Skocz do zawartości
  • 0

Silnik spalinowy do 5 KM

danek

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@ argrabi

Od 1 stycznia 2008 można pływać bez uprawnień silnikami o mocy 10 kW . Podstawa prawna : Dz.U z 20 września 2007 Nr.171 poz 1208.

Ps. wiedziałem że gdzieś dzwonią stąd pomyłka 10KM.

Jans

Jans a gdzie to wyczytales??podaj stronke

• 0

Janusz Walaszewski źle mnie zrozumiałeś co do jednego pisałem o obsłudze łodzi które ściągały nasze zabawki bo nasze po dzwonie jakoś często pływają do góry dnem :lol: co do reszty masz całkowitą racje kiedyś na zachodzie zadano se trud obliczjąć teoretycznie ile powinno się wyciągnąć z 1 litra pojemności,bazując jako przykład prosty silnik modelarski napędzany metanolem z solidną dawką nitrometanu na razie pozostawie jako zagadke dodam tylko że teretycznie.1 litr z jednego cylindra.

• 0

@ argrabi

Od 1 stycznia 2008 można pływać bez uprawnień silnikami o mocy 10 kW . Podstawa prawna : Dz.U z 20 września 2007 Nr.171 poz 1208.

Ps. wiedziałem że gdzieś dzwonią stąd pomyłka 10KM.

Jans

Jans a gdzie to wyczytales??podaj stronke

Jak są namiary typu Dziennik Ustaw, czy nazwa aktu prawnego, to polecam:

http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

• 0

Czyli wniosek z tego jeden,jak kupowac silnik to nr.1 Yamahę.Honde raczej unikac.Tylko mam z tym kupnem problem,strasznie malo jest Silnikow Yamaha 6KM do sprzedania.Trzeba zadowolic sie chyba innymi.W sprzedazy urzywanych jest troche silnikow firmy MARINER 6KM ,ale co to za cudo to nie mam pojecia.W necie niewiele jest na ten temat a tym bardziej malo jest wypowiedzi uzytkownikow tego modelu.Ciekawe,czy ktos na forum mial albo ma takie cudenko i jak to chodzi???

• 0

Mariner pochidzi ze stajni merkury tak jak pisaliśmy one wszystkie są na podobnym poziomie technicznym wszystko zalerzy w jakim stanie go kupisz te różnice w spalaniu to ja bym olał jak trafisz na dobrą techicznie sztuke, o ile pamiętam to Spigot @ miał coś do zaoferowania.Asior 662 tu małe sprostowanie honda 6 to dwa gary i nik tu nie pisze że ten model jest zły cała checa dotyczy hondy 5ps i jednego gara a to już inna bajko kosiarka.

• 0

Witaj @tornado.

Nie wiem ile, ale domyślam się, że sporo, jako ciekawostkę podam

silnik dwusuwowy, który w latach siedemdziesiątych skonstruowali

japończycy, przy pojemności 50ccm i trzech cylindrach osiągał

moc 80hp, wał korbowy był wykonany ze sprasowanego jedwabiu bo

żaden inny materiał nie wytrzymywał 40tys ob/min, które ten motorek kręcił. Fajne co ?

@Kuba, tak jest własnie z fizyki to wynika. Jak porównamy cykl

pracy to wyjdzie nam, że dwutakt ma jeden cykl pracy na dwa obroty wału, a czterosów jeden cykl pracy na cztery obroty wału

i sprawa jasna.

Pozdro Jachu

• 0

Janusz tym wałem toś mnie zaskoczył teraz na pewno wsadzili by mieszanke węglowo kewlarowo boronową.w latach 70 obliczyli że z jednego litra na jeden cylinder można by było wyciągnąć w granicach 1500km tylko nie w tym stuleciu, chociaż kto wie jak się to potoczy z materiałami.Na dzień dzisiejszy 15cmm w granicach 8KM przy 28000obr/min silnik dwu suwowy zapłon żarowy paliwo olej Clok 7% Edel 8% rycyna 3% nitrometan 15-30% reszta metanol silnik pracuje w rezonasie -wspomagany rurą rezonansową te przez wiele lat były moimi zabawkami.