Skocz do zawartości
  • 0

Silnik spalinowy do 5 KM

danek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Honda 5km - bardzo dobra, ale dla trollingowców za szybka (min. 5-6km/h) i trochę zbyt wibracyjna

Moje subiektywne wrażenia, co do prędkości, są zgoła odmienne - można pływać nią wolno (3-3,5 km/h). Wiem, ponieważ używałem przez 4 lata. Zgadzam się co do poziomu wibracji, jest wręcz nieznośny, po całym dniu trollingu standardem były 'dreszcze' wywołane trzymaniem rumpla :wacko:

W klasie do 6km niezastąpiony jest, wg mnie, stary model Yamahy (w 2-suwie na 2-ch cylindrach). Lekki, cichy i niezawodny. Można jeszce dostać dobrze utrzymane modele w cenie 1700-2000zł.

• 0

Myslalem, ze to samo przez sie...

To , jak szybko bedzie sie plynelo trolingiem na minimalnym ustawieniu manetki zalezy nie tylko od silnika ale, i to chyba w wiekszej czesci, od warunkow plywania i rodzaju kadluba.

Lodka typu stabilna-jeziorowa rzedu 4,8m/ 1,7m na silniku 4-5km na malych obrotach bedzie miala problem, zeby sie ustawic pod wiatr...ten sam motor zalozony do smuklej pychowki dwa razy dluzszej za to duzo mniej szerokiej bedzie plynal pod prad z max pr.10-15km/h.

Jak lodz plynie za szybko do trolingu to latwo np. wpierniczyc z dziobu kotwice na 1m sznurku.

Jak lodz plynie za wolno, mozna dodac gazu...

Najbardziej wk.. jest jak lodz plynie chwilami za wolno, chwilami za szybko...co ma zwlaszzca m-ce przy malych jednostkach...

Gumo

• 0

Uwaga - sympatyczne usprawnienie,

W sklepach Hals (pewnie też gdzie indziej) pojawiły się teleskopowe przedłużki do rumpla silnika spalinowego (uniwersalne do różnych manetek) w cenie ok. 150 zł. Umożliwiają usadzenie tyłka bliżej środka łodzi albo np. sterowanie na stojąco, gdy trzeba naprawdę pilnie obserwować wodę. Są dłuższe od takichż przedłużek dla silników elektrycznych, mają ok. 120cm. Kupiłem, ale jeszcze nie uzywałem (przed urlopem), może już ktoś ma doświadczenia.

• 0

Witam

Co do silników to musi być sprawny, kiedyś jak byłem mały dzieciak to pływaliśmy po Śniardwach na rybki w 5 dorosłych osób taką starą łajbą ok 5m na 2m jakaś komunistyczna konstrukcja z takim kawałkiem zabudowanego dziobu i szybką, do takiej wielkiej krypy był podpięty SUZUKI 2 hp jakiś motor z lat 90 tych w 2 suwie, palił na dotyk i miał moc regulowaną w takim suwaku od żółwia do zająca ;-) i nigdy nie było problemu z pływaniem tej łodzi płynęła bardzo wolno ale zawsze do przodu. Zresztą wiele Yachtów ma małe silniki asekuracyjne i manewrowe i jakoś dają radę ;-) a fale na Śniardwach potrafią być na prawdę spore nie wspominając o silnym i porywistym wietrze.

Sam obecnie mam STYLE 410 ze SPORT Yahtu waży coś ok 200kg może lepiej i pierwszy rok pływałem na nowej hondzie bf 2,3 kupiłem bo była okazja nowa za 2500 a najtańsza yamaha kosztowała 3000 i honda miała sprzęgło w rumplu czyli jak daliśmy gaz na min to się wolne obroty włączały, nie było pogody ani fali by ten silnik nie pchał dzielnie łodzi do przodu, fakt honda jest głośna, yamaha 2,5 o wiele cichsza wtedy tego nie wiedziałem ;-( , na metrowych falach dzielnie płynęła nawet na 3/4 mocy, obecnie pływałem na YAMAHA 15 hp to już inna bajka bo łowisko w moment dopływamy ;-) a nie per per pe per per, choć takie wolne pływanie pozwala odnaleźć fajne miejscówki.

Jeżeli potrzebujemy dobrego małego silnika to każdy nowy Japończyk będzie oki nawet taki 2,3 hp , 2,5 hp, 3,5 hp takie są wygodne w transporcie, jeśli ktoś ma kasę na 4 hp lub 5 hp też będzie oki.

Pozdrawiam

• 0

Wątek odkopany chyba specjalnie dla mnie bo właśnie rozglądam się za jakimś małym, cichym i w miarę lekkim silnikiem do 3 tys. Ktoś może coś polecić ? 5 KM to max . Teraz jest promocja na honde https://www.sklephonda.pl/171,bf2-3-schu-silnik-zaburtowy-honda.html . Warto ?

• 0

Wątek odkopany chyba specjalnie dla mnie bo właśnie rozglądam się za jakimś małym, cichym i w miarę lekkim silnikiem do 3 tys. Ktoś może coś polecić ? 5 KM to max . Teraz jest promocja na honde https://www.sklephonda.pl/171,bf2-3-schu-silnik-zaburtowy-honda.html . Warto ?

Szukaj 6KM. Waga zazwyczaj taka sama jak 5 KM.

• 0

Yamaha F4BMHS  chyba dobra cena bo 3999zł dostałem katalog jak kupiłem oleje i filtry w Aqua Sport Olsztyn mają promocję.

To jest stara cena z 2016 r.  W tym roku wszystkie silniki podrożały o 400 -500zł. Obecnie cena promocyjna to 4400 ( krótka stopa) 4.500 (długa stopa) . Obecnie sam mocno monitoruje rynek w tym przedziale cenowym więc wiem. Niestety sprzedawcy nie są skorzy do obniżania ceny, ale targować się warto, bo można wyrwać np. pierwszy darmowy przegląd po 20 motogodzinach który jest obowiązkowy, ewentualnie jakiś gratis w postaci licznika lub innego gadżetu.  W 4 tysięcznym budżecie najrozsądniejszą opcją wydaje się 3.5 KM mercurego za 3790 . Oczywiście mówimy tu o nówkach z salonu.

• 0

Witam !!!

Przyjaciół wędkarzy wodniaków zapaleńców w tym temacie itp.

Temat silników przeglądam od paru miesięcy. Poprzednia cena F4 ze stopa S to 4100 zł obecna to 4400 zł. Tak serio to za 4000 zł powinno się  kupić. Jak nie da rady to kupuję Tohatsu w tej cenie 6hp i po sprawie. Mam Yamahę F60 ten jako pomocniczy miałby być.

• 0

Gratuluje . Im droższy silnik tym większe możliwości negocjacji. Z tymi do 4 tys.tak łatwo już nie jest. .Poza tym grudzień to magiczny czas właściwie już po sezonie , a Suzuki i Yamaha w tym roku wprowadziły nowy model i pewnie dlatego wietrzenie magazynów było łatwiejsze. Tak czy inaczej teraz też coś urwać można.

• 0

Akurat mój Suzuki DF5AL to nowy model :), zatem wietrzenie było tylko i wyłacznie ze względu na "posezon" a nie schodzący typ silnika ....

sprawdziłem z ciekawości katalog Yamahy ... o jakim nowym modelu piszesz (rozmawiamy o silnikach 4-6 KM) ? Ja widzę cały czas te same ....

Edytowane przez bankroot