Skocz do zawartości

Rękojeść - korek, pianka, korkoguma

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do budowy kilku nowych kijów, tym razem postanowiłem pożegnać się z pianka EVA na rzecz korka i różnych jego odmian.

Chciałem jakoś skromnie udekorować rękojeści dodatkami typu wstawki z cienkich plastrów korka. Widziałem ,że niektórzy stosują takie zabiegi np. oddzielanie korkogumy od zwykłego korka cieniutkim plastrem ciemnego korka Burl lub jakiś innych materiałów.

Jak uzyskujecie takie cienkie powiedzmy 1-2-3mm plasterki? Cięcie piłką/nożykiem/żyletką czy może szlifowanie na szlifierce taśmowej?

Może gdzieś w necie natknęliście się na jakieś video bądź foto instrukcje?

Nie wiem jak inni,ale ja tnę piłką lub skalpelem jeśli otwór wew. jest wystarczająco duży. Koniecznie ciąć już korek z spasowanym otworem ,chyba że posiadasz zaostrzone tulejki o różnych średnicach.Do uzyskania równego krążka służy specjalny przymiar ,do którego wkładasz plaster, ale ja go nie posiadam ,więc tnę zawsze większy od planowanego i szlifuję na papierze ściernym .

Sam też ,dopiero niedawno zacząłem używać cienkich wstawek ,które są na rękojeściach wędek aktualnie montowanych :mellow:

Przy najcieńszych plastrach powiedzmy 1-2mm korek/korkoguma ma skłonności do wypaczania sie. Pozostaje metoda szlifowania plastra nieco grubszego do zadanego wymiaru.Robię to tak że kleję plasterek do gotowej już części rękojeści i na tokarkę. Wychodzi równiuteńko, niestety wydłuża czas pracy.Do cięcia raczej piłka modelarska(włosowa), z nożem do tapet mam przykre doświadczenia.

Wystarczy kawałek dekoracyjnego korka który chcesz pociąć na plasterki nasadzić na rurkę , włożyć do wiertarki i w czasie jej pracy nożykiem do tapet przeciąć na odpowiednie grubości

wychodzą równe plastry? mówię o takich naprawdę cienkich 1-2 mm? będę musiał poćwiczyć w weekend zobaczymy co z tego wyjdzie :D

może ktoś zna jeszcze jakieś ciekawe materiały nie koniecznie stricte rodbuilding-owe które można wykożystać w rękojęsciach?

Przy najcieńszych plastrach powiedzmy 1-2mm korek/korkoguma ma skłonności do wypaczania sie. Pozostaje metoda szlifowania plastra nieco grubszego do zadanego wymiaru.Robię to tak że kleję plasterek do gotowej już części rękojeści i na tokarkę. Wychodzi równiuteńko, niestety wydłuża czas pracy.Do cięcia raczej piłka modelarska(włosowa), z nożem do tapet mam przykre doświadczenia.

Stawiałem właśnie na szlifowanie z trochę grubszych plastrów.

Sprawdziłem że najcieńszy jaki przecinałem tą metodą ma 1,5 mm. Otwór w korku robię wiertłem 9,5 mm i korek wciskam na rurkę aluminiową 10 mm. Każdy plasterek po odcięciu samoczynnie lekko przesuwa się w bok na rurce i nie przeszkadza przy przecinaniu kolejnego.