osiak Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Obok przycinania, korka i korkopodobnych, polecam wykorzystanie zwykłej kory brzozowej. Z miejsca gotowe krążki grubości od 1mm, można zrobić i mniej szlifując na papierze, albo trochę więcej składając 2,3,4 krążki. Tylko proszę nie zrywać z żywych drzew. to chyba czeka mnie dzisiaj spacer po lesie :)rozumiem , że chodzi o wycinanie nożyczkami z płatów kory brzozowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Jesli to mają być małe ilości, to można nożyczkami, nożykiem, odrysowac kółko i ciąć. Do większych ilości jednak lepiej mieć otwornicę. Kora z lasu bedzie potrzebowała ze 3-4 dni na kaloryferze, żeby można było kleić. Teraz jest dobry okres bo w lesie można znaleźć drewno po wycinkach, albo poszukać drzew które padły w sposób naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Właśnie zastanawiałem się nad takimi plastrami wycinanymi otwornicą na całej długości rękojeści, muszę najpierw zrobić jakaś testową rękojeść żeby sprawdzić czy takie coś mi pasuje. Jakiś specjalny klej do tego zastosować czy żywica da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Zwykła żywica. Trzeba tylko wstepnie przygotować. Po zdarciu kora bedzie miała od wewnętrznej strony takie fragmenty tkanki i trzeba bedzie to przeszlifować, na gładko- po schnięciu. To wszystko. Całej rękojeści z takiej kory nigdy w rękach nie miałem, ale ona się wydaje ciut cięższa od korka. Zresztą jak zrobisz to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 proponujesz najpierw wyciąć krążki czy może podsuszyć i dopiero wycinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Ja wycinam po suszeniu, choć korę po zdjęciu da się obrabiać bez problemu. Wolę jednak wysuszyć, tak kiedyś przeczytalem w necie i tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2012 Na 1 focie na 99% czerwona korko-guma,mam podobną tylko ciut jaśniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mega2006 Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Można gdzieś w Polsce kupić taką korkogumę ?Znalazłem to w jednym sklepie http://www.acidrod.com/corkGrips.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Witam. Szukam namiarów na korek w najwyższej jakości.W jakiej pracowni można takie coś kupić? Może na ebayu? Byle coś sprawdzonego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ładny widziałem w Fihingrod z dwa tygodnie temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Krzysiek Zieliński Fishingart, mam przy kijach i jest super korek.Abyś nie musiał szukać http://www.fishingart.pl/komponenty/rekojesci/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 W Rodmasie też jest ,za najlepszy ok 8zł za pierścień ,ale i sxtra select za 4zł też dość ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Fatso chyba ma hurtownie bo dziś dysponował sporą ilością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Witam. Szukam namiarów na korek w najwyższej jakości.W jakiej pracowni można takie coś kupić? Może na ebayu? Byle coś sprawdzonego. Pozdrawiambierz na ebayu znacznie taniej ni z u nas a jakos naprawde super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Z ebay mogę polecić sprzedawcę @marciaazevedo, wysyła z hiszpani, konkurencyjne ceny. Co do jakości, to jeśli chodzi o korek bardzo dobry, który powinien być zwany AAA, to nie znam źródła online, które w 100% taki oferował. Nawe jeśli sprzedają jako AAA, to często jest raczej na wpół i lubią wmiksować tam jakieś pierścienie, które nie są AAA ale są trochę lepsze niż AA. 100% pewności daje wizyta w pracowni i osobiste przebieranie, ale wtedy jest trochę drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówię na ebayu u sprzedawcy, którego poleca Krzysiek_W, chociaż słyszałem opinie, że ostatnio jakość korka z tego źródła spadła, pojawiły się na korku czarne przebarwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Jak szukasz dobrego korka w Polsce to pytał bym u Krzyśka Zielińskiego. Przeleciałem po pracowniach trochę patyków i to co dostaję obecnie z Krakowa zagina dotychczasowe moje kije. Nie wiem czy sprzedaje sam korek, widziałem natomiast gotowe rękojeści. Na fotkach dwuręczny CTS #7, miałem go na zlocie pstrągowym (Bóbr). Dostał od Kolegów pozytywne oceny, miedzy innymi za korek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pociemu Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Cena w naszych pracowniach to 8 zł za pierścień - trochę drogo. Chcę spróbować zakupu na ebayu. Może ktoś mi napisać czy na tej aukcji można przelać kasę z konta PayPal, czy trzeba mieć kartę kredytową? http://www.ebay.pl/itm/30-CORK-RINGS-11-4-X1-2-GRADE-FLOR-BO RE-1-4-/220960195584?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3372 410400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Mozesz zaplacic PP i karta jak Ci wygodniej zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamówię na ebayu u sprzedawcy, którego poleca Krzysiek_W, chociaż słyszałem opinie, że ostatnio jakość korka z tego źródła spadła, pojawiły się na korku czarne przebarwienia. No właśnie te przebarwienia. Nie powinno ich być jeśli płacisz za korek klasy AAA=Flor. Nie wiem może jestem wybredny jako klient, ale od klasy najwyższej korka oczekiwałbym produktu właśnie takiego. Wiem, że to w dużej kwestii bardzo umowna skala, ale mimio wszystko, kupowanie online zawsze jest obarczone ryzykiem, tym bardziej, że zdjęcia są tylko poglądowe. Tak na marginesie, to za korek bardzo dobry uważam coś takiego: http://www.spinozarods.com/wp-content/uploads/2010/01/cork-g rip-closeup.jpg Dolne 2/3 rękojeści. Niemal bez przebarwień, zero szpachli, jednolita struktura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Ta fotka co podałeś link ma podobny korek jak z moich zdjęć tylko trochę inaczej operowano głębią ostrości, retuszem, rozmyciem. Jest to raczej efekt wizualny. Miałem na targach w Zabrzu okazję widzieć kije Orwisa top model łącznie z T&T, wszędzie retusz czyli delikatne zatarcia i zabezpieczenie korka. Specjalnie pod tym kątem brałem kije do ręki. Nie ma cudów w tej materii a jeśli już są to bardzo rzadko. Fotka na dole to kij CTS #2 i rękojeść real. Korek pierwyj sort... PSJa też jestem mocno upierdliwy jeśli chodzi o wykończenie i użyte materiały, paru gości coś o tym może powiedzieć. Jestem jednak realistą, prezentowane rękojeści są bardzo OK.Switch-a miał w łapce Kuba St. i Igor Gl. ich uwaga przede wszystkim zwróciła się na rękojeść. Nie robię tu nikomu reklamy, jednak jeśli jest coś zrobione solidnie trzeba o tym innym powiedzieć i zademonstrować biorąc odpowiedzialność za słowo i same zdjęcia. REAL... Co do cen korka - plastry, z tego co wiem jest znacznie taniej w Krakowie jak to co ktoś tutaj sugeruje, czyli 8,00 zeta za element (plaster). Mowa o najwyższej jakości. Zostaje jeszcze link z ebay (plastry korka) - na fotce widać dobre elementy jak i te mocno pogryzione od wewnątrz, czy jest to okazja cenowa - chyba nie. Moim zdaniem lepiej jednak szukać w polskich pracowniach, a przynajmniej w tych które same zaopatrują się w ten surowiec. Tak jest z K.Z. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Może i jest retusz, nie potrafię stwierdzić. Natomiast kiedy zamawia się korek dobrej jakości, to są plastry gdzie porów nie ma wogóle, albo są rozmieszczone głęboko (niestety oba przypadki stanowią mniejszość), tak że po zeszlifowaniu ich nie widać. Tak też powinien być oceniany korek jakości AAA. Powinien być selekcjowany dokładnie, ręcznie. Wszystko inne gdzie widać pory bliżej krawędzi powinny być mieć już inne oznacznie (niektórzy stosują AA+). Dlatego tylko osobiste przebieranie daje gwarancje satysfakji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Korek flor też inaczej w różnych sklepach kosztuje,jest lepszy i gorszy.Ja kupowałem flor z róznych żródeł i zawsze było tak że trzeba było jakieś odrzucić.Z tych tańszych florów czasami odpadała połowa i w sumie cena wychodziła nie taka tania jak myślałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Witam Odświeżam wątek, bo chcę zrobić rękojeść z pianki EVA. Jak najlepiej obrabia się taki materiał? Tak samo jak korek ? Jakie powinny być obroty na tokarce? pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maras Opublikowano 10 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Tak jak korek tyle że wiór nie jest tak przyjemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi