rekin175 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Witam , zastanawiam się jakich kijów używacie przy przynętach typu .malutkie wobki 1.5-3 cm oraz owady itp. Pytam gdyż potrzebuję kija pod podane wabiki i nie wiem czego szukać , na miejscu nic ciekawego nie ma , a z opisu to tylko suche dane kupię kija a okaże się że nie ładuje się pod 1.5 g wobkiem i będzie lipa , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 atc ist961 jak dlamnie idealny, super klucha rzuca świetnie, amortyzuje świetnie uzywam do smużenia i malutkich wobków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 Przeznaczyłem do tych celów kijek Phenix Iron Feather IF862-2 , ale następnym razem skuszę się chyba na Shimano Diaflash Light Spin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 może batson rx6 DSS1141-2...?posiadam i podany zakres przynęt obsługuje całkiem nieźle...zależy jaką kasę chcesz przeznaczyć na zakup... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Witam , zastanawiam się jakich kijów używacie przy przynętach typu .malutkie wobki 1.5-3 cm oraz owady itp. Pytam gdyż potrzebuję kija pod podane wabiki i nie wiem czego szukać , na miejscu nic ciekawego nie ma , a z opisu to tylko suche dane kupię kija a okaże się że nie ładuje się pod 1.5 g wobkiem i będzie lipa , potrzebny będzie kij raczej długi, niezbyt mocny i niezbyt szybki, o pełnym ugięciu. Dodatkowo powinien być lekko uzbrojony. Takie warunki spełniają np. wykonywane w pracowniach rodbuildingowych spinningi na blankach muchowych albo blankach salmon & steelhead o mocy ok 8lb (większość producentów oferuje tego typu konstrukcje), zbrojone w przelotki Minima Zdaje się że było coś ciekawego oferowanego na Giełdzie, może jeszcze nie sprzedane - jak skorzystasz z wyszukiwarki może się okazać że znajdziesz to czego trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Przeglądnąłem wszystkie wasze propozycje i najbardziej poszedł bym w kierunku blanku muchowego , tylko ciekawe ile trzeba kasy na niskobudżetowy taki kijek . Rybki jakie będę chciałbym poławiać to pstrąg , kleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROKERS Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Z budżetowych wędek fajne nawet są wklejanki Mikado i za śmieszne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acho Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Przeglądnąłem wszystkie wasze propozycje i najbardziej poszedł bym w kierunku blanku muchowego , tylko ciekawe ile trzeba kasy na niskobudżetowy taki kijek . Rybki jakie będę chciałbym poławiać to pstrąg , kleń Friko pisał, żebyś sprawdził również Giełdę. Są tam dwie wędki na blankach muchowych, jedna 2,85, druga 3,05, obie raczej aktualne i za nieduże pieniążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Wiele (jak nie wszystkie) kijów spinningowych na muchowych blankach ładnie rzuca takimi maleństwami, kiepsko zacina ale jak już zatnie to hol jest bardzo fajny...Pisze to tylko dla tego, że nie każdy nawet najbardziej "zacny" muchowy blank nadaje się na spinning. swego czasu wiele takich konstrukcji miałem a sprawdziły sie nieliczne np: Sevier, Lamiglas IM 700, Loomis IMX oraz GLX.Z kijów spinningowych dostępnych polecał bym Phenix FX 902.Jak będziesz szukał w niskobudżetowych to zwróć uwagę szczególnie na te z za sztywnym dolnikiem na muchówkę i zbyt wiotka szczytówką,- te zazwyczaj są poprawnymi spinningami, tak wynika z mojego doświadczenia że muchowe blanki o tych "wadach muchowych" najlepiej sie nadają na spinning. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 potrzebny będzie kij raczej długi, niezbyt mocny i niezbyt szybki, o pełnym ugięciu. Dodatkowo powinien być lekko uzbrojony. Takie warunki spełniają np. wykonywane w pracowniach rodbuildingowych spinningi na blankach muchowych albo blankach salmon & steelhead ze wzgledu na to, ze friko praktycznie wszystko napisal, podam ci (niskobudzetowy) wink: batson rx6, 9', 10 lb do 1/2 oz ... to do lowienia w gaciach albo z brzegu, no chyba, ze bedziesz lowil z lodzi, w takim przypadku mozesz spokojnie pogladac i pomacac wedki krotsze (beda pewnie tansze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 kiepsko zacina to prawda co napisałeś, powiedziałbym nawet więcej, że z uwagi na powolność wędki zacięcie często będzie w ogóle niemozliwe - wędkarz po prostu nie zdąży zareagować; z moich obserwacji wynika że przy łowieniu na paprochy ryby najczęściej zacinają się same - i tutaj najważniejszą rzeczą jest żeby przynęta była wyposażona w jak najcieńsze i jak najostrzejsze haczyki / kotwiczki - tak cienkie i ostre żeby już minimalny opór powodował wniknięcie w pysk ryby, ryba albo się zatnie sama albo nie, po prostu nie wiem, być może inni wędkarze inaczej podchodzą do tego zagadnienia ale jeżeli chodzi o mnie to metodą prób i błędów doszedłem do takiego właśnie wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Ja zacinam tylko sandacze...kluchy na smużaki wrecz bym odradzał "zacinać" ponieważ tym samym można im jedynie wyrwać owada z gęby.Chyba założe nowy temat... Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Gobio Gobio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Dziękuję za rady i wasze doświadczenie bardzo mi pomogło , blanki muchowy lepiej sobie odpuszczę przeraża mnie temat zacięcia , będę szukał coś z kijów które wymieniacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Z kijów spinningowych dostępnych polecał bym Phenix FX 902. Też mam spina na tym blanku, ubrany w minimy bardzo dobra propozycja. Dobrze się ładuje i ładnie amortyzuje rybki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrklim Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Ponieważ i klenie i jazie są celem moich wypadów wiosennych nad wodę, to od kilku lat moją dedykowaną wędką jest Blue Rapid ze starej serii SW 2112 ML opisany jako 4-14g (do linek 4-10 lb).Nie zaliczyłem spadu, nawet przy jaziach ponad 50 zaczepionych za przysłowiową skórkę. Łowię podobnie jak koledzy tzn. bez zacinania.Pozdrawiam.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 najlepsza wedka na blanku muchowym.Ja mam taki po skróceniu na 2,55cm.Branie automatycznie przechodzi w hol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 sam posiadam i używam do takiego łowienia kijaszka ukręconego na blanku muchowym 2,7m w klasie 4, z góry mówię że to blank no name IM6 ściągany z US przez Mekamila, ciska praktycznie samą agrafką, zacinać nie trzeba, rybki same siadajądodatkowo to travel w czterech częściachPSw zeszłym roku udało się szczęśliwie wycholować przyłów w postaci sumka 120cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawrad Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 może batson rx6 DSS1141-2...?posiadam i podany zakres przynęt obsługuje całkiem nieźle...zależy jaką kasę chcesz przeznaczyć na zakup...Potwierdzam.Równiez posiadam ten kijek.Jestem bardzo z niego zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rekin175 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 A może ktoś z was ma na zbyciu jakiś ciekawy patyk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capri Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Batson rx6 sh1141 2.9 2-10g mam polecam, czasem pojawia się na giełdzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 23 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, ja mogę zaproponować larus platinium spirit długośc 335 wyrzut 2-18 moc 4-7 lb kijek na osprzecie fuji (przelotki alconite) Pozdrawiammatpgt Edytowane 23 Czerwca 2013 przez matpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Batson IST 1141F. Mam i polecam. Klucha jak ta lala. Trzyma rybkę jak złoto. Okonie na plecionkę nim łowię i zero spadów. Nawet jak za skórkę zahaczone. Jeno ponoć blanki ostatnio nieco podrożały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi