Skocz do zawartości

Wędki St Croix na sandacza

ERq

Rekomendowane odpowiedzi

Pytasz się który stc na sandacza po czym sugerujesz jeden model. Avid to taki średniaczek, ot zwykła wędka bez rewelacji. St croxy są raczej dobrze opisane, to co masz napisane na blanku plus 25% i masz optimum.

Ja szukając wędki na sandacza nie patrzyłbym na avida, po pierwsze szybkość i stabilność blanku, po drugie czułość...dla mnie wędka sandaczowa musi przenosić najdelikatniejsze drgania.

W tych pieniądzach szukałbym czegoś fajnego w pracowni, kilka blanków mhx by Ci podeszło, jakieś batsony rx7, możeee phenix. Ewentualnie z gotowców godne uwagi są fenwicki. Jeśli uparłeś się nw stc (i słusznie bo to świetne blanki) to udaj się do Silirusa, Wojtek napewno wszystko Ci wyjaśni i porównasz sobie kilka modeli stc.

Kolego jeśli można wiedzieć jaki blank wybrałeś ty który godzi te cech które podałeś szybkość , stabilność, czułość itd. Pytam z ciekawości i niema w tym żadnego przekąsu odrazu zaznaczam poprostu jestem ciekaw i robie rozeznanie jeśli nie chcesz pisać tutaj możesz napisać do mnie na priv.

• Like 1

Trochę źle mnie zrozumieliście, nie twierdzę że avid jest be. Ja po prostu nie wybrałbym go stricte pod sandacza. Czasami mamy tak że nie potrafimy łowić czymś co innj uważają za ideał. Dla mnie avidy są hm...jak by to powiedzieć, za ciepłe, mają za dużo mięsa. Przyjemniej te którymi miałem okazję łowić.

Kolego jeśli można wiedzieć jaki blank wybrałeś ty który godzi te cech które podałeś szybkość , stabilność, czułość itd. Pytam z ciekawości i niema w tym żadnego przekąsu odrazu zaznaczam poprostu jestem ciekaw i robie rozeznanie jeśli nie chcesz pisać tutaj możesz napisać do mnie na priv.

Oczywsiście, kiedyś łowiłem mhx mb 842-2...był okej i bardzo lubiłem nim łowić. Przechodząc na casting chciałem spróbować czegoś innego. Przemacałem kilkanaście różnych blanków od mhx przez batsony i blassy. Wybrałem blank sr croixa legend xtreme 2,13m 14lb 17,5g. Blank spinningowy ubrany w leciutki set przelotek oczywiście w spirali. Póki co nie śni mi się nawet zmieniać tego kija. To jest mój ideał sandsczowy. Podkreślam mój...nie wasz ;)

• Like 2

Właśnie, nie lubię dużych i masywnych młynków... Nie stosuje się do typowych podbić gumy. Ze tak to ujme: mieszam style i dużo lepszy efekt uzyskuje od tradycyjnego podkrecania 2czy3 razy kolowrotkiem i czekam aż opadnie...

Stąd 2000 jest na miejscu (DLA MNIE)

Nie mam szablonów do prowadzenia przynęty, jak to często opserwuje po kilka godzin stoją "zawodnicy" i ten sam ruch... :/

• Like 1

W żadnym wypadku nie polecałem zmieniać ze względu na rozmiar ryb tylko na opór przy prowadzeniu przynęty. Różnica w masie 2000 i 4000 to chyba 20 gramów wiec nie odczuwalna . Sam lubie lekkie młynki mam slama 2000 a do cięższego kijka rarenium 4000

• 3 tygodnie później...

Koniecznie sprawdź AVS70MF. Super kijek do lekkich i średnich jeziorowych zastosowań. Koguta też ogarnia, a ma wystarczający zapas na wycięcie grubasa z 6, nawet 8m wody.

jakie dolne cw obsługuje przy 3 calowej gumie ? Da rade 5-7 g główka?

Właśnie patrzę pod kątem nowego X-a :)

Posiadam aktualnie 66mf , daje rade powiedzmy od 4g na 3 calach , jest czucie . Pozdrawiam

Czyli 7 gram powinno być już ok. Te nowsze avidy są ponoć jeszcze czulsze i zrobione podobnie do Legend Tournament. Jest to inny blank niż w serii AVS. Pezymierzam się do modelu AXS70MF2. :)

• Like 1

• 3 tygodnie później...

A z Waszej strony jaki jest najlepszy kij pod sandacza z rodzinki st.c w cenie 1000zl ?

Długość od 190 do 220cm.

Zostając juz na cw do 22gr.

Jeżeli miałbym szukać St.Croix za 1000 zl to kupiłbm blank 5S70MHF-G Elite za 770 zeta http://www.art-rod.com/blanki/st-croix  ,komplet KR Alconite + top SiC  w BRC za około 150 zl  DPS za 25 z ,pianka za 30 zl co daje razem 970 zl ,zostaje 30 zeta na nitkę i strzykawkę lakieru oraz .W ten piątek 15% rabatu ,więc wyjdzie "gróbo" poniżej 1000 zl  https://www.sklep.brc.com.pl/  :) Zostaje jeszcze taśma malarska Tesa do kupienia i klej dwuskładnikowy mieszczę się w 1000 zeta (może parę złociszów bym przepłacił ale góra 20-30zl) troszkę pracy  i cieszę się Legend Elite  :)

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 2

Większej bzdury dawno nie słyszałem na tym forum.

Łowiłeś kiedyś Avidem czy tak sobie mówisz, bo machnąłeś na sucho?

Avid wciąga MHXy i RX7 na szybko.

Oczywiście to nie ta klasa co SC V i SC IV, ale stwierdzenie, że avid to wędka bez rewelacji i polecenie RX7 albo Fenwicka to totalna pomyłka.

Miałem w tym sezonie okazję porównać spin bassa z RX7 z Avidem.

Mówiąc krótko. Nie ma czego porównywać. Avid to czuły, szybki i całkiem elektryczny kij(ładnie czuć pstryki, chociaż nie daje do łokcia pracy ogonka w gumie 2 calowej, jak to niektórzy wymagają), RX7 to taki sobie kołek, oczywiście lepszy niż chrust ze sklepu, ale bez szału.

Podobnie sprawa ma się z MagBassami MHXa. Fajne kije. Ale Avid bije je na głowę. Szybszy, bardziej czuły, ładniej pracujący, smuklejszy blank.

Nie jestem osamotniony w osądzie, wiem że wielu dobrych wędkarzy z tego forum łowi albo łowiło Avidami i jestem przekonany, że potwierdzą moją opinię.

Nie zgodze sie stoba, moje zdanie na ten temat jest takie ze szalu nie ma z tym avidem nie jest to jakis zloty graal, nie osczulem tej rzeczonej przepasci pomiedzy mag  bassem mhx a avidem