Skocz do zawartości

X-RODS - pracownia rodbuildingowa

Friko

Rekomendowane odpowiedzi

@popper

Na przyszły projekt pstrągowego-mocnego szczerze polecam CD BLUE RAPID 2,75m 7-28gr 8-17lb. Z wiosennym Bobrem wobkami 7-8cm i pstrągalami ok. 60tki poradzi sobie bez zająknięcia. Mam go drugi sezon i bardzo sobie chwalę.

Dzięki Maćku za podpowiedź. Pomyślę pewnie i o tym blanku, przy kolejnych projektach.

No, już nie w tym sezonie. ALe na przyszły B)

• 3 miesiące temu...

No. I jak tu czegoś nie naskrobać :lol: .

..........................................................

Gorączkowe poszukiwania oscylowały, w okolicy czegoś, co przynajmniej przypominać będzie, mojego starego Lamiglasa X86MTS.

Trochę to trwało gdy dostaję sygnał: jest taki blank, w pożądanej długości.

To ATC IST 865.

...........................................................

Do dzisiaj, właściwie niewiele mogłem dodać.

Kijek w testach pstrągowych, w warunkach zimowej i wczesnowiosennej Kwisy, spisywał się bardzo dobrze.

Szkoda tylko, że pstrągi rzadko to doceniały.

Dzisiaj jestem po pierwszym spotkaniu wędziska z Odrą i........ :huh:

Miał to być następcą X86MTS i ............. JEST godnym następcą.

Dzisiaj pokazał, na co jeszcze go stać. Ryby nie brały więc skupiłem się na czymś innym. Na dokładnym poznaniu jego możliwości rzutowych.

Pięknie i na bardzo przyzwoite dystanse wyrzuca już Meppsa nr 2 a i z jedyneczką świetnie sobie radzi.

Podobnie z Hornetem 4cm ze starej serii, czy 3 cm pływającą Erką.

Gloogi 5 cm fruwają już super.

Pełne zaskoczenie, to tego ripper 6-7 cm na 15 gramowej główce. Kapitalne podbicie w warkoczu. Pięknie, wyraźnie czuć opad i wyraźnie sygnalizowany kontakt z dnem.

No i w końcu Salmo Thrill, czy np. ołówki od @Smaczka.

Tu już wręcz zaskakujące mnie odległości rzutowe.

Przy tych wszystkich fajerwerkach mimo, że opisany jest fabrycznie jako 17 lb i c.w. do 28g, sprawia wrażenie nieco delikatniejszego od MTS-a i na domiar ma bardziej równomierne, takie crankaitowe ugięcie.

No i czucie przynęty bardzo dobre. Czy mała wirówka czy woblerek, wyraźnie czuć, co się tam dzieje, na końcu zestawu.

Naprawdę świetny, godny polecenia blank/kijek. Godny następca doskonałego, moim zdaniem, Lamiglasa X86MTS.

Żałuję tylko, że ryby tego nie doceniły :angry: ale cóż, może kiedyś..... :D

Dodam jeszcze, że wszystkie te przynęty wyrzucałem z młynka, wielkości 3000 Daiwy, z żyłką 0,22mm Sufix.

A, bo widzisz @Zulus, zanim wynaleziono plecionki do celów wędkarskich............

Nie może inaczej.

Zanim wprowadzono plecionki, na polski, wędkarski rynek, całkiem spora rzesza wędkarzy używała żyłki. Również, z tzw. opadu.

Żadna nowość. ;)

Tak, wiem, ale trzeba bylo byc niezmiernie czujnym bo opad praktycznie nie byl wyczuwany :mellow: Sam to kiedys praktykowalem :D

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

@milupa, mam taką armatę :D 3,20 m i do 30 g - będziesz zadowolony, a nawet więcej jak zadowolony :mellow:

Paweł właśnie po twojej recenzji tego kija w wątku boleniowym pomyślałem o nim , później zadałem pytanie o kij Danielowi a on od razu wskazał na ten blank i tak go właśnie mam .

Teraz tylko wyrwać się i go przetestować :mellow:

@milupa, mam taką armatę :D 3,20 m i do 30 g - będziesz zadowolony, a nawet więcej jak zadowolony :mellow:

Paweł właśnie po twojej recenzji tego kija w wątku boleniowym pomyślałem o nim , później zadałem pytanie o kij Danielowi a on od razu wskazał na ten blank i tak go właśnie mam .

Teraz tylko wyrwać się i go przetestować :mellow:

To się cieszę że miałem choć cząstkę udziału w wyborze przez ciebie patyka :D :mellow: Daj znać jak się kijek sprawuje U mnie wyśmienicie - na jednego woblera boleniowego (hand made) tym patykiem jestem w stanie prawie całą plecionkę 10 lb posłać z kołowrotka :D Ostatnio rzucałem i podkład się pokazał a plećki było co najmniej 150 yds (135 m)

Ostatnio rzucałem i podkład się pokazał a plećki było co najmniej 150 yds (135 m)

Chciałbym nieśmiało zauważyć, że taka obserwacja jeszcze niewiele mówi o odległości na jaką faktycznie poleciała przynęta. Przynęta z wędki nie jest wystrzeliwana jak z karabinu, tylko leci po linii krzywej, kreśląc często stromy łuk. Zatem, odległość w jakiej przynęta spada od wędkarza będzie zawsze dużo mniejsza niż ilośc wysnutej przez przynętę linki :unsure:

. Przynęta z wędki nie jest wystrzeliwana jak z karabinu, tylko leci po linii krzywej, kreśląc często stromy łuk.

Paweł, na odcinku ok. stu metrów pocisk z karabinu leci po łuku, nie po prostej. (To tak baaaardzo uogólniając i upraszczając wypowiedź.) Wraz z odległością krzywizna powiększa się, oczywiście do pewnego stopnia. Ale to nie na ten wątek.

Sporo kolorystyki w tym rzucie...

Karpiówką 13' pierwsza liga kija, młynek Daiwa Tournament QD w czasie bezrybia (zawody kto dalej) śmigałem ołowiem 80-100g na dystans do 130 metrów, żyłka 0,28 + strzałówka KORDA 0,7mm.

Chciałbym widzieć ten rzut wobkiem... :D

Sporo kolorystyki w tym rzucie...

Karpiówką 13' pierwsza liga kija, młynek Daiwa Tournament QD w czasie bezrybia (zawody kto dalej) śmigałem ołowiem 80-100g na dystans do 130 metrów, żyłka 0,28 + strzałówka KORDA 0,7mm.

Chciałbym widzieć ten rzut wobkiem... :D

Nie bardzo rozumiem...sporo kolorystyki w tym rzucie... Czyżbym miał to na siłę udowodnić? :unsure:

. Przynęta z wędki nie jest wystrzeliwana jak z karabinu, tylko leci po linii krzywej, kreśląc często stromy łuk.

Paweł, na odcinku ok. stu metrów pocisk z karabinu leci po łuku, nie po prostej. (To tak baaaardzo uogólniając i upraszczając wypowiedź.) Wraz z odległością krzywizna powiększa się, oczywiście do pewnego stopnia. Ale to nie na ten wątek.

@kryst, dzięki :mellow: kumam :mellow:

Cześć @Pirania

Nie wiem co chcesz udowadniać, ale osobiście trudno mi uwierzyć w rzut o jakim piszesz przy użyciu omawianego kijaszka i wobka nawet do 30gr:

/Ostatnio rzucałem i podkład się pokazał a plećki było co najmniej 150 yds (135 m)/.

Dlatego napisałem o koloryzowaniu, to chyba nic złego...

Pozdrawiam