Skocz do zawartości

Grzyby 2013

zetika16

Rekomendowane odpowiedzi

Ha ja już sezon na grzyby z żoną zaczynam od dzisiaj a oto efekty godzinnej szlajanki po pobliskim lesie

największy :)

post-49438-0-89064600-1370939617_thumb.jpg

lepsze zdjęcie już w domu na tarasie :)

post-49438-0-59951500-1370939635_thumb.jpg

i wszystkie razem

post-49438-0-02021100-1370939652_thumb.jpg

borowiki i podciecze,

Pozdrowienia dla grzybiarzy :P

• Like 2

Tomasz...ja jestem grzybiarzem, ale co to jest podciecz(e)? Zdrowe?

pozdro,

malcz

siniak chyba się t o też nazywa, wszystkie zdrowe, a prawdziwki te duże niestety nadgryzione mocno :) zwrócone naturze :)

Podsiecz z rodziny borowikowatych. Bardzo charakterystyczny grzyb, po uszkodzeniu gąbki lub nóżki czy przecięciu kapelusza zmienia natychmiast kolor na siny i fioletowy. Grzyb bardzo smaczny lecz ciężkostrawny, należy gotować min. 2 godziny.

Edytowane przez Tomasz eS

Mocarna inauguracja sezonu :)

Borowik, nawet gdyby nie był prezentowany na wyciągniętym ramieniu ( :lol:  ), prezentowałby się imponująco. Gratki.

Pozdrawiam,

Radek

Ps. Zdrowy był? Przy tej masie i gabarytach to jak metropolia dla robali :P

siniak chyba się t o też nazywa, wszystkie zdrowe, a prawdziwki te duże niestety nadgryzione mocno :) zwrócone naturze :)

Podsiecz z rodziny borowikowatych. Bardzo charakterystyczny grzyb, po uszkodzeniu gąbki lub nóżki czy przecięciu kapelusza zmienia natychmiast kolor na siny i fioletowy. Grzyb bardzo smaczny lecz ciężkostrawny, należy gotować min. 2 godziny.

Tomek super grzyby...też lubię po lesie "pobiegać"...u nas te grzyby (podsiecze) nazywają Prawdziwek Górski...zbyt często się ich nie znajduje więc ludzie mówią,że szlachetny to grzyb...pzdr

Edytowane przez krystiano1981r

mimo że to robinson :)

To cud, że cokolwiek uzbierałeś, nie od dzisiaj wiadomo przecież, że nowoczesny grzybiarz nie wchodzi do lasu bez japońskiej, hartowanej w ogniu Fudżi stuletniej stali. Inaczej nie ma co liczyć na wyniki :) .

Ja na grzyby jadę dopiero w okolicach roku 2024, jak odłożę trochę sałaty na konkretny nożyk...

@Tomasz eS

widzę że kolega na "białoryb" wsród grzybów się nastawił :lol:.

Tomek nie takie grzyby się zbiera, "drapieżniki" mają psylocybine w składzie i czort z ich właściwościami smakowymi ;) .

Notabene u mnie grzybiarze już "szaleją" z wiaderkami za grzybami po okolicznych lasach.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1

liczyłem się z tym że będzie zjedzony od środka ale chciałem się nim pochwalić na osiedlu :D

Przy tej wielkości grzyba to robal był pewnie rozmiarów sporego chomika ;)

Pięknie, kurczę, pięknie. Gratulacje Tomku :)

• Like 1

Tomasz eS ja byłem dzisiaj po moich metach. W górach to wszystko wolniej idzie. Prawdziwków kilka-raczej wymiar słoikowy do octu. Więcej nazbierałem kozaków po laskach brzozowych. Ale rozumiem Cię bo jak grzyby dobrze rosną to zdarza mi się nawet wyjazd na ryby odpuścić. Też tak masz:)?

Ha ja już sezon na grzyby z żoną zaczynam od dzisiaj a oto efekty godzinnej szlajanki po pobliskim lesie

największy :)

attachicon.gifgrzyb las.jpg

lepsze zdjęcie już w domu na tarasie :)

attachicon.gifgrzyby 1.jpg

i wszystkie razem

attachicon.gifgrzyby dom.jpg

borowiki i podciecze,

Pozdrowienia dla grzybiarzy :P

Ściema, to fotki z poprzedniego roku :lol:  :lol: :lol: .Tomek ale mimo wszystko gratulacje.Piękny :)  :)  :) . 

P.s.Źartowałem ;) .