Skocz do zawartości

Biała Tarnowska

Greku35

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, szczególnie kolegów łowiących na Białce Tarnowskiej, :)  zapraszam do umieszczania wyników i wszelkich informacji z nad naszej pięknej rzeki, jest to rzeka do której mam szczególny sentyment bo to ona dała mi pierwsze wędkarskie przygody wiele lat temu, które do dziś wspominam bardzo mile. 

Byłem w tym roku od kładki na Azzotach do ujścia, wszystko pięknie ładnie ale.... te *********** z azotów puściły jakąś ligninę,papier nie wiem wyglądało to jak szary papier toaletowy. Co rzut woblerem to wobler się zaraz wykładał także nie było łowienia.

Rybka w tym czasie bardzo ładnie chodziła.

Biała Tarnowska to urokliwa rzeka na której można liczyć na spotkanie nie raz z grubym kleniem. Ja wędkuje na niej przeważnie w okolicach Bobowej. Niestety ale w tym sezonie tylko raz udało mi się tam zaglągnąć podczas mojego krótkiego urlopu w czasie Świąt Wielkanocnych. Nie powiem bo udało mi się w tedy wyhaczyć kilka sztuk z czego największy kleń mierzył ok.40 cm.

Jeżeli kleń miał poniżej 40 cm - proszę dokonaj edycji swego postu

Zanderix

Sorki  :(

Za to podczas ubiegło rocznego urlopu było jeszcze więcej fajnej zabawy  ;)
Edytowane przez Winko

Co do kładki Azoty, to niestety jak Wam wiadomo w tamtym roku na tym odcinku była przyducha, kilka ton ryb, pięknych ryb... To co teraz jest, niestety nijak ma się do tego co było i pewnie długo przyjdzie czekać aż ten odcinek odbuduje się. Mam ogromny sentyment do tego tej części rzeki i czekam z utęsknieniem aż w końcu będzie można nastawić się na piękne klenie/jazie a uwierzcie, piękne kloce można tam było spotkać, aż dech zapierało :)

mówiąc teraz czyli chodziło mi o koniec kwietnia , niestety stan rzeki na tym odcinku w porównaniu do tego co było wcześniej jest zupełnie inny , już nie wspomnę o zalegającym dziwnym szlamie na dnie w niektórych miejscach który pojawił się po zatruciu . Na Białej nadal jest wiele miejsc gdzie ścieki są bezpośrednio wprowadzane do rzeki.

• 3 tygodnie później...

Dziś od 5:00 do 10:00 na odcinku Ciężkowice-Bogoniowice trochę połowiłem. 12 kleni w rozmiarach od 15 do 45 cm (z przewagą takich w okolicach 25 cm). Wszystkie przywaliły w woblera prowadzonego z nurtem. Trzymanie przynęty w rynnach i prowadzenie "pod prąd" nie przyniosło ryb.

• 7 miesięcy temu...