Skocz do zawartości

Wędki St Croix na sandacza

ERq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po nieobecności.

Właśnie zamówiłem najnowszego Avida <18gr 2cz.

Zdam relacje jak się sprawuje.

Postaram się rówiniez, dorzucić zdjęcia do bazy ugięć.

pozdrawiam i dziękuję za wiele rad, na spokojnie przeanalizowałem i stąd ten wybór.

Grochu jak tam nowy nabytek. Napisz czy jesteś zadowolony z Avida bo mam też chrapkę na ten kij.

Witam po nieobecności.

Właśnie zamówiłem najnowszego Avida <18gr 2cz.

Zdam relacje jak się sprawuje.

Postaram się rówiniez, dorzucić zdjęcia do bazy ugięć.

pozdrawiam i dziękuję za wiele rad, na spokojnie przeanalizowałem i stąd ten wybór.

Który konkretnie model kupiłeś ? Mam nowego avida axs70mlf2 i obrzydliwe mocno mi się ten kij spodobał ;)

Napisz o nim coś więcej. Interesuje mnie różnica między tym nowym a starym modelem. Dzięki.

Jest to podobno inny blank w stosunku do poprzedniego modelu. Zdecydowanie szybszy od takiego samego modelu w zwykłym Avidzie. Grubszy blank, rzutowo wydaje się dużo mocniejszy jak ten sam model w zwykłym Avidzie. Jest inaczej zbrojony, mnie osobiście bardziej leży w ręce ten nowy jak starszy. Ciężar wyrzuty to od  5g-17g + 3-4" Keitech. Kijaszek wyciągnął ostatnio szczupaczka 60 cm bez najmniejszego problemu, kilka chwil i na brzegu. Ugięcie bardziej szczytowe jak w zwykłym. Podsumowując - kij z przeznaczeniem na sandacza i dużego okonia lub do szczupaka na lekko. Każde puknięcie gumy o dno czuć bardzo w dolniku .

Tu masz ugięcie kija: http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-9#entry1783071

Edytowane przez cabage

• 9 miesięcy temu...

Szybki fajny kij na sandacze , sprawdzi się w 100 % ,łowię już parę ładnych sezonów i to topowy kij .Dobrze radzi sobie też z boleniami zatrzyma i da radę sporej troci w końcu to S&S :)  . Będziesz zadowolony w 100%. Jako uniwersalny to trzeba spytać "szczupakowców", na klenia to już zdecydowanie za duża armata :)  

• Like 1

Najlepiej to zrobić samemu :) ,pracownia to jednak lepszy wybór bo skroisz sobie kij pod siebie a z gotowcami to trzeba brać taki jaki jest .Słyszałem że wcześniejsze modele były za ciężko zbrojone więc ludzie przerabiali , teraz zbroją w Torzitte i nie wiem na jakim secie , moż ktoś wymierzy i poda fabryczne zbrojenie ,wtedy będzie można się odnieść.

Phenix SP862MH, bardzo ciekawa propozycja pod takie łowy. Miałem patyk na tym blanku i to fajny kij sandaczowy.

Zdecydowanie zbroić w pracowni, zwłaszcza jeśli celujesz w StC, bo to co oni wypuszczają seryjnie to woła o pomstę do nieba...

Z Phenixów  dobrym wyborem będzie też nowy Black Chrome 8'8" 8-17 lb 8-35 g  (którego mam ) lub M1 8'6"ft i  17 lb, nie znam tego  SP862MH więc nie będę się wypowiadał

• Like 1

A czemu stare są źle uzbrojone?posiadam i starszy model i najnowszy wypust i tak nie uważam!ale jak zwykle Polak mądrzejszy od internetu!już widziałem różne ulepce pracowniane!.

Moje zdanie:kupuj seryjniaka!przynajmniej wiesz co do Ciebie dojdzie! i z GW nie ma problemów!.

• Like 2

Szybki fajny kij na sandacze , sprawdzi się w 100 % ,łowię już parę ładnych sezonów i to topowy kij .Dobrze radzi sobie też z boleniami zatrzyma i da radę sporej troci w końcu to S&S :)  . Będziesz zadowolony w 100%. Jako uniwersalny to trzeba spytać "szczupakowców", na klenia to już zdecydowanie za duża armata :)

Mam takowy sprzęt. Jest super. :wub:

Jednak niedawno zachorowałem na: SUZUKI  RXF 16lb 862.

Porównanie nad wodą wykazało, że RXF lepiej "obsługuje"

sandaczowe (i nie tylko) woblery. Elitka zostanie do gum.

Postanowione, powiększam swój haremik. ;)

A czemu stare są źle uzbrojone?posiadam i starszy model i najnowszy wypust i tak nie uważam!ale jak zwykle Polak mądrzejszy od internetu!już widziałem różne ulepce pracowniane!.

Moje zdanie:kupuj seryjniaka!przynajmniej wiesz co do Ciebie dojdzie! i z GW nie ma problemów!.

Miałeś może możliwość połowić DOBRZE i LEKKO uzbrojonym StC ? stare były ciężko zbrojone co je muliło i traciły na szybkości oraz ciętości , obniżało się ponadto c.w takiego kija bo blank musiał pracować z  przyciężkawymi przelotkami .Kij bardzo wolno "gasł" po wyrzucie i dlatego ludzie zaczęli przezbrajać fabryczne kije .Ten wędkarz który nie miał porównania nie zauważy niczego bo niby skąd miałby to wiedzieć i podejrzewam że właśnie jesteś takim wędkarzem i jeszcze jedno ,dobra pracownia daje gwarancję zarówno na blank jak i na błędy wykonania wędki więc nie wciskaj kitu .Wycieczki typu "Polak mądrzejszy od internetu"   podaruj sobie bo znam parę pracowni które robią kosmiczne kije i fabryczniaki wymiata , są też partacze ale tak jest na całym świecie i tego się nie zmieni .

Edytowane przez mrWhite7
  • Like 1

Nie przesadzajmy z tymi "przyciężkawymi przelotkami". Owszem teraz jest moda na Torzite, ale czy jest sens je pakować do kija klasy medium. medium-heavy czy heavy? Jest masa ludzi lowiacych i chcaca miec elitki z poprzedniego wypustu nawet kosztem odschoolowego stylu zbrojenia

Sorry , że się wtrącam , ale w tym wypadku to raczej Ja się też nie zgodzę :

- moim skromnym zdaniem jedyną wadą w ST.CROIX , a w szczególności dłuższych kijkach ( 2,6 - w górę ) to zbyt krótka rękojeść . Dlatego takie wrażenie , że kij leci na "pysk" lub nie "gaśnie" szybko, ale ten o którym mowa , nawet zbrojony fabrycznie w starszej wersji jest szybszy niż szpada ZORRO  :D  ;) .

Natomiast w "lżejszych" kijkach , faktem jest ,że troszkę za ciężko zbrojone co niektóre, ale co niektóre!!!!  ;)  i faktycznie lepiej jest ich "odchudzić" czasami.

Witam forumowiczów i mam pytanie odnośnie tego blanku czy sprawdzi się jako uniwersał rzeczny ale w szczególności pod sandacza.Parametry

dł. 2,60

c.w.10-28gr

linka 8-17Ib

Jeżeli mówisz o łowieniu z główek lub łódki to na pewno , lecz gdy chodzi o łowienie z opaski, burty -  to wybrał bym najmniej model dłuższy (2,7m)  a nawet dwa  2,9m).

......................................................Na koniec jaką pracownie polecicie do zbrojenia st.croix.

tu liczy się ekonomia - najtańszą i najlepszą i najbliższą - aby w trakcie budowy wymarzonego kijka w miarę na bieżąco dokonywać " przymiarek "  :)  by nie było rozczarowania  ;) .

Edytowane przez miramar69