Wojtek B. Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 Nie lubię zabierać głosu w podobnych dyskusjach. W zdecydowanej większości mają jałowy finał. @cru5h Sam nie wiesz chyba czego potrzebujesz Weź w łapę wędzisko i zacznij łowić. Gdybyś na każdym wypadzie schodził z wody z kompletem- nie marudziłbyś, że to beeeeeee, tamto nie tak, a siamto Ci nie odpowiada . PS- Aernos ma bardzo słaby hamulec... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam Posiadam wędkę Dragon Fishmaker 2,3m 5-25g (wklejka). Wcześniej była uzbrojona w Shimano Exage 3000 FA + PowerPro 0,15mm. Obecnie sprzedałem kołowrotek, bo był jakby troszkę za duży i za ciężki (265g) i wędka leciała do tyłu. Postanowiłem zmienić na coś lżejszego tak aby kij był idealnie wyważony oraz cieńszą plecionkę 0,12mm co zwiększy zasięg rzutów i uchroni delikatny kij. Łowić będę z łodzi z opadu na gumy 3 calowe na główkach 5-18g. Sądzę że 0,12mm wystaczy do łapania miarowych sandaczy, jak się złapie większy to będę walczył Mój budżet to 350zł max, co możecie polecić? Mam SPro Red Arc 10400, zastanawiałem się nad modelem 10200 ale może coś z Shimano? Daiwa? Dragon? Cormoran? Potrzebuję młynka który wytrzyma 3 sezony łowiąc na przynęty wyżej opisane przez 2-3 wypady miesięcznie czyli około 20-30 wypraw rocznie. Co sądzicie o Shimano Catana 2500FA ? Da radę, bo mnie się wydaje że padnie po sezonie. Łowię z opadu kręcąc kołowrotkiem sporadycznie podbijam kijem i podwijam luz. Ja mam kij Dragon HD Wobbler 230cm 7-28gram i chce Catane2500 na Exage4000 zamienić,bo chcę mocniejszy i cięższy kołowrotek na duże ryby . Ten temat rozwalił mi system. Wynika z niego,że chce zamienić stryjek siekierkie na kijek, Co z tym wyważeniem? Do tyłu mi kij poleci czy jak?Ten nowy Exage z 2014 może ma lepsze wyważenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 nie będzie to żadna zamiana poza tym że będziesz miał 1czy 2 łożyska więcej, bo tym tylko te kołowrotki się różnią (catana, nexave, exage), miałem kiedyś je wszystkie. z shimano polecał bym ci biomastera lub rarka 4000 ale to też nie są niezniszczalne konstrukcje. nie wiem gdzie chcesz łowić i jaką metodą ale zwróć jeszcze uwagę na zaubery ewentualnie slammera 260, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Bardzo dobrze jak nowicjusze doradzają innym świeżym w temacie. I znów powraca temat lekkich i super kołowrotków za dwie stówy. Chyba trzeba się napić i coś odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Bardzo dobrze jak nowicjusze doradzają innym świeżym w temacie. I znów powraca temat lekkich i super kołowrotków za dwie stówy. Chyba trzeba się napić i coś odpisać zmień zioło panie starszy nie wszyscy jak tu pan starszy ma doświadczenie w doradzaniu kupywania kija czy kołowrotka GUMOFILCOM- ZA 100ZŁ Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Remek107 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Wyglada na to, ze Kolega Extra po prostu sie nudzi, nawet w archeologa sie bawi...przy okazji bawiac i irytujac pozostalych...zima za ostra w tym roku ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 17 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 zmień zioło panie starszy nie wszyscy jak tu pan starszy ma doświadczenie w doradzaniu kupywania kija czy kołowrotka GUMOFILCOM- ZA 100ZŁ Skoro jesteś taki aj waj i do tego pro to daj im sensowną odpowiedź i zapobiegnij szerzeniu się głupich pytań na forum Chętnie poczytam Twoje mądrości na temat wyboru kołowrotka w co najmniej kilku zdaniach potwierdzających Twój wybór kołowrotka do danych zastosowań i w danej cenie Idę na ryby, pewnie około 20 wpadne na forum. Nie zawiedź mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi