Skocz do zawartości

Wędki St Croix na sandacza

ERq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , szukam jednoczesciowego kija z serii St.Croix Avid . Przeznaczeniem bedzie lowienie sandaczy na gumy i czasami kogucika , Powinien obsłużyć przynety 7 -20g max 25g , długosc max 210cm zastanawiam sie nad modelem AVS68MXF <slyszalem ze avidy maja zanizony cw > Prosze o pomoc i z gory dziekuje . ;]

Ja mam podobny kijek, AVS66MF , czyli fast a nie x-fast, jednak dla mnie wystarczająco szybki. Rzuca się dobrze główkami 20 g + guma 3/4, wyżej już nie bardzo. Koniecznie weź do ręki zanim kupisz bo jest krótki dolnik i kijek niełatwo wyważyć, raczej leci na pysk. Poza tym fajny i na sandacza śmiało można z nim iść.

• 2 lata później...

Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki.

Szukam opinii na temat najnowszej wędki st.c avid 213cm 17,5gr i kolejny do 14gr.

Główne przeznaczenie do opad i sporadycznie drop (ale nie koniecznie musi się nadać)

Łowie głównie z łódki na Odrze, na odcinku Szczecin - wały Chrobrego -> do zalewu Szczecińskiego.

Przede wszystkim nastawiamy się na sandacza, ale i za dużym okoniem z tym kijem będę biegał.

Kołowrotek do niego mam ryobi slam 2000.

Mieliście z tym modelem styczność?

Czy naprawdę mają taki zapas mocy ze 21-25gr z opadu nie robią na nich wrażenia? I nie traci się komfortu połowu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

I dobre rady.

Pozdrawiam Jarek.

Zadałem pytanie na temat wędziska które mnie interesuje.

"Giełda" ?

Nikt tu nic nie handluje i nie reklamuje.

Szukam opinii od użytkowników tego sprzętu.

Przecież admin nie pisał tego do Ciebie tylko do @Kosa1982, jego post jest wyedytowany...

• Like 1

A czy auto osobowe pojedzie z 10 pasażerami? Jakoś tam pojedzie... może się nie rozkraczy  :ph34r:

Jeśli chcesz tak łowić, kup "uncjowego" stcroix premier PS66MHF2 i będzie Pan zadowolony :)

Ja nim łowie i rewelacja :)

Edytowane przez spinspektor.pl

Pytania mam takie trochę bez składu i chaotyczne ponieważ wielu opinii wysłuchałem i jestem zdezorientowany...

A nie chciałbym wrzucić do szafy kija za 1000zl i nie mieć z niego użytku.

Czyli st.c mają poprawny i precyzyjny opis gramatury? Śmiało mogę się tymi opisami sugerować?

Według mnie są dość poprawnie opisane, ale minimalne przeciążenie ich nie uszkodzi. Dla mnie 14gr ołowiu plus guma 10cm to max dla tego kija, ale słyszałem o ludziach rzucających 20gr i jakoś dają radę, chociaż pewnie komfortu przy rzucaniu już nie ma.

Mam kija z serii LTB czyli z trochę wyżej od avida

Pomyśl nad modelem do 3/4 OZ czyli do 21 gr, ale taki kij już okonia nie obsłuży....Zresztą ciężko pogodzić w jednym kiju 25gr ołowiu z gumą, która waży ok 10-15gr czyli całościowo 35-40gr z łowieniem okoni....nawet tych dużych....

Kup 2 kije - jeden do okoni czyli ten do 14gr lub  lepiej model do 12gr na blanku 3s63mlxf, drugi do 21gr pod opad sandaczowy

Edytowane przez minecjusz

Yankee konstruując wędki St.Croix nie zastanawiają się nad tym, czy można przeciążyć kij o o 2g... jest to logiczne, że go nie uszkodzisz, nawet jak dołożysz 5g. Zdecydowanie bardziej niż przeciążenie mają na uwadze komfort łowienia. Oznaczając ciężar wyrzutowy określają "ramkę" w której kij najlepiej się sprawuje.

Naturalnie każdy człek ma inne odczucia i Tobie być może będzie się dobrze łowiło 25g+guma, ale jeśli miałbym typować, to zdecydowanie za dużo na kij 3/4 oz tym bardziej, że planujesz łowić na Odrze, a ona raczej płynie i płyciutka nie jest ;)

Edytowane przez spinspektor.pl

Witam wszystkich Kolegów i Koleżanki.

Szukam opinii na temat najnowszej wędki st.c avid 213cm 17,5gr i kolejny do 14gr.

Główne przeznaczenie do opad i sporadycznie drop (ale nie koniecznie musi się nadać)

Łowie głównie z łódki na Odrze, na odcinku Szczecin - wały Chrobrego -> do zalewu Szczecińskiego.

Przede wszystkim nastawiamy się na sandacza, ale i za dużym okoniem z tym kijem będę biegał.

Kołowrotek do niego mam ryobi slam 2000.

Mieliście z tym modelem styczność?

Czy naprawdę mają taki zapas mocy ze 21-25gr z opadu nie robią na nich wrażenia? I nie traci się komfortu połowu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

I dobre rady.

Pozdrawiam Jarek.

Pytasz się który stc na sandacza po czym sugerujesz jeden model. Avid to taki średniaczek, ot zwykła wędka bez rewelacji. St croxy są raczej dobrze opisane, to co masz napisane na blanku plus 25% i masz optimum.

Ja szukając wędki na sandacza nie patrzyłbym na avida, po pierwsze szybkość i stabilność blanku, po drugie czułość...dla mnie wędka sandaczowa musi przenosić najdelikatniejsze drgania.

W tych pieniądzach szukałbym czegoś fajnego w pracowni, kilka blanków mhx by Ci podeszło, jakieś batsony rx7, możeee phenix. Ewentualnie z gotowców godne uwagi są fenwicki. Jeśli uparłeś się nw stc (i słusznie bo to świetne blanki) to udaj się do Silirusa, Wojtek napewno wszystko Ci wyjaśni i porównasz sobie kilka modeli stc.

• Like 2

Avid to taki średniaczek, ot zwykła wędka bez rewelacji.

Większej bzdury dawno nie słyszałem na tym forum.

Łowiłeś kiedyś Avidem czy tak sobie mówisz, bo machnąłeś na sucho?

Avid wciąga MHXy i RX7 na szybko.

Oczywiście to nie ta klasa co SC V i SC IV, ale stwierdzenie, że avid to wędka bez rewelacji i polecenie RX7 albo Fenwicka to totalna pomyłka.

Miałem w tym sezonie okazję porównać spin bassa z RX7 z Avidem.

Mówiąc krótko. Nie ma czego porównywać. Avid to czuły, szybki i całkiem elektryczny kij(ładnie czuć pstryki, chociaż nie daje do łokcia pracy ogonka w gumie 2 calowej, jak to niektórzy wymagają), RX7 to taki sobie kołek, oczywiście lepszy niż chrust ze sklepu, ale bez szału.

Podobnie sprawa ma się z MagBassami MHXa. Fajne kije. Ale Avid bije je na głowę. Szybszy, bardziej czuły, ładniej pracujący, smuklejszy blank.

Nie jestem osamotniony w osądzie, wiem że wielu dobrych wędkarzy z tego forum łowi albo łowiło Avidami i jestem przekonany, że potwierdzą moją opinię.

• Like 8