Skocz do zawartości

Biała Tarnowska

Greku35

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Nawet gdyby były sztuczne to wczorajsi panowie ( pięciu) o tym nie wiedzą. Raczej na 100% wszyscy przyszli po mięso i bez papierów. Kontroli brak, bo brak dojazdu do rzeki a przez dwumetrowe krzaki mało komu się chce śmigać.  Jedynie kolega w czerwonych spodenkach ma full wypas dojście do koryta bo wysiekł sobie trawę na cacy, na mój widok zwiał zostawiając kija że niby go nie zauważę, gdy podszedłem bliżej to i on podszedł do wędki i zagadywał :angry: . 

e3065f95-3479-41f7-8526-1ecb06c5a52c_zps

ed614342-9d03-4d8a-885e-0dbf061011f3_zps

Około 500 metrów niżej tej rury spotkałem miejscowego który łowił i mówił że jak z tej oczyszczalni/mleczarni puszczą serwatkę to ryby aż podskakują  :angry:

I co robicie coś z tym sku.........em, zgłaszacie to gdzieś?

ZO PZW w Tarnowie o tym wie?

Macie zdjęcia trzeba to zgłosić, tylko jest kłopot mi w PZW-w podobnym przypadku powiedzieli , że najlepiej do Gminy-Dział Ochrony Środowiska, w Gminie, że na policję, a na policji, ze wszyscy by tylko na policję, a to obowiązek gminy i PZW :)

Ostatecznie po pisemnym zgłoszeniu do PZW dostałem po 2 miesiącach odpowiedź, że zgłosili w Gminie i Ci będą działać...

A tak naprawdę gdyby wszyscy nie mieli wszystkiego w d... i respektowali by prawo to inaczej te nasze wody by wyglądały.

Już spotkałem się z określeniami że nie będziemy dochodzić bo musielibyśmy pół wioski ukarać za zanieczyszczenia...,

że przepisy i wytyczne są tylko na piśmie...

A w 1 wiosce nad Wisłą to gospodarz mi opowiadał jak to strażacy sobie na prąd łowili, ale on wrogów sobie nie będzie robił w okolicy :angry:

I ręce opadają, ale takie rzeczy trzeba zgłaszać bo kto jak nie my wędkarze zaczniemy walczyć o czystość wód!

Edytowane przez jerzy6

W przypadku zauważonych zrzutów nieoczyszczonych ścieków należy taki fakt zgłosić, wnioskując jednocześnie o natychmiastowe podjęcie interwencji do:

- urzędu gminy, miasta, straży miejskiej, policji, PZW jeśli sprawcą jest osoba indywidualna;

- policji, WIOŚ jeśli sprawcą jest zakład.

Dla opisywanego wyżej przypadku zatrucia Białej Tarnowskiej przez lokalną mleczarnię właściwym organem do zajęcia się sprawą jest WIOŚ w Krakowie, Delegatura w Tarnowie ul. Krasińskiego 7a, tel. 48-014-6215364, mail: insp@wios.tarnow.pl

Pozdrawiam

Wiadomo gdzie uderzyć, tylko czy nie będzie to tak jak w przypadku Jerzego6"wycieczka od Annasza do Kajfasza "cóż próbować trzeba. Miejscowi widać się już przyzwyczaili i ryby z tego syfu im smakują. Mi się scyzoryk w kieszeni otwiera na myśl ze tą samą wodę potem mam w kranie ????????????

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Panowie, żyjemy w kraju, w którym kolesiostwo panuje na całego, ręka rękę myje, a pieniądz rządzi po całości. Przytoczę tutaj kilka rzeczy. 
Po pierwsze w 2012 roku na odcinku, na którym znajduje się kanał z mojej foty doszło do zatrucia naszej Białej, kilka ton martwych ryb. Łeb sprawie ukręcono, winnego brak, zarybień na tym odcinku brak. Ktoś posmarował. Sprawa kolejna, trucie innych rzek, ostatnio słyszałem o spuszczaniu odpadków z ubojni do rzeki Czarna Orawa, właściciel firmy posmarował, był WiOŚ z NS, WIOŚ ze Słowacji, Panowie z WiOŚ-ów pobierali próbkę, uwaga - powyżej miejsca wypuszczania odpadów bo - woda niżej i wyżej jest taka sama... Totalna ściema. Ja po studiach bym lepiej to zrobił. A na dodatek zapytam - czy ktoś z Was koledzy słyszał, że Polska przegrała w Trybunale Europejskim sprawę odnośnie niewprowadzenia przepisów ramowej dyrektywy wodnej na czas. >.http://logistyka.wnp.pl/polska-przegrala-sprawe-o-unijna-dyrektywe-wodna,276850_1_0_0.html

A no tak, doszło do tego, że od lat płacimy wielomilionowe kary za niespełnianie wymogów środowiskowych na czas. Ale jak sądzę, stać nas, kraj bogaty, mlekiem i miodem płynący i to dosłownie ! Ręce opadają :(

• Like 1