Skocz do zawartości
  • 0

Mequinenza 2007 - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Tak jakoś się ostatnio utarło, że co roku ma miejsce wyprawa nad hiszpańskie Ebro. Sumowo najciekawiej wyglądał termin jesienny, więc w 2007 wyjazd zaplanowaliśmy na przełom września i października. Podyktowane to było tym, jakoby główny bohater miał się w owym okresie bardziej interesować przynętami sztucznymi. Kolejny raz okazało się, że jedyną pewną rzeczą w Mequinenzie jest nastanie świtu po nocy.

Zapraszam wszystkich miłośników dobrej sumowej przygody.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

[quote title=Gumofilc napisał(a) dnia Sat, 01 December 2007 01:58

@Pikeman czy wig20 czy jak tam....

Widac, ze Ty nie masz z niczym problemow, co swiadczy nie tylko o dobrej technice ale i o 6tym zmyśle. Wrzuc jakis artykolik, okraszony zdjeciami, mysle ze chetnie sie wszyscy poduczymy.

Bo w wedkarstwie ten, kto twierdzi, ze wszystko wie najlepiej....

Nie jesteśmy godni oglądać...

@Gumo,

czy Penn 345 GTi z nawiniętą plecionką Spider Wire 66 lb wytrzyma hiszpańskie sumy? Jaki kij do tego? Czytałem, że morskie kije się nie za bardzo nadają....

• 0

My tam nie stwierdzilismy, zeby zawodzily mlynek czy kij...chlopaki gustuja w Slammerach, ja mam Daiwa BG i Stradica 6000 i jakos idzie.

Jakies zastrzezenia sa do Ugly Stika, ze za malo rybe meczy. I PP 50lbs cos za czesto sie rwala, ale moze stara byla??

Zeby znow za ciezko nie bylo, to nie zasiadka i monstrum potem trudno operowac. Lina tez nie moze byc zbyt postronkowata, bo wobler nie zejdzie, a sum za dnia przy dnie siedzi.

• 0

@Witek

Nie znam tego kolowrotka ani tej plecionki, trudno powiedziec...

Wiem co wytrzyma na pewno...Penn Slammer 460-560 albo Daiwa BG30.

Plecionka PP albo Stren, jak mocna sam juz nie wiem.

Jak sum lyka przynete wystarczalo nawet 30LBS, teraz 50LB bylo czasem za malo.

Poza pdst. rzeczami warto sie przylozyc do rzeczy drobniejszych: wymiana kotwic na Ownery St41 albo nawet ST66, kolka lacznikowe, a najwazniejsze przypony, po namysle warto zalozyc nawet 80-100LB, w niczym to nie przeszkadza a moze sie przydac.

Najlepsze bylyby Terminatory 50-75LB ale sa bardzo drogie i mozna zaryzykowac jak juz wiadomo jak plywac.

Wedka wedce nie rowna, jak widzisz sam zmieniam...Ugly Stik 50LB okazal sie za bardzo elastyczny w szczytowce.

W moim przekonaniu wedka musi miec do trola te 50LB, do rzutu mialem Lamiglasa 25LB(za malo w przypadku potwora) i Talona 30LB(ten jednego juz wyjal ale nigdy nie wiadomo)

Wedki nie moga byc ani za krotkie(problemy przy manewrach lodzia) ani za dlugie(rece odpadna), max 2,5m., min 2,1m.

Gumo

• 0

@gumo

ja bym wolal dobre hard mono np. 80 lb, przypon mozesz zrobic 2 m dlugosci i juz jest pewne zabezpieczenie przed obcinka, to bardzo twardy i wytrzymaly material, polecam masona

@tornado

blechpeitsche nie produkuja juz od kilku lat, wedka byla totalnie przereklamowana i nigdy nie warta swoich pieniezy, te nowe 'super-cuda' jak np. twisterpeitsche, katapulty lub adrenaline maja taki sam stosunek wartosci do ceny, czyli = 0

jezeli znasz firme hastings rods, to zobacz sobie na jakich blankach sa lub byly budowane te '?berwedki' ...

na hot shotach po 120 dolarow B)

• 0

Barrakuda??

Zrobi Ci jesien sredniowiecza nie tylko z hard mono ale i z fluorokarbonu.

Wez lepiej najtansza linke np.sevenstrand z 80LB.Byle z zelazem...

Zeby zabezpieczyc w pelni przed obcieciem przez uciekajacego suma, przypon musialby miec z 1,5m. Przeszkadzalby...

Ale np. z podanej linki mozna zrobic dlugie odcinki.

W zaciski blaszkowe nie wierze, za duzo ryb przez to stracilem (co prawda byly to wytwory naszego rynku ale niesmak pozostal)

Jak chcesz miec wieczny przypon to zakup Terminatora, jest tez w nieco dluzszych odcinkach niz 12...

Gumo

• 0

Gumo kupiłem długie 65 cm przypony z drutu stalowego w jakiejś twardej otulinie. Moc 45 lb i robią wrażenie naprawdę solidnych.

Pic polega na tym, ze odcinek między wabikiem a przelotką szczytową jest tak długi, ze trudno mówić o poprawnym rzucie. Pewnym rozwiazaniem mogłoby być dłuższe wedzisko. A chociażby 3m. Powoli dojrzewam do czegos takiego. Ale i tu jest pewien problem. Barakudy to racej z łodzi, a operowanie 3m kijem nawet na morskiej łodce to nie to co lubię najbardziej.

pozd JW :D

• 0

Pewnym rozwiazaniem mogłoby być dłuższe wedzisko. A chociażby 3m...

Ano wlasnie. 3m to juz przesada, moze starczy 2,6.

Gumo

tak Gumo ale ja chcuiałbym również uzywac tego kija z plaży do maksymalnie dalekich rzutów. Dlatego myslę o 3m a moze nawet 3,2m :huh: ..tak wiec jest jak zwykle dwa bażanty na jednym ruszcie :D

pozd JW :unsure:

• 0

@Jerzy

Jak sa watpliwosci to najlepiej skorzystac z doswiadczen miejscowych. Jezeli na 1 m-cu postawi sie ekstremalnie dlugie rzuty to i na lodke sie nada. W spiningu/castingu nieraz zwiekszanie dlugosci nie idzie w parze z osiaganiem wiekszych odleglosci.

Zawsze bedzie co najmniej 2óch a i lodka duza, mozna sie ustawic...

Ta Daiwa to duzy koszt, za to zrobie sobie ze 2szt wedek, a i z moca cos nienadzwyczajnie, okolo 40LB mi wyszlo...w jakichs dziwnych jednostkach bylo podane...

@Pitt, nie wiem jak Ty ale ja zanotowalem brak doswiadczen z Barrakudami. Wiem z mediow, ze one, Makrele hiszpanskie i Rekiny sa znane z obcinek...

W przypadku suma to ma on tylko tarke - wystarczy zabezpieczyc poblize przynety, zeby sie nie przetarlo podczas dlugiego holu. Ma tez promien w pletwie grzbietowej, bardzo rzadko tym przecina...

Zrobienie bardzo dlugiego przyponu w celu zabezpieczenia lepszego powoduje trudosci manewrowe.

Ale tam wszystko mozliwe i nie zarzekam sie, ze nastepnym razem nie bede wiazal przyponow 1,5m... :D

• 0

Gumo, priorytetem jest łowienie z rzutu na plaży. Tam trzeba cisnać na spory czesto ponad 60m dystans. Dlatego wspomniałem o bardzo długim kiju. Z łodzi 7-stopowy wystarczy w zupełności, podpłynąć zawsze mozna a ryby tu sa jakby mniej połochliwe i zaszczute niż w maziowieckim PzW. Kijaszkiem 2,13 jak cisnę pod wiatr na 50m to czesto gęsto jest to absolutny max. Raptem kilka razy udało mi się rzucic dalej. Obawiam się, że wielkiej różnicy między 7 a 8 nie będzie, dlatego rozglądam się za czymś 10 nawet 10,2. :D

Moje spotkania z barakudami skończyły się do zera... :(

Łupnięcie w kij i nagle trzast! coś obcięło jak skalplem linke powyżej 20 cm przyponu.

Po zasiegnięciu opinii w miejscowym sklepie usłyszałem jedno.. Długi ponad 50 cm stalowy drut. Kupiłem, ale rzuty z czymś takim to masakra. O HardMono nikt tu pewnie nie słyszał, o łowieniu spinningiem z rzutu też raptem kilku. Podgladanie miejscowych w tej materii niewiele wniesie niestety. :(

A czas na barakudy dobry.... :unsure:

• 0

...Kijaszkiem 2,13 jak cisnę pod wiatr na 50m...

Dobry jestes, ja bym rzucil ze 35m, ze wspomaganiem

No to nie ma wyjscia, musisz brac jakis 10'6, ciezki bedzie bo pewnie najmniej 20LB potrzeba.

Mam wlasnie i sie przymierzam, taki blank Lamiglasa 20LB...ciekawa maszyna, jak lowiles dotychczas ok. 2m to bedzie spory przeskok... :D

Gumo

• 0

Gumo 30g pilkerek w długosci 7cm leci na 50m jesli wiatr walący w twarz nie jest zbyt silny. Jednak taki rzut jest możliwy wyłacznie na wyzerowanym hamulcu i tylko przy mega lotnych wabikach. Długości rzutu jestem pewien bo sprawdzałem... :D

Lamiglas 20 lb? Brzmi dobrze, ale 20lb to już absolutne minimum. Widziałem kiedyś Fenwicka z cynglem w trzech kawałkach o długosci 3,05m. Wyrzut miał chyba 15-42g. Na początek byłby chyba OK.. :D

• 0

...gumo, ja nie myslalem o obcinkach zebami, tylko o przetarciach na zawadach, cholera wie co tam pod woda lezy i rdzewieje..

Ja myslalem o czyms co wszedzie bedzie dobre... :D na pstręga i karaska... :D

Tam konkretnie rdzewieja Pinie (i beda jeszzce dlugo bo zywica je konserwuje) oraz rozne skaly...

Gumo