej bedzie Ci się operować 198 chociaż ja osobiście wędek poniżej 2 metrów nie lubię a już z brzegu to dla mnie porażka no chyba że jakiś kanałek obstukać...ale to i tak króciutka wędka.

• 2 tygodnie później...

Zasada jest prosta i rzekłbym, uniwersalna - im mniej zbędnych elementów, tym lepiej. Wędki dzieli się na segmenty/ składy/ sekcje nie dlatego, że tak jest lepiej, ale dlatego, że nie zawsze jest możliwość transportowania jednoczęściowej lagi. Jeśli nie musisz iść na kompromis, bierz jednoczęściówkę. Co prawda, przy tak małej masie wabików jednoskład nie jest koniecznością, ale teoretycznie (poza wygodą w transporcie) taki kija ma same plusy. Używam jednoskładu od 1szego maja i wiem, że każdy kolejny kij, niezależnie od cw i przeznaczenia, również będzie zrobiony na monoblanku.