Skocz do zawartości

Rękojeść - korek, pianka, korkoguma

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do znawców:

Zakładając, że pianki mają średnicę wewnętrzną 12,5 mm lub 17,4 mm, pytanie czy kupić ciaśniejszą i na żywicy da się ją jakoś naciągnąć na blank, czy też kupić większą, a luki wypełnią się żywicą? Dla wtajemniczonych pytania są pewnie lekko głupie, ale niestety dla mnie informacje n.t. Hypalon'u/EVA'y są wiedzą tajemną.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Na twoim miejscu kupiłbym piankę z otworem większym (17,4)dolnik owinął bym taśmą malarską Tesa (tą która da się rozciągnąć w harmonijkę)koniecznie na zakładkę aby podczas naciągania rękojeści nie rolowała się . Początek i koniec dodatkowo zabezpieczyłbym zwojem lub dwoma z taśmy Tesa tylko już tej nie rozciągającej się i użyłbym zamiast żywicy kleju jednoskładnikowego o właściwościach rozszerzających się (pianka )Kleje te ze względu na wąchaczy trudno kupić ale mogę zarekomendować sklep Rodbuildingowy gdzie taki klej zakupiłem http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/ang elgerate/LackKleber-Rutenbaukleber-Aufsch%C3%A4umend-73-00-6 400/Kleić należy okręcając blank i nakładając cieniutki paseczek w formie spirali i nie przesadzając bo klej się rozszerza.Nakładając rękojeść też należy kręcić nią aby klej równomiernie się rozprowadził. Popytaj w sklepach chemicznych może jest tańszy zamiennik tego kleju i jak znajdziesz koniecznie napisz to wielu kolegów z pewnością się ucieszy bo kleje tego typu znacznie ułatwiają montaż rękojeści.Zwróć uwagę na czas wiązania powinien być w granicach paru godzin

Pozdrawiam

:D możliwe nie patrzyłem na czas tylko wątek był odświeżony a poza tym może komuś przydadzą się takie informacje dotyczące montażu rękojeści. Wiem że też miałem spore dylematy czym i jak kleić .

:D W żadnym razie nie chcę zaśmiecać forum informacjami i postami nieprzydatnymi .Pozdrawiam serdecznie

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
może być czarna jeśli kolega akurat posiada

niestety akurat dopiero leci kolorowa z tym otworkiem, z mniejszymi jest kilka kolorów.

http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Pianka-EVA-CM-4-Rozne-kolory-/313

czarna jest w 35 cm kawałkach najdłuższych z takim otworem

Edytowane przez robbox4

• 2 tygodnie później...

Witam,

Mam pytanie, gdzie zaopatrujecie się w pierścienie korkowe do budowy rękojeści. Chodzi mi o najwyższą jakość typu flor czy zakupy przez ebay

http://www.ebay.pl/itm/30-CORK-RINGS-11-4-X1-2-GRADE-FLOR-BORE-1-4-/221174051812?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item337f0033e4    ktoś z Was przetestował?

Pozdrawiam,