Skocz do zawartości

Wasz sprzęt boleniowy

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Ja smigam z BLR 2,75m 28g 17lb , do tego stren 14lb i TP 3000.Zestaw wcale nie za mocny,do sredniaków z Wisły.Troche rybek wyjął jednak tak jak pisze @Wujek i @Rheinangler na dużej wodzie 20lb i 40g wcale nie jest przesadą.Mówię tu o brzegowym lataniu.Z pływadła jest inaczej,zapewne...

Na jesień BLR Pike i pletka 20lb,do tego TPH i można lecieć.Oczywiscie kotwy i reszta dopasowane do w/w zestawów.

..z bolkami to jedno...drugie ze stosowanymi przynętami...

Zgadza się, u mnie najczęściej zakładanymi przynętami są Spiryty i Soule z ewentualną lametą na kotwiczce, czasami Hermes, czasami Thrill, czasami RH. Kij sobie radzi, największy boleń złowiony  przeze mnie w Oławie miał jakieś ... nie, jednak nie był wymiarowy :). Stosowanie mocniejszego sprzętu traktowałbym jak strzelanie z armaty do komara.

O tym, że boleniom nie przeszkadza mocniejszy sprzęt nikt przekonywać mnie nie musi. Łowiłem je jako przyłów podczas sandaczowania, co nie ukrywam było dla mnie miłym zaskoczeniem. Przypon stalowy też im nie przeszkadza. Oczywiście te bolki były zdecydowanie większe niż chlapaki i łowione na innej Odrze niż oławska, na której jestem w 90% wszystkich moich wypraw wędkarskich w roku :).

Tyle, w uzupełnieniu do pierwszej mojej wypowiedzi w tym wątku.

Edytowane przez Jack__Daniels

• 3 miesiące temu...