Skocz do zawartości

Rękojeść - korek, pianka, korkoguma

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację Artur, ale wszystko zależy od źródła i przeznaczenia.

Korki do szampana, nawet aglomerowane muszą spełniać określone paramerty.

Pokazałeś korek dekoracyjny, domyślam się że od jakiegoś flakonika stojącego w łazience dla ozdoby. Te korki nie muszą spełniać żadnych parametrów, byle kupy się trzymało.

Zrobiłem kila rękojeści z aglomeratu, o którym napisałem wyżej i służą mi już kila lat bez oznak starzenia się i porowacenia.

Jutro Sylwester, to zachowaj kilka korków od szampana i przyjżyj się im, namocz i poobserwuj jak wyglądają.

pozdr

Zdjęcie ma charakter poglądowy i obrazuje co może nas spotkać, z doświadczenia wiem że korkowe aglomeraty nawet te stosowane w RB( szczególnie drobne i średnie ziarno) także cierpią na tą przypadłość, szampanowych korków nie stosowałem więc się nie wypowiadam.

Generalnie wolę unikać aglomeratu, jeśli już to możliwie grube ziarno dobrze prasowane bez widocznych ubytków powierzchni.

• 9 miesięcy temu...

Powodzenia... tez ostatnio szukalem i nie znalazlem. Chcialem cos ponizej 8mm i grubosci kolo 28-30mm, kolor czarny.

Co do jednolitych bloczkow z pianki, to sie z nich wyleczylem, przynajmniej z tych dostepnych w UK.

Pianki juz stoczone w walec z DE byly duzo lepszej jakosci.

PS.

Za to kolorowe pianki dostaniesz chyba w 6.5mm i grubosci 30mm w BRC i Mudhole (moge sie mylic, dosc dawno na to zerkalem)

Edytowane przez Del Toro

Szukam pianki do nowego projektu, problem w tym, że blank na końcu ma średnicę poniżej 8 mm. Pianka musi mieć rownież średnicę zewnętrzną wiekszą niż 26 mm.

Ktoś gdzieś widział takie coś?

Raczej będzie problem.

Osobiście montuję na blankach UL o średnicy 7-8mm pianę z otworem wew, 15mm z uprzednio wklejonym grafitowym arborem.

Są dwa plusy,nie tracę czasu na szukanie niedostępnego, a rękojeść jest naprawdę lekka  :)

• Like 2

Raczej będzie problem.

Osobiście montuję na blankach UL o średnicy 7-8mm pianę z otworem wew, 15mm z uprzednio wklejonym grafitowym arborem.

Są dwa plusy,nie tracę czasu na szukanie niedostępnego, a rękojeść jest naprawdę lekka  :)

Tuleje pod uchwyt 16? te 15.3 mm OD. Da się to wcisnąć w otwor w piance, czy trzeba lekko podtoczyć?

pianka batsonowska ma 15,9 mm a fuji 15 mm ID

Jeśli masz arbor 15mm z BRC,to będzie pasował do jednej jak i drugiej.

Pianę biorę z Rodmas ,nie wiem skąd oni biorą,ale może to być Fuji.

Jeśli gripu nie zakańczasz korkogumą,to przy faktycznie małej średnicy blanku 7-8mm może być problem z doborem pierścienia,zbyt mała śred. zew. do zamaskowania arbora.

Możesz też użyć piany z otworem 9mm i dobrać cienkościenną grafitową tulejkę z jakiegoś chrustu.

podepnę sie koledzy może macie namiary gdzie można kupic pianke  w kolorze  ciemno szarym coś jak kolor gołego blanku konkretnie gun metal  może ktoś gdzieś widział takową. 

Tu masz rozne kolory

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Pianka-EVA-CM-38-Rozne-kolory/314

http://www.guidesnblanks.com/product/7170/category/214

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...

Odgrzany wątek, ale to nic :) Tesa nawet się pojawiła :)

Z tym drobnym papierem i dużymi obrotami to trzeba uwazać, bo pianka może się przegrzać i zrobi się twardawa. Ja pianki konczę papierem 400-500 lub czasem grubiej w dwóch kierunkach, wtedy pianka jest taka aksamitna w dotyku :)

• 1 miesiąc temu...

Witam,

No właśnie,koledzy. Jak to jest z Waszymi preferencjami? Wolicie korek czy piankę na rękojeści wędki. A może jedno i drugie? I dlaczego? Sam jestem raczej zwolennikiem pianki. Może po prostu się wykorkowałem przez dekady mojego wędkarstwa? Piszcie, uzasadniajcie, chętnie poczytam ( mam nadzieję iż nie jedyny).

Zapraszam do dyskusji!