Skocz do zawartości

Rega w okolicy Pogorzelicy...

krystiano1981r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy...Mam pytanie dotyczące rzeki Regi płynącej w okolicy Pogorzelicy.Otóż moja lepsza połowa "zameldowała" mi,że tegoroczne wakacje spędzamy właśnie w tej miejscowości.Chciałbym się co nieco dowiedzieć o tej rzece.Mianowicie interesował by mnie połów klenia,jazia w Redze ale nawet nie wiem czy takie gatunki występują tam.Znam trochę tą rzekę,ale "tylko z widzenia" ponieważ już kilka razy odwiedzaliśmy Pogorzelicę,lecz nigdy nie próbowałem tam łowić.Widziałem odcinek Regi niedaleko wsi Włodarka oraz odcinek w Trzebiatowie i tam ewentualnie chciałbym łowić.Teraz pytanie,czy jest sens nastawiać się na te ryby właśnie tam (czy w ogóle występują tam klenie i jazie)..?Drugie pytanie dotyczy miejsca gdzie można wnieść opłatę za wędkowanie w tych wodach...?W sieci jest kilka "mglistych" informacji,ale może tutaj ktoś mi pomoże bardziej konkretnie...Z góry dziękuję i pozdrawiam Krystian...

Rega od trzebiatowa w dol do ujscia to TROC i przede wszystkim troc :)

ale mniej godne uwagi ryby też tam są... im blizej morza tym większe zjawisko wymiany okresowej z morzem. 

sa jazie, sa szczupaki, a i sandacze przy ujsciu nawet wystepuja... 

nie wiem, dawno mnie tam nie było... spytaj Igora - dzerwys - on bywa tam cześciej moze będzie wiedział...

PS. nie zapomnij ze lato to pora srebrniakow :D czasem szkoda sie paprac w sluzaki majac w tej samej wodzie srebrne kraweżniki :)

Co do oplat to zerknij na strone PZW cos tam pewnie znajdziesz.

Klenie ,Jazie, polowisz spokojnie sa ladne sztuki za trocia latem bym tam nie chodzil no chyba ze raptem ostro powieje i popada kilka dni ale tego bys chyba nie chcial ;)

Przy niskiej wodzie latem czasem spotkasz troc ale watpie zeby sie zainteresowala przyneta acz sprobowac zawsze warto :)

Igor,dziękuję za konkretne info... :) opłatę myślę,że da się zrobić przez internet i nie będzie raczej problemu...myślę,że na początek połowię trochę przy Trzebiatowie bo tamta woda wydał mi się ciekawsze jeśli chodzi o klenia i jazia,płytsza,szybsza z ciekawymi zwarkami tu i ówdzie (tak ją zapamiętałem) jeśli tam nic się działo nie będzie przeniosę się na ten odcinek koło wsi Włodarka,tam woda wydawała się głębsza i chyba troszkę zwalniała...no nic trzeba będzie próbować w każdym razie dziękuję za każde info... :) pzdr

Oj dawno nie byłem w Pogorzelicy, miło wspominam sam pobyt (choć ośrodek nie specjalnie).

@krystiano, być może sie mylę ale aby łowić na okreslonej części Regi (tej bliżej morza) trzeba wnieść stosowną opłatę w bosmanacie portu - najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się.

Najbliżej Pogorzelicy są bosmanaty w Mrzeżynie albo Dziwnowie. Rega dalej w ląd to już pzw.

dzięki Zwierzu,tak też zrobię,lepiej zawczasu wszystko przygotować niż później szukać,dowiadywać się itd...ps.w Pogorzelicy jest o tyle fajnie,że jest spokój i cisza,nie ma tego "natłoku" co,w niektórych większych miejscowościach nadmorskich (taki odpoczynek preferujemy) faktycznie większość ośrodków oferuje raczej przeciętny standard,na poziomie "da się przeżyć" (są i lepsze,ale to znów ceny kosmiczne) generalnie jest ok,zobaczymy jak wypadnie wędkarsko... :) pzdr

co do tego co pisze zwierzu 

wody morskie - u nas np SUM (szczecinski urzad morski - ale oplata obejmuje caly kraj) obowiązują najczęsciej wody przybrzezne bałtyku + wody śródlądowe do pierwszego mostu wgląb lądu... na redze masz raptem kilkaset metrow wody pod jurysdykcją SUM

czyli,że będę potrzebował dwóch opłat...?albo jednej gdybym chciał łowić tylko na tym SUM-owskim odcinku...?przyznam,że trochę to zawiłe zwłaszcza,że nie wiem dokładnie (to tak z wielka dawką optymizmu) gdzie kończy a gdzie zaczyna granica... :wacko: pzdr

nie,w morzu na pewno łowić nie będę...zaraz wejdę na stronę swojego okręgu i zobaczę jak sprawa wygląda z porozumieniami...z tego co wczytałem w sieci rzeką "opiekują" się dwa okręgi,Koszalin i Szczecin,ale opłatę trzeba uiścić chyba w okręgu Szczecińskim...?pzdr

dlaczeg od razu jesli dopisza... spojrzenie kogos zupelnie z zewnątrz... wraz z przemysleniami i wlasnym odczuciami sa bardzo cenne. nie musza byc zawsze ryby i ryby... w koncu to wlasnie gorycz porazki najbardziej mobilizuje do walki :)

• Like 1

...wody morskie - u nas np SUM (szczecinski urzad morski - ale oplata obejmuje caly kraj) obowiązują najczęsciej wody przybrzezne bałtyku + wody śródlądowe do pierwszego mostu wgląb lądu... na redze masz raptem kilkaset metrow wody pod jurysdykcją SUM

Hmmmm faktycznie niewiele tego będzie jakieś ~ 600m od morza w głąb Mrzeżyna.

Rega od trzebiatowa w dol do ujscia to TROC i przede wszystkim troc :)

@mifek, trochę mnie rozczarowałeś tą wiadomością.

Jako że w tym roku przy okazji letniego pobytu w zachodniopomorskim (te tereny rekreacyjnie najbardziej mi odpowiadają) brałem Regę pod uwagę, ale myślałem że jednak troćki bliżej morza stoją.

W tamtym roku bawiłem w Dziwnowie na rz.Dziwnej i byłem wielce content z okoniobrania.

Jako że nie mam jeszcze nic ustalone, może faktycznie trzeba będzie poszukać kempingu w Mrzeżynie i zobaczyć co tam nad Regą "piszczy" :).

skoro byles z dziwnowie to powinienes sie tez blizej poznac z tamtejszymi boleniami...

skoro Igor - dzerwys mowi ze sa tam jazie - bo i niby czemu ma ich nie byc to na pewno tak jest...

jedno jest pewne. ten odcinek rzeki to chyba najszybciej serbrogenny odcinek rzeki w polsce - tzn po wiatrach . sztormach najszybciej w redze pojawia sie srebro... bo i ma najblizej - no jest też parseta ale to juz inna para kaloszy...

dlaczeg od razu jesli dopisza... spojrzenie kogos zupelnie z zewnątrz... wraz z przemysleniami i wlasnym odczuciami sa bardzo cenne. nie musza byc zawsze ryby i ryby... w koncu to wlasnie gorycz porazki najbardziej mobilizuje do walki :)

masz rację,po prostu sądziłem,że fajna foto-relacja z tak pięknej rzeki jaką jest niewątpliwie Rega okraszona fotkami rybek będzie kwintesencją czynnego udziału w życiu forum... :) teraz jednak doszedłem do wniosku,że ta sama relacja nie podparta zdjęciami ryb a wyłącznie pięknym krajobrazem oraz własnymi spostrzeżeniami będzie tak samo cenna...dziękuję i pozdrawiam... :)

• Like 1