Skocz do zawartości

Jaki kołowortek polecicie ?

cru5h

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubię zabierać głosu w podobnych dyskusjach. W zdecydowanej większości mają jałowy finał.

@cru5h

Sam nie wiesz chyba czego potrzebujesz ^_^  Weź w łapę wędzisko i zacznij łowić. Gdybyś na każdym wypadzie schodził z wody z kompletem- nie marudziłbyś, że to beeeeeee, tamto nie tak, a siamto Ci nie odpowiada :ph34r: .

PS- Aernos ma bardzo słaby hamulec...

• Like 6

• 2 lata później...

Witam

Posiadam wędkę Dragon Fishmaker 2,3m 5-25g (wklejka). Wcześniej była uzbrojona w Shimano Exage 3000 FA + PowerPro 0,15mm. Obecnie sprzedałem kołowrotek, bo był jakby troszkę za duży i za ciężki (265g) i wędka leciała do tyłu. Postanowiłem zmienić na coś lżejszego tak aby kij był idealnie wyważony oraz cieńszą plecionkę 0,12mm co zwiększy zasięg rzutów i uchroni delikatny kij. Łowić będę z łodzi z opadu na gumy 3 calowe na główkach 5-18g. Sądzę że 0,12mm wystaczy do łapania miarowych sandaczy, jak się złapie większy to będę walczył  :rolleyes:

Mój budżet to 350zł max, co możecie polecić? Mam SPro Red Arc 10400, zastanawiałem się nad modelem 10200 ale może coś z Shimano? Daiwa? Dragon? Cormoran? Potrzebuję młynka który wytrzyma 3 sezony łowiąc na przynęty wyżej opisane przez 2-3 wypady miesięcznie czyli około 20-30 wypraw rocznie. 

Co sądzicie o Shimano Catana 2500FA ? Da radę, bo mnie się wydaje że padnie po sezonie. Łowię z opadu kręcąc kołowrotkiem sporadycznie podbijam kijem i podwijam luz. 

Ja mam kij Dragon HD Wobbler 230cm 7-28gram i chce Catane2500 na Exage4000 zamienić,bo chcę mocniejszy i cięższy kołowrotek na duże ryby .

Ten temat rozwalił mi system. :)  :D  :lol: Wynika z niego,że chce zamienić stryjek siekierkie na kijek, :o

Co z tym wyważeniem? Do tyłu mi kij poleci czy jak?Ten nowy Exage z 2014 może ma lepsze wyważenie? :unsure:

nie będzie to żadna zamiana poza tym że będziesz miał 1czy 2 łożyska więcej, bo tym tylko te kołowrotki się różnią (catana, nexave, exage), miałem kiedyś je wszystkie. z shimano polecał bym ci biomastera lub rarka 4000 ale to też nie są niezniszczalne konstrukcje. nie wiem gdzie chcesz łowić i jaką metodą ale zwróć jeszcze uwagę na zaubery ewentualnie slammera 260,

Bardzo dobrze jak nowicjusze doradzają innym świeżym w temacie. I znów powraca temat lekkich i super kołowrotków za dwie stówy.

Chyba trzeba się napić i coś odpisać :D

zmień zioło panie starszy ;) :D

nie wszyscy jak tu pan starszy ma doświadczenie w doradzaniu kupywania kija czy kołowrotka GUMOFILCOM- ZA 100ZŁ :D

Edytowane przez Remek107
  • Like 1

zmień zioło panie starszy ;) :D

nie wszyscy jak tu pan starszy ma doświadczenie w doradzaniu kupywania kija czy kołowrotka GUMOFILCOM- ZA 100ZŁ :D

Skoro jesteś taki aj waj i do tego pro to daj im sensowną odpowiedź i zapobiegnij szerzeniu się głupich pytań na forum  :) Chętnie poczytam Twoje mądrości na temat wyboru kołowrotka w co najmniej kilku zdaniach potwierdzających Twój wybór kołowrotka do danych zastosowań i w danej cenie  :D

Idę na ryby, pewnie około 20 wpadne na forum. Nie zawiedź mnie  B)