danek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Proszę o poruszenie tematu i opinie w sprawie silników spalinowych do 5 KM,Która marka wam się najbardziej sprawdziła i który byście polecili. Pozdrawiamdanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Honda 5km - bardzo dobra, ale dla trollingowców za szybka (min. 5-6km/h) i trochę zbyt wibracyjna Moje subiektywne wrażenia, co do prędkości, są zgoła odmienne - można pływać nią wolno (3-3,5 km/h). Wiem, ponieważ używałem przez 4 lata. Zgadzam się co do poziomu wibracji, jest wręcz nieznośny, po całym dniu trollingu standardem były 'dreszcze' wywołane trzymaniem rumpla W klasie do 6km niezastąpiony jest, wg mnie, stary model Yamahy (w 2-suwie na 2-ch cylindrach). Lekki, cichy i niezawodny. Można jeszce dostać dobrze utrzymane modele w cenie 1700-2000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Myslalem, ze to samo przez sie... To , jak szybko bedzie sie plynelo trolingiem na minimalnym ustawieniu manetki zalezy nie tylko od silnika ale, i to chyba w wiekszej czesci, od warunkow plywania i rodzaju kadluba.Lodka typu stabilna-jeziorowa rzedu 4,8m/ 1,7m na silniku 4-5km na malych obrotach bedzie miala problem, zeby sie ustawic pod wiatr...ten sam motor zalozony do smuklej pychowki dwa razy dluzszej za to duzo mniej szerokiej bedzie plynal pod prad z max pr.10-15km/h.Jak lodz plynie za szybko do trolingu to latwo np. wpierniczyc z dziobu kotwice na 1m sznurku.Jak lodz plynie za wolno, mozna dodac gazu... Najbardziej wk.. jest jak lodz plynie chwilami za wolno, chwilami za szybko...co ma zwlaszzca m-ce przy malych jednostkach... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cardinal C4 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2008 Uwaga - sympatyczne usprawnienie,W sklepach Hals (pewnie też gdzie indziej) pojawiły się teleskopowe przedłużki do rumpla silnika spalinowego (uniwersalne do różnych manetek) w cenie ok. 150 zł. Umożliwiają usadzenie tyłka bliżej środka łodzi albo np. sterowanie na stojąco, gdy trzeba naprawdę pilnie obserwować wodę. Są dłuższe od takichż przedłużek dla silników elektrycznych, mają ok. 120cm. Kupiłem, ale jeszcze nie uzywałem (przed urlopem), może już ktoś ma doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Rolnik Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 WitamCo do silników to musi być sprawny, kiedyś jak byłem mały dzieciak to pływaliśmy po Śniardwach na rybki w 5 dorosłych osób taką starą łajbą ok 5m na 2m jakaś komunistyczna konstrukcja z takim kawałkiem zabudowanego dziobu i szybką, do takiej wielkiej krypy był podpięty SUZUKI 2 hp jakiś motor z lat 90 tych w 2 suwie, palił na dotyk i miał moc regulowaną w takim suwaku od żółwia do zająca ;-) i nigdy nie było problemu z pływaniem tej łodzi płynęła bardzo wolno ale zawsze do przodu. Zresztą wiele Yachtów ma małe silniki asekuracyjne i manewrowe i jakoś dają radę ;-) a fale na Śniardwach potrafią być na prawdę spore nie wspominając o silnym i porywistym wietrze.Sam obecnie mam STYLE 410 ze SPORT Yahtu waży coś ok 200kg może lepiej i pierwszy rok pływałem na nowej hondzie bf 2,3 kupiłem bo była okazja nowa za 2500 a najtańsza yamaha kosztowała 3000 i honda miała sprzęgło w rumplu czyli jak daliśmy gaz na min to się wolne obroty włączały, nie było pogody ani fali by ten silnik nie pchał dzielnie łodzi do przodu, fakt honda jest głośna, yamaha 2,5 o wiele cichsza wtedy tego nie wiedziałem ;-( , na metrowych falach dzielnie płynęła nawet na 3/4 mocy, obecnie pływałem na YAMAHA 15 hp to już inna bajka bo łowisko w moment dopływamy ;-) a nie per per pe per per, choć takie wolne pływanie pozwala odnaleźć fajne miejscówki.Jeżeli potrzebujemy dobrego małego silnika to każdy nowy Japończyk będzie oki nawet taki 2,3 hp , 2,5 hp, 3,5 hp takie są wygodne w transporcie, jeśli ktoś ma kasę na 4 hp lub 5 hp też będzie oki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pmiszk1 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) Wow odkopany temat po 8 miu latach Edytowane 29 Listopada 2016 przez pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) No nie mogę się powstrzymać Edytowane 29 Listopada 2016 przez welpa1809 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z@nder Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Koledzy podpowie ktoś czy warto jest kupić silnik yamacha malta. Stara konsyrukcja czy szukać nowszych konstrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jeżeli nie potrzebujesz większej mocy to warto.Niezawodna konstrukcja, dobrze ją wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 bardzo fajny silniczek.także miło wspominam,użytkowałem 4 lata żadnych problemów,palił lekko i na dotyk,w moim jedynie brakowało kontrolki chłodzenia,ale jak wymienisz wirnik i olej w spodzinie-masz spokój na kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chlodnica Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jak dla mnie to Malta bomba.Sam polowałem na nią i udało się w tym roku kupić w stanie jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietryk Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Ja też stalem się posiadaczem takowej malty. Stan oceniam na bardzo dobry wręcz wzorowy. Miała przeleżeć cały żywot w schowku dużej łodzi jako zapasowa. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez pietryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Wątek odkopany chyba specjalnie dla mnie bo właśnie rozglądam się za jakimś małym, cichym i w miarę lekkim silnikiem do 3 tys. Ktoś może coś polecić ? 5 KM to max . Teraz jest promocja na honde https://www.sklephonda.pl/171,bf2-3-schu-silnik-zaburtowy-honda.html . Warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Wątek odkopany chyba specjalnie dla mnie bo właśnie rozglądam się za jakimś małym, cichym i w miarę lekkim silnikiem do 3 tys. Ktoś może coś polecić ? 5 KM to max . Teraz jest promocja na honde https://www.sklephonda.pl/171,bf2-3-schu-silnik-zaburtowy-honda.html . Warto ?Szukaj 6KM. Waga zazwyczaj taka sama jak 5 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Ta, Honda z linku jest może lekka i tania, ale cicha ona nie jest.Mimo wszystko miło wspominam ten silniczek. Bez problemy targałem go na drugie piętro. Do przemieszczania się jest ok. Największa zaleta to spalanie, które jest znikome :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 No nie mogę się powstrzymaćLepiej założyć nowy temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Panowie decyzja zapadła. Kupuję silnik taki max 5 kucyków o ile budżet wytrzyma, a przewiduje na ten cel około 4 tys. Jaki polecacie i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Yamaha F4BMHS chyba dobra cena bo 3999zł dostałem katalog jak kupiłem oleje i filtry w Aqua Sport Olsztyn mają promocję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 7 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 i to jest dobra odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tusiorro Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Poszukajcie uzywanej 6-tki stosunkowo mlodej max kilka lat, oczywiscie w 4suwie I bedzie zapas mocy, I waga ta sama co 4km a mocniejszy, chyba najlepsze rozwiazanie! Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Yamaha F4BMHS chyba dobra cena bo 3999zł dostałem katalog jak kupiłem oleje i filtry w Aqua Sport Olsztyn mają promocję.To jest stara cena z 2016 r. W tym roku wszystkie silniki podrożały o 400 -500zł. Obecnie cena promocyjna to 4400 ( krótka stopa) 4.500 (długa stopa) . Obecnie sam mocno monitoruje rynek w tym przedziale cenowym więc wiem. Niestety sprzedawcy nie są skorzy do obniżania ceny, ale targować się warto, bo można wyrwać np. pierwszy darmowy przegląd po 20 motogodzinach który jest obowiązkowy, ewentualnie jakiś gratis w postaci licznika lub innego gadżetu. W 4 tysięcznym budżecie najrozsądniejszą opcją wydaje się 3.5 KM mercurego za 3790 . Oczywiście mówimy tu o nówkach z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Davson Opublikowano 8 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Witam !!!Przyjaciół wędkarzy wodniaków zapaleńców w tym temacie itp.Temat silników przeglądam od paru miesięcy. Poprzednia cena F4 ze stopa S to 4100 zł obecna to 4400 zł. Tak serio to za 4000 zł powinno się kupić. Jak nie da rady to kupuję Tohatsu w tej cenie 6hp i po sprawie. Mam Yamahę F60 ten jako pomocniczy miałby być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Tak serio to jak znajdziesz dilera który zejdzie 400 zł na tak małym silniku to daj znać. Chętnie poznam tego dobrodzieja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 W zeszłym roku w grudniu kupiłem za 4900PLN pięciokonny Suzuki (DF5AL), kosztował wtedy 5300 (obecnie 5500) ..... u warszawskiego dealera Suzuki.Jak się chce, to można .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Gratuluje . Im droższy silnik tym większe możliwości negocjacji. Z tymi do 4 tys.tak łatwo już nie jest. .Poza tym grudzień to magiczny czas właściwie już po sezonie , a Suzuki i Yamaha w tym roku wprowadziły nowy model i pewnie dlatego wietrzenie magazynów było łatwiejsze. Tak czy inaczej teraz też coś urwać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bankroot Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) Akurat mój Suzuki DF5AL to nowy model , zatem wietrzenie było tylko i wyłacznie ze względu na "posezon" a nie schodzący typ silnika .... sprawdziłem z ciekawości katalog Yamahy ... o jakim nowym modelu piszesz (rozmawiamy o silnikach 4-6 KM) ? Ja widzę cały czas te same .... Edytowane 9 Marca 2017 przez bankroot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
danek
Proszę o poruszenie tematu i opinie w sprawie silników spalinowych do 5 KM,
Która marka wam się najbardziej sprawdziła i który byście polecili.
Pozdrawiam
danek
Top użytkownicy dla tego pytania
16
12
11
10
Popularne dni
3 Gru
37
4 Gru
22
10 Gru
20
29 Lis
15
Top użytkownicy dla tego pytania
Kuba 16 odpowiedzi
Gumofilc 12 odpowiedzi
argrabi 11 odpowiedzi
tornado 10 odpowiedzi
Popularne dni
3 Gru 2007
37 odpowiedzi
4 Gru 2007
22 odpowiedzi
10 Gru 2007
20 odpowiedzi
29 Lis 2007
15 odpowiedzi
Popularne posty
tost
Mam Kolibri 280 i Yamaszkę 4km. Opiszę swoje odczucia. Ponton mały, silniczek mały.Taki zestaw desantowy, poręczny.Przeważnie pływam w dzień po mazowieckiej Wiśle. Zabieram niewiele gratów na takie wę
welpa1809
No nie mogę się powstrzymać
biosteron
A ja bym polecil silnik zaburtowy czterosuwowy Mercury Four Stroke 5KM,posiadam go od nowosci,ma juz 3 lata i nigdy nie mialem z nim problemow,posiada bieg przód - tyl,rozruch reczny,waga 25kg
Opublikowane grafiki
174 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi