Skocz do zawartości
  • 0

Cięcie.

Gobio Gobio

Pytanie

Poruszam ten temat ponieważ równolegle toczy się dyskusja na temat zacinania kleni na smużaki co dla mnie jest totalnie niedorzeczne. Ja tne tylko sandacze i delikatnie bolenie pozostałe ryby siadaja na haku "same".Jak to jest u Was?

Edytowane przez Gobio Gobio
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy łowieniu z opadu na gumę szczupaków jak poczuję pstryknięcie lub podobną oznakę brania, spokojnie opuszczam szczytówkę do wody, kasując zarazem luz na lince i tnę z dwóch rąk z całej siły (w granicach rozsądku). Takie zacięcie lubię. Przy większości innych metod i przynęt miejsce ma raczej docięcie, zazwyczaj niepotrzebne :) .

• 0

Ja moich nocnych kleni na moje nocne 10-15cm smużaczki nie mogłem zaciąć dopóki nie zacząłem ciąć aż za ucho.....na dokręconym na beton hamulcu. Nie wiem czemu, ale mimo takiego cięcia niedokręcony dostatecznie hamulec powodował, że miałem prawie same puste zacięcia.  Ah. Trzeba dodać, że używam plecionki, xfasta uncjowego i kotwiczek st41 dobranych wielkością. Klonki biorą raczej słusznej wielkości, chociaż trafiają się i takie niewiele wieksze od woba. 

I nie wiem jak można nie zaciąć brania....mnie by szlag trafił prędzej niż nauczyłbym się blokować sobie reakcję zacinania..

pozdrawiam,

Night Walker

• 0

a co wysyła sygnał do rąk ?  :)  myślę, że to po prostu nawyk każdego z nas, klenie wieszają się same ale zawsze jest to docięcie dla pewności 

No przecież oczywiste że wędka, po co bez sensu wydłużać drogę impulsowi ;)  Wędka, ręka, mózg, przetwarzanie, ręka panie toż to za długo i ryba już dawno odpływa ;) Najkrótsza droga wędka->ręka

Ja tnę wszystko, tylko z różna siłą, czasami delikatny ruch nadgarstkiem czasami pierdyknięcie za ucho. Wszystko zależy od tego jak reagują ryby i czym łowię.

Edytowane przez gajosik

• 0

Pamiętam jedno z pierwszych zamówień w FC. Kijek był lekki. Jednym z pytań, w trakcie ustaleń budowy był sposób, w jaki "zacinam" ryby.

Nie wiem, na ile to pomaga rodbuilderowi ale widocznie pomaga, skoro takie pytanie padło. Pewnie chodziło o sposób wyważenia, albo..?

Tak czy owak, zawsze zacinam lekko, "z nadgarstka".  Gdy czasem widzę wędkarzy, kolegów, którzy machają wędą aż "za siebie", zastanawia mnie, jak oni to robią? :ph34r:

PS

W XRods, Daniel również chciał o tym wiedzieć, jak wygląda u mnie "zacinanie".

Edytowane przez popper

• 0

Podobnie jak Waldek zacinam wszystko z małym wyjatkiem jak na niskiej wodzie po atomowym braniu i zacięciu jest ryba a potem jej nie ma to wiem ze jazie wlazły i wtedy już nie zacinam i nie ma spadów a są jazie :) nie mówię o smużakach bo takowymi już nie łowię :lol:  :lol:  :lol: chyba że chodzi o 8cm wobler powierzchniowy który siłą rzeczy troszkę smuży

• 0

Właśnie!.. cięcie boleni na 'top watery' też uważam za błąd i u mnie się nie sprawdza. Ostatnio łowiłem trochę na rapsticki, ołówki i rh85 zapiętą za nos i zdecydowanie więcej zapiętych ryb mam tylko kontrując lekko nadgarstkiem. Soczysty zamach przeważnie kończy się wyskoczeniem woblera metr nad wodę i czasem powtórny atak co jest bardzo widowiskowe ale jednak skuteczne średnio.