Skocz do zawartości

Wędki St Croix na sandacza

ERq

Rekomendowane odpowiedzi

Miałeś może możliwość połowić DOBRZE i LEKKO uzbrojonym StC ? stare były ciężko zbrojone co je muliło i traciły na szybkości oraz ciętości , obniżało się ponadto c.w takiego kija bo blank musiał pracować z przyciężkawymi przelotkami .Kij bardzo wolno "gasł" po wyrzucie i dlatego ludzie zaczęli przezbrajać fabryczne kije .

Tak, szczególnie Elitki 17 lb , one są bardzo "wrażliwe" na ciężkie zbrojenie w SIC-ach ...

Ludzie zaczęli przezbrajać St.C po tym co montowali fabrycznie w Triumphie lub WildRiverach , chyba, że naczytali się jerkbaita , to pewnie za Elitki też się wzięli :lol: Nawet są tacy co je skrobali - panowie fanatyzm czasem przyćmiewa odbiór rzeczywistości ;)

Edytowane przez Szymon82
  • Like 5

Tak, szczególnie Elitki 17 lb , one są bardzo "wrażliwe" na ciężkie zbrojenie w SIC-ach ...

Ludzie zaczęli przezbrajać St.C po tym co montowali fabrycznie w Triumphie lub WildRiverach , chyba, że naczytali się jerkbaita , to pewnie za Elitki też się wzięli :lol: Nawet są tacy co je skrobali - panowie fanatyzm czasem przyćmiewa odbiór rzeczywistości ;)

Sporo już zrobiłem Elitek a szczególnie wspomniany model 8'6" 17 lb .Jest spora różnica gdy blank był uzbrojony w KR (Alconite) od 25 H do 4,5 KT tunel (nie było wtedy Torzitte) a uzbrojony w KR Torzitte od 20 H do 4 KT tunel .Kij dużo zyskał na szybkości .Fabrycznie były zbrojone w SiC kończąc  na 5tkach czy też 6stkach, więc wyobrażam sobie jak tym kijem bujało :) a co do pracowni to jeżeli chodzi i StC dobrym adresem będzie ArtRod http://www.art-rod.com/blanki goście wiedzą doskonale o co kamman w tej zabawie :) Co ciekawe ciężej zbrojony nie docinał ryb na krótkich dystansach (może była to wina blanku ) nie wiem ale jakiś problem był .Arek wie więcej bo kij kupił jego kolega i z tego co wiem nie za bardzo był zadowolony .Następne blanki były zrobione jeszcze lżej (na Torzitte) i kij wymiata pod względem zacięcia jak i trzymania ryb nie wspominając już o długości rzutu oraz  natychmiastowym gaśnięciu czy też dobremu wyważeniu .Poza tym Szymon po to się robi CUSTOMA aby był naj,naj naj :) więc jak najlżej i pod siebie (dotyczy to balansu jak i uchwytu ,ergonomii itp. Elitek nie skrobie ,no może poza jedną ,ogołociłem z lakieru i dałem do polakierowania a teraz czeka sobie na swoją kolej :) aż przyjdzie chęć i natchnienie to ją zbuduję na nowo.

Edytowane przez mrWhite7

@mrWhite troszke na wyrost napisałeś o tej pracowni ale to tylko moje zdanie....

Oni są dystrybutorem blanków St,Croix na Pl więc nie będzie sprawy z gwarancją .Technicznie bardzo przyzwoicie to wygląda .Widziałem foty ich prac i są bardzo poprawnie i czysto wykonane a Design to już sprawa do uzgodnienia i na pewno zrobią to o co klient prosi .Nie natknąłem się na negatywne opinie o Art-Rod .Wędek u nich nie zamawiałem ,tylko kupowałem blanki ale słyszałem pochlebne opinie dlatego polecam.

Edytowane przez mrWhite7

Poza tym Szymon po to się robi CUSTOMA aby był naj,naj naj :) więc jak najlżej i pod siebie (dotyczy to balansu jak i uchwytu ,ergonomii itp.

Akurat też jestem zwolennikiem Customów , sam mam 12 lb 8,6 , ale na Alconitach , szczyt chyba nawet sic 4,5 . Jest bardzo dobrze , a co ważne taniej niż seryjnie :)

Nie łowiłem mocniejszą, ale wszystkie oglądałem i nic im nie brakowało aby uznać je za bubel.

Edytowane przez Szymon82