Skocz do zawartości

Kij do obsługi - mini woblerki , owady

rekin175

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , zastanawiam się jakich kijów używacie przy przynętach typu .malutkie wobki 1.5-3 cm  oraz owady itp.  

Pytam gdyż potrzebuję kija pod podane wabiki i nie wiem czego szukać , na miejscu nic ciekawego nie ma , a z opisu to tylko suche dane kupię kija a okaże się że nie ładuje się pod 1.5 g wobkiem i będzie lipa ,

Witam , zastanawiam się jakich kijów używacie przy przynętach typu .malutkie wobki 1.5-3 cm  oraz owady itp.  

Pytam gdyż potrzebuję kija pod podane wabiki i nie wiem czego szukać , na miejscu nic ciekawego nie ma , a z opisu to tylko suche dane kupię kija a okaże się że nie ładuje się pod 1.5 g wobkiem i będzie lipa ,

potrzebny będzie kij raczej długi, niezbyt mocny i niezbyt szybki, o pełnym ugięciu. Dodatkowo powinien być lekko uzbrojony.  Takie warunki spełniają np. wykonywane w pracowniach rodbuildingowych spinningi na blankach muchowych albo blankach salmon & steelhead o mocy ok 8lb (większość producentów oferuje tego typu konstrukcje), zbrojone w przelotki Minima 

Zdaje się że było coś ciekawego oferowanego na Giełdzie,  może jeszcze nie sprzedane - jak skorzystasz z wyszukiwarki  może się okazać że znajdziesz to czego trzeba

Przeglądnąłem wszystkie wasze propozycje i najbardziej poszedł bym w kierunku blanku muchowego , tylko ciekawe ile trzeba kasy na niskobudżetowy taki kijek . Rybki jakie będę chciałbym poławiać to pstrąg , kleń 

Friko pisał, żebyś sprawdził również Giełdę. Są tam dwie wędki na blankach muchowych, jedna 2,85, druga 3,05, obie raczej aktualne i za nieduże pieniążki.

Wiele (jak nie wszystkie) kijów spinningowych na muchowych blankach ładnie rzuca takimi maleństwami, kiepsko zacina ale jak już zatnie to hol jest bardzo fajny...

Pisze to tylko dla tego, że nie każdy nawet najbardziej "zacny" muchowy blank nadaje się na spinning. swego czasu wiele takich konstrukcji miałem a sprawdziły sie nieliczne np: Sevier, Lamiglas IM 700, Loomis  IMX oraz GLX.

Z kijów spinningowych dostępnych polecał bym Phenix FX 902.

Jak będziesz szukał w niskobudżetowych to zwróć uwagę szczególnie na te z za sztywnym dolnikiem na muchówkę i zbyt wiotka szczytówką,- te zazwyczaj są poprawnymi spinningami, tak wynika z mojego doświadczenia że muchowe blanki o tych "wadach muchowych" najlepiej sie nadają na spinning.

Edytowane przez Rheinangler

potrzebny będzie kij raczej długi, niezbyt mocny i niezbyt szybki, o pełnym ugięciu. Dodatkowo powinien być lekko uzbrojony.  Takie warunki spełniają np. wykonywane w pracowniach rodbuildingowych spinningi na blankach muchowych albo blankach salmon & steelhead

ze wzgledu na to, ze friko praktycznie wszystko napisal, podam ci (niskobudzetowy) wink: batson rx6, 9', 10 lb do 1/2 oz ... to do lowienia w gaciach albo z brzegu, no chyba, ze bedziesz lowil z lodzi, w takim przypadku mozesz spokojnie pogladac i pomacac wedki krotsze (beda pewnie tansze)

kiepsko zacina 

to prawda co napisałeś, powiedziałbym nawet więcej, że z uwagi na powolność wędki zacięcie często będzie w ogóle niemozliwe - wędkarz po prostu nie zdąży zareagować;  z moich obserwacji wynika że przy łowieniu na paprochy ryby najczęściej zacinają się same - i tutaj najważniejszą rzeczą jest żeby przynęta była wyposażona w jak najcieńsze i jak najostrzejsze haczyki / kotwiczki - tak cienkie i ostre żeby już minimalny opór powodował wniknięcie w pysk ryby, ryba albo się zatnie sama albo nie, po prostu

nie wiem, być może inni wędkarze inaczej podchodzą do tego zagadnienia ale jeżeli chodzi o mnie to metodą prób i błędów doszedłem do takiego właśnie wniosku

Ponieważ i klenie i jazie są celem moich wypadów  wiosennych nad wodę, to od kilku lat moją dedykowaną wędką jest Blue Rapid ze starej serii SW 2112 ML opisany jako 4-14g (do linek 4-10 lb).

Nie zaliczyłem spadu, nawet przy jaziach ponad 50 zaczepionych za przysłowiową skórkę. Łowię podobnie jak koledzy tzn. bez zacinania.

Pozdrawiam.Andrzej

sam posiadam i używam do takiego łowienia kijaszka ukręconego na blanku muchowym 2,7m w klasie 4, z góry mówię że to blank no name IM6 ściągany z US przez Mekamila, ciska praktycznie samą agrafką, zacinać nie trzeba, rybki same siadają

dodatkowo to travel w czterech częściach

PS

w zeszłym roku udało się szczęśliwie wycholować przyłów w postaci sumka 120cm

• 2 tygodnie później...