Skocz do zawartości

Rękojeść - korek, pianka, korkoguma

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Nie łowiłem Steez'em , ale ich patent nazwany Air-Foam wygląda na ulepszoną wersję Eva- która nota bene występuje jak większość sztucznych tworzyw w wielu wersjach, są gęstsze i rzadsze, ciut cięższe i lżejsze, ale wszytkie to pochodne tego samego materiału.

To provide comfort and sensitivity Daiwa implemented new Air-Foam grips which are noticeably lighter than cork and conventional EVA grips. They are extremely light, yet dense so they don't have a spongy feel

Pytanie co to jest conventional Eva , bo u kazdego producenta Eva wygląda trochę inaczej....Ale na żadną materiałową rewolucję czy nowość w Daiwie mi to nie wygląda :D Ale mogę się mylić...

Pozdrawiam

odkształcenia powstają jak się ma łapę jak kowal i nerwowo zaciska ją na kiju a ubytki powstają jak w korku jest tyle szpachli co korka, hehehhehe, w dobrej jakości korku nie ma o tym mowy. Tylko z przyczyn naturalno - środowiskowych jest coraz gorzej o dobry korek, lansowanie więc pianek jest poniekad pochodną tego problemu, dużo łatwiej wyprodukować dobrą piankę niż znaleźć w ostatnim czasie jakakolwiek partię naprawdę dobrej jakości korka

Pozdr

Najlżejszy materiał to korek .Ma też najlepszy stosunek twardości do wagi jeżeli chodzi o transmisję drgań. Ostatnio jakość strasznie spadła –wynika to także z tego ,że nazwa flor naprawdę nic nie znaczy i może być taki korek gorszy od klasy A czy B. Po wielu staraniach ma zamówioną potężną partię bardzo dobrego korka -ale przez rok przerzuciłem naprawdę sporo próbek. Zaraz za korkiem lub na równi jest pianka kiepskiej jakości –czym twardsza tym lepsza ale też cięższa. Moim zdaniem najlepsze w tej chwili są pac. bay i forecast . W tej samej kategorii wagowej jest korek burnt gdzie wióry w łączone są pod dużym ciśnieniem i odpowiednią temperaturą która wyzwala naturalny klej korka -pokładam duże nadzieje w tym materiale. Następnie jest burl cork korek syntetyczny gdzie wióry są klejone jakimś klejem spoiwem –bardzo wytrzymały materiał. Mamy także korek tzw. kompozytowy zwany egzotycznym bardzo twardy i ciężki –super efekt przy wstawkach – materiał jak w podłogach korkowych . Najcięższy będzie hypalon i korkoguma -są też najtrudniejsze w obróbce . Lekki i wytrzymał jest ratan na tulei korkowej –ale cholernie długo się taką rękojeść robi . Jest jeszcze corkalon i inne syntetyczne materiały oraz różne wariacje korków kompozytowych .Mam w pracowni te materiały pod wieczór wstawię lub podeślę fotkę do któregoś z moderatorów.

Pozdrawiam Łukasz

@danielXR

Dzięki, przeoczyłem. O zaletach rozwiązania Daiwy nie mogę się wypowiadać, bo mam naprawdę za małe doświadczenie. Może Friko, bedzie mógł coś więcej dodać, bo miał kijek w rękach.

Moje odczucia w porównaniu do innego (nie wiem jakiej klasy) grip'u z Eva:

- ciepły w dotyku

- nie jest płaski, drobniutkie wybrzuszenia na zewnątrz, a nie mikroskopijne dziurki do wewnątrz

- bardzo, bardzo lekki.

To tyle.

Pzdr. Kryst :D

Eva z której obecnie korzystam jest również twarda , bardzo lekka i dopóki jest oryginalnym odlewem i nie zostanie przetoczona na wybrany kształt sprawia wrażenie wypukłych porów a nie otworków

Ogólnie pojęcie lekkości jest bardzo względne, trudno w ręku porównać wagę dwóch modułów z pianki ważących po kilka gram , która jest lżejsza a która cięższa, chyba że ktoś w ręku odczuwa różnicę np 1 grama ;) Tym trudniej jest to stwierdzić na gotowej wędce, dla mnie stwierdzenie że pianka na danej wędce jest wyjątkowo lekka ociera się lekko o absurd nawet. Ale podobno wierzymy w to w co chcemy wierzyć <_<

Pozdrawiam

Daniel

@Daniel,

cały kij @krysta waży poniżej 100 gram albo w okolicach - tak na oko. Kryst twierdzi że waży 92 gramy ale nie wiem czy sam ważył czy wział to w katalogu.

Pianka na kiju @krysta jest pierwszorzędna, czy nazywa się Duplon czy Air-Foam nie ma dla mnie wiekszego znaczenia. Gdyby uadło mi się dostać gdzieś piankę takiej jakości - byłbym zachwycony. Dobre, twarde pianki które do tej pory miałem w ręku to gąbki w porównaniu z tworzywem które jest na kiju krysta.

Łukasz wysłał do mnie maila a tam:

Witam

zdjęcie pianka

od lewej

eva o twardości średniej około 50-60% , hapylon stoswany w karpiówkach

albo jako fore grip na kdps

pianka 2

od lewej

hypalon , hypalon , eva 50-60% , eva 70-80%

rings

od lewej słupkami po koleji

korek z neoprenem -bardzo cięzki do obróbki

burnt cork

burnt cork

korkoguma

drugi słupek:

odmiany burl corka

3-ci

dwa pierwsze to korek bdobry i dobry

następnie korek egzotyczny -wycinany z materiału do podłóg korkowych

Pozdrawiam

Remek

pianka.jpg

pianka2.jpg

rings.jpg

witam

U mnie podobnie UHU Coll jak narazie niezastąpiony . Jedyna wada stalowe trzpienie na których kleje rękojeśći rdzewieją natychmiast . Znajomy odkrył nowy klej jak sam przetestuję dam namiary -ponoć po sklejeniu uzyskuje się bardziej jednolite połączenie pierścieni niż przy UHU .

Pozdrawiam Łukasz

• 11 miesięcy temu...

Witam.Potrzebuje pomocy.Podczas rozkladania wedki zauwazylem pekniecie korka na srodku uchwytu na kolowrotek.Nie jestem specem od budowy wedzisk wiec mam pytanie?Czy to pekniecie jest niebezpieczne dla mojej wedki czy jest to tylko pekniecie korka nie warte uwagi.Dziekuje za wszelka pomoc.PZDR Piotrek.ps.Przepraszam za slaba jakosc zdjecia.

post-989-1348914204,653_thumb.jpg

Cześć. Faktycznie, zdjęcie takie sobie, ale zawsze to coś :D Wydaje się, że pęknięcie może dotyczyć samego korka. Ja bym zrobił tak: pęknięcie trzeba zaszpachlować mieszaniną zmielonego korka i Distalu, potem trzeba wszystko ładnie zeszlifować papierem ściernym. Trzeba to robić ostrożnie (można papierem ściernym owinąć kawałek małej deseczki), bo masa klejowa po zastygnięciu jest twardsza niż oryginalny korek wokół i łatwo niepotrzebnie go zeszlifować. Po szlifowaniu trzeba o całości operacji zapomnieć i łowić dalej :D

• 2 miesiące temu...

Uzupełnienie:

Blank jest uszkodzony więc chodzi tylko o korek i uchwyt bo to komponenty najwyższej klasy, więc szkoda.

Kiedyś słyszałem że Któryś Zbrojmistrz (chyba z Wrocławia) opanował technikę odzysku.

może przez podgrzanie blanku od wewnątrz ???

Pozdrawiam

Jeśli blank jest na straty to spróbuj odciąć wraz z blankiem każdą cześć (oba korki i uchwyt) a następnie spróbuj je rozwiercić długim wiertłem o śr ciut większej niż wewnętrzna średnica blanku w tych elementach. Często ten sposób jest skuteczny, ale w korku jest ryzyko że go zniszczysz. O grzaniu od środka nigdy nie słyszałem, nie bardzo sobie to zresztą wyobrażam z pkt widzenia technologicznego, żeby żywica którą jest przyklejany korek do blanku puściła musi być bardzo wysoka temperatura, często trudno jest na gorąco usunąć np metalową gałkę wklejona na blank -grzaną w bezpośrednim płomieniu. Z korkiem kompletnie tego nie widzę...Ale zawsze możesz zadzwonić do Pawła do Atlantisa jeśli coś takiego słyszałeś ze ma na to jakiś patent.

Ogólnie mówiąc odzyskać jakoś zawsze można, tylko pytanie czy te odzyskane elementy będą się nadawały później do wklejenia na nowy blank czy będzie to jedynie sztuka dla sztuki...

Pozdr