Skocz do zawartości

Biała Tarnowska

Greku35

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam.Rzeka Biała w Tarnowie ale nie Tarnowska.Nigdy nie lubiłem tego określenia <_< .No bo jak w Tarnowie Tarnowska a w Tuchowie Tuchowska  :P ?

Zakładając wątek nie chodziło mi o Białą w Tarnowie czy w Pleśnej, tylko o rzeką Białą w ogóle, a Biała Tarnowska dlatego że rzek o nazwie Biała w Polsce jest więcej i zwykło się mówić na naszą Białą Tarnowska, pozdrawiam 

• Like 2

Witam.Rzeka Biała w Tarnowie ale nie Tarnowska.Nigdy nie lubiłem tego określenia <_< .No bo jak w Tarnowie Tarnowska a w Tuchowie Tuchowska  :P ?

Generalnie nawet w informatorze rzeka tkwi właśnie pod tą nazwą więc jak dla mnie w rozmowach między kolegami to też jest to po prostu ,,BIAŁA" ale niestety jak już wspominał kolega nie jedna takowa w kraju płynie  ;)

Może nieco teraz na temat tylko z innej beczki?

Ja łowię przeważnie dużo wyżej Tarnowa tj. na odcinku górskim w rejonie Bobowej. Jak powszechnie wiadomo w okresie od 1go września do końca stycznia obowiązuje tam zakaz spininngowania - sztuczna mucha cały rok. Praktycznie wygląda to w ten sposób że po 1ym września nad ta wodę mało już kto zagląda - mam na myśli wędkarzy. Rozpoczyna sie wtedy sezon ,,pływających robaków" spławianych przez okolicznych mieszkańców. Dlatego koledzy z mojego koła wędkarskiego w ostatnim czasie zaczęli się starać o to aby dopuścić w tym okresie połów metodą spininngową gdyż jak powszechnie wiadomo wędkarz nad wodą nieraz wystarczająco skutecznie potrafi zniechęcić do obecności nad woda okolicznych mieszkańców. Niby woda górska a pstrąga jak na lekarstwo. Nie brakuje za to kleni czy okoni które można łowić przez cały rok.

Mam nadzieje że zarząd Okręgu Nowy-Sącz przychylnie rozpatrzy ten wniosek złożony niedawno na walnym zebraniu naszego koła  B)