stugrzeg Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedźSpróbować warto, bo mogę jedynie zyskać. PozdrawiamGrzegorzS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Jeżeli dolnik jest połamany to można odzyskać korek i uchwyt.Używasz rozwiertaka lub trzpienia z naklejonym grubym papierem ściernym.Papier ten najlepiej (wąski ,długi pasek) nakleić na na kawałek blanku z podobną zbieżnościa co dolnik.Powinna się przydać górna część połamanego dolnika.Aby łatwiej było rozwiercać najlepiej odciąć dolny korek i uchwyt.Krótsze elementy idą łatwiej.Opalarką można sobie pomóc przy uchwycie,przy korku skutkuje tylko borowanie.A borować najlepiej tokarką lub wiertarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Dokładnie ,ja też już raz odzyskałem korek przez właśnie w/w rozwiercanie .Inaczej się nie da . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 OK dziękiSpróbuje, choć to będzie trudne, bo ciężko blank centrycznie rozwiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Witam .Rdziłbym raczej rozszlifowac od środka ,ponieważ przy wierceniu może zacząc się strzępic blank i będzie dupa blada . Ja zrobiłem sobie taki wałek i okleiłem go papierem ściernym (chyba 120 )ale przynajmniej miałem pewnośc ,że nie zepsuję korka .Spróbuj i napisz jak wyszło . pozdro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BITR Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 @stugrzegZnam rosyjski sposob zdjencia uchwytu. Da sie go uzyc nawet gdy blank jest Ok i chcemy go przezbroic - bierzesz rurke stalowa o srednicy przyblizonej do wewnetrza uchwytu i robisz na niej pilnikiem zemby jak na piłe. Wtedy wkrencasz to urzandzenie pod ucwyt i masz go calego i nieznisczonego i blank tez jes w porzandku (troche marudna sprawa). Jezeli to wendka fabryczna to korek czasem da sie zdjanc caly razem z zywica, dla tego potrebne jednak uzycie brutalnej mocy. W twojim wypadku to chyba jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Ciekawe posuniecie. Jakbym sie za to bral to oczywiscie polozylbym krzyzyk na tym blanku, na ktorym korek sie znajduje.Jedyny sposob to wiercenie...z tym, ze ja mysle, ze nawet pociecie tego na w/w fragmenty spowoduje zbyt dluga droge wiertła (zwlaszcza dolny korek), co spowoduje zeslizgiwanie sie, zwlaszzca, ze rurka blanku i korek maja odmienne wlasciwosci fizyczne.Ja bym to pocial na kawalki wynikajace z konstr. (jakos to ktos kiedys posklejał) i w tych kawalkach albo wiercil albo piłował albo obie te czynnosci. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 WitamJa kilka razy stosowałem sposób, który przytoczył BITR z zębatą rurką.To chyba jedyny sposób żeby odzyskać korek i nie zniszczyć blanku.Najlepiej sprawdza się cienkościenna rurka stalowa o ok. 1 mm większej średnicy niż średnica blanku.Trzeba naciąć zęby jak w pile i naostrzyć je - pilniczki iglaki trójkątne.Dodatkowo poniżej zębów można na rurce wywiercić otwory 0,5 - 1 cm po to by wypadały tamtędy opiłki korka i nie klinowały rurki na blanku.Takich rurek trzeba przygotować kilka w zależności od zbieżności blanku pod rękojeścią.Taką rurką daje się zdejmować po 2 do 4 pierścieni korka w jednym kawałku.Sposób trochę żmudny, ale przy korku dobrej jakości opłacalny.Jeszcze jedno - koniec rurki bez zębów można owinąć przylepcem na kształt gałki dla poprawienia uchwytu, ponieważ robi się to ręcznie - nie zaklejając oczywiście wylotu rurki.PozdrDarc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Kurcze, pomysłowość ludzi naprawdę nie zna granic widzę ciekawy temat się zrobił. Jedno tylko uwaga która mi się nasuwa jest taka, że z tak odzyskanym korkiem trudno może być coś zrobić,bo uzyskamy po odzysku otwór w korku o dosyć dużej średnicy no i ciężko może być znaleźć blank o jeszcze większej średnicy, żeby ten korek wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 FricoNie do końca!Owszem otwór jest większy, ale to nie problem.Potrzebna jest płyta korkowa do oklejania ścian ok. 2 mm grubości - tzw. panele korkowe mozna kupić w marketach budowlanych.Tniemy pasek szerokości ok 1,5 cm i nad parą swijamy spiralnie na rurce mniej więcej odpowiadajacej średnicą blankowi na którym chcemy ten korek wkleić - pasek taki pod wpływem pary robi się elastyczny i daje się ładnie zwijać.Potem tę spiralę wklejamy na blank i szlifujemy papierem do średnicy wewnętrznej korka króry rurką zdjęliśmy ze starej rękojeści.Jak już pasują wklejamy ten korek normalnie jak plastry na rękojeść i szlifujemy nierówności, kształtujemy, czy co tam jeszcze.Jedna uwaga - na początek i koniec foregrip'u i reargrip'u warto dać całe plastry korka kupione np. u rodbuilderów - maskują one tą taśmę korkową, która zwykle jest z prasowanego granulatu korkowego.I to cała filozowia.Jest to proste, ale żmudne.Ja czasami się w to bawię.PozdrDarc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 No, teraz Friko juz calkowicie dobity Akurat zajrzalem do znajomego shopu, 20 cm korka fi30 mm, jakosci flor grade to ok. 25 € ale supreme to juz zaledwie 15 € i oplacalnosc takich akcji juz znikoma, ale na wszelki wypadek warto wiedziec Pozdrawiam --Yacar?-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2009 Nie wiem jak teraz ale niedawno mozna bylo kupic pianke za smieszne pieniadze. Pamietam, ze ksztaltka na foregrip 75mm dł i 28mm fi, z dziura 3/8 placilem rownowartosc 1$.Te wszystkie kombinacje z wycinaniem, obklejaniem i sztukowaniem to mi pachna pogorszona transmisja drgan bo dochodzi dodatkowa warstwa.Czy warto sie w cos takiego bawic zostawiam do uznania czytelnikow, ja bym sie nie bawil, zwlaszzca jak chodziloby o uzbrojenie klasowego blanku.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termin Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Cork Ring Slicing Jig- urzadzenie do ciecia korka na wstawki Prosty patent na przecinanie korkowych plastrow. Mieszanie rożnych odmian korka daje bardzo fajne efekty. Szkoda tylko ze urzadzenie to kosztuje ok 80$.Czy ktos z Was probowal usyskac takowe rezultaty domowymi sposobami? patent: link youtube pokazujacy caly proces tworzenia korkowych wstawek(ciecie, klejenie itd):http://www.youtube.com/watch?v=Py9EtCEuCIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 Extra zabawa w długie samotne wieczory dla brunetek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 No ja próbowałem , domowymi sposobami , kiedy miałem jeszcze czas na cokolwiek . Niestety skończyło się na próbach, efekty były nie do przyjęcia, właśnie z powodu niedopracowanej techniki. Myślę, że gdyby się dobrze przyłożyć, można by zmajstrować coś podobnego, z jakiegoś twardego gatunku drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Witam Kieruje pytanie do zaznajomionych z tematem.Chodzi mi o material w tej rekojesci.Ta ciemniejsza czesc tej rekojesci - to co jest w fore i w srodkowej czesci reargripa. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość S@lmo Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Burnt Cork chyba się to zwie.Macałem to na targach i upewniłem się tym samym aby dać to na rękojeść. Fajny materiał tyle, ze istotnie cięższy od korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Właśnie, wygląda na burnt burl.O, taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Guzu masz foto mojego kijka z burl cock, wykonanie FishingArt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Dziekuje za wyjasnienia i fotki Juz wiem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Witam , Potwierdzam - cięższy od regularnego koreczka , ale świetnie się dłoni trzyma. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Witam , Potwierdzam - cięższy od regularnego koreczka , ale świetnie się dłoni trzyma. PozdrawiamPiotr Pokazesz kijek jaki masz z ta rekojescia ? Wstaw fotke dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Zapomniałem dodać , że materiał ten sprowadzałem od Łukasza Masiaka z Rodmas więc jakby co to najlepiej podpytać u źródła. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homegeon Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Czy w obróbce jest tak samo łatwy jak zwykły korek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BACIAR Opublikowano 8 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Witam , Mam dokładnie taki sam miks materiałów jak na pierwszym zdjęciu w poście. Kijek jest na blanku ATC MU638. Wg mnie wygląda i sprawuje się extra. Postaram się wieczorem coś pstryknąć. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi