Skocz do zawartości

Rękojeść - korek, pianka, korkoguma

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Kolega popsuł mocowanie kołowrotka w beast masterze. Poprosił mnie by mu to wymienić na nowe indaćrękojeść z pianki. Czy mmogę luz między mocowaniem kołowrotka a blankiem wypełnić taśmą klejącą papierową a potem .zywica na to? Czy luzy pod pianką ewentualne też tak potraktować przez pogrubienie blanku? Jaki klej najlepiej do rękojeści a jaki pod piankę najlepiej? Gdybym robił dla siebie nie zawracałbym głowy. Ale to dla koleg no i kijek sumowy. Lepiej jak się nie rozleci jak się będzie nim podpierał podczas kolejnej bezrybnej nocki.:)

Możesz spokojnie nawinąć taśmę malarską Tesa, tylko nawiń pierścienie na blank w odstępach około 0,5 cm i w zależności od długości uchwytu oraz szerokości taśmy będziesz miał  kilka tych pierścieni .Bardzo ważną sprawą jest to aby nasmarować klejem "sztosy" to znaczy aby wilgoć nie miała dostępu do taśmy oraz posmaruj cieniutko powierzchnię przylegającą do uchwytu.Zabezpiecz uchwyt taśmą tak że w chwili nasuwania na blank nie zostanie pobrudzony klejem .Owiń koniec uchwytu taśmą bo w chwili nasuwania zawsze uchwyt wypchnie trochę kleju .Klej oczywiście dwuskładnikowy np. RodPro, dwugodzinny jest super.Sztos to początek pionowy i koniec każdego pierścienia :)Taśma ma tą zaletę że wycentruje idealnie uchwyt. Pod piankę też można użyć taśmę malarską Tesa ale trochę inną, bardziej elastyczną (taka porowata) i owijasz blank tak samo jak uchwyt rakiety tenisowej a dodatkowo można użyć jeszcze kleju który rozszerza się twożąc piankę ale z klejem delikatnie i nie za dużo a zapewniam że rękojeści nie załatwi żaden wąsacz :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Możesz spokojnie nawinąć taśmę malarską Tesa, tylko nawiń pierścienie na blank w odstępach około 0,5 cm i w zależności od długości uchwytu oraz szerokości taśmy będziesz miał  kilka tych pierścieni .Bardzo ważną sprawą jest to aby nasmarować klejem "sztosy" to znaczy aby wilgoć nie miała dostępu do taśmy oraz posmaruj cieniutko powierzchnię przylegającą do uchwytu.Zabezpiecz uchwyt taśmą tak że w chwili nasuwania na blank nie zostanie pobrudzony klejem .Owiń koniec uchwytu taśmą bo w chwili nasuwania zawsze uchwyt wypchnie trochę kleju .Klej oczywiście dwuskładnikowy np. RodPro, dwugodzinny jest super.Sztos to początek pionowy i koniec każdego pierścienia :)Taśma ma tą zaletę że wycentruje idealnie uchwyt. Pod piankę też można użyć taśmę malarską Tesa ale trochę inną, bardziej elastyczną (taka porowata) i owijasz blank tak samo jak uchwyt rakiety tenisowej a dodatkowo można użyć jeszcze kleju który rozszerza się twożąc piankę ale z klejem delikatnie i nie za dużo a zapewniam że rękojeści nie załatwi żaden wąsacz :)

Witaj Kolego

Dzięki za tak dokładne wyjaśnienie. Wreszcie wiem, gdzie co źle robiłem. Aha, jak masz z zanadrzu kolejne małe tajemnice warsztatowe, to prosimy...

Czasami, jakaś na tą chwilę niepotrzebna wskazówka, w chwili potrzeby okazuje się jak znalazł.

Pozdrawiam

Alek

• 3 tygodnie później...

Witam.

Mam pytanie odnosnie zachowania czystosci na piance, czy jesli zrobilbym sobie rekojesc z bialej pianki to bedzie ona przypominala z czasem brudna szmate?Mam kije z czarna pianka i nie widze zadnych plam, jednak to czarny kolor, czy pianke latwo sie czysci, gdy jest ona w jasnym kolorze?

Brud pewnie bedzie widoczny po pierwszym lowieniu. To jak z jasnym korkiem ktory ciemnieje po kilku wypadach. Ja swoje kijki na piancemszoruje gabka i plynem do naczyn i zawsze pomaga, jak to bedzie na bialej piance powiedziec nie moge. SHIMANO zaryzykowalo i wypuscilo kije w jasnej piance (seria stradic) wiec chyba tragedi nie ma.

Zdr

Z tego co wiem to Shimano wypuściło na rynek jakiś czas temu wędki z szarą pianką , ciekawie to wygląda tylko w sklepie. Widziałem taki kij nad wodą i na skutek brudu efekt już nie powalał . Czarny jednak jest kolorem bardziej praktycznym, ale można zawsze zrobić sobie szare ,czerwone , niebieskie wstawki  lub wykonać rękojeść typu kamuflaż bo też takie pianki są dostępne.

Dzieki chlopaki.Stradic ma szara pianke chyba wlasnie taki kolor dobrali ze wzgledu na brud.W kolorze camou lesnym bedzie rekojesc na oliwkowym blanku seekera jak sie go dorobie :) A wlasnie gdzies widzialem camou czerwone-biale orientuje sie moze ktos gdzie takie cos? :) a moze ma ktos doswiadczenie z hypalonem badz duplonem?

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Nie kupisz dokładnie takiego materiału na rekojeść , jest to opatentowany korek uchwytu T.A.C HANDLE - bardzo lekki i twardy oraz o wiele bardziej wytrzymały od tradycyjnego korka. Zapewnia doskonały uchwyt nawet przy mokrej rękojeści