Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Najprostsze i najlżejsze menu wytrwałego wędrowca to zwykłe płatki owsiane z rodzynkami na pół, plus wino. Bardziej złożone to razowiec ze smalcem hand made, plus wino. Zaś najsmaczniejsze i najwytworniejsze to sałatka z ziemniaków ugotowanych z łupinami, cebuli, octu winnego, oleju i przypraw, plus plastry boczku do upieczenia, plus oczywiście czerwone wino I blaszany kubek do parzenia darjeelinga.. Ale dziwi mnie pośród wymienionych tudzież ulubionych, brak sushi, pizzy, burgerów i całej reszty śmieciowego jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2024 Czym zalewasz zupę - w termosie nosisz wrzątek czy gotujesz nad wodą a może gotową zalewaną w domu już trzymasz w termosie ? To są gotowe zupy w plastikowej miseczce. Trzeba tylko podgrzać, potrzebna menażka i mała kuchenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Sławek od wina to flaki gniją.pozdrawiam byniek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Najprostsze i najlżejsze menu wytrwałego wędrowca to zwykłe płatki owsiane z rodzynkami na pół, plus wino. Bardziej złożone to razowiec ze smalcem hand made, plus wino. Zaś najsmaczniejsze i najwytworniejsze to sałatka z ziemniaków ugotowanych z łupinami, cebuli, octu winnego, oleju i przypraw, plus plastry boczku do upieczenia, plus oczywiście czerwone wino I blaszany kubek do parzenia darjeelinga.. Ale dziwi mnie pośród wymienionych tudzież ulubionych, brak sushi, pizzy, burgerów i całej reszty śmieciowego jedzenia O tak,Sushi ze świeżym, surowym tuńczykiem, ogórkiem, awokado, nori i ryżem zdecydowanie nazwałbym śmieciowym żarciem.Tak samo jak pizzę neapolitańską na cienkim cieśnie, na znikomej ilości drożdży ze świeżą oliwą, pomidorami san marzano, świeżą mozarelllą i bazylią, jak i burgera ze świeżo mielonej wołowiny, pełnego warzyw z samorobionym sosem na maślanej bułce. Płatki owsiane czy smalec na pewno są zdrowsze i bardziej odżywcze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Fast food to śmieciowe i tandetne jedzenie.. Bardziej wyobrażenie lub swobodne skojarzenie z archetypem Byniek - lichemu to i chleb zaszkodzi Spróbuj kiedy popić czerwonym winem razowca ze smalcem z boczku - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 27 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2024 Filip, nie dziw się Sławkowi, coś trzeba było napisać, wystarczy trzy po trzy, zupełnie nie w temacie, ale wpis jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Do chleba ze smalcem, zdecydowanie polecam "p k w n"czyli polski koniak wypędzany nocą.pozdrawiam byniek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Jak chleb - to i wino. Bardzo dobre połączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Sławku czasy hamburgerow pod naszym Centralem już dawno minęły , może wyskocz kiedyś i sprawdź coś lepszego niż Burger King.Pizza to dziś też coś więcej niż ta z Antonio - nawet po rewolucjach Magdy G. taka na cieniutkim cieście ze składnikami z wyższej półki dawno przestała być morderstwem dla żołądka.Szczególnie przepita dobrym rudzielcem ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Cyt.: popić czerwonym winem razowca ze smalcem z boczku? Dla mnie zbyt wykwintnie. Serio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 ee.. wszystko bez wyjątku j..bie cateringiem W oparach globalizmu.. Budowałem na Pietrynie, jakieś dwadzieścia parę lat temu, niejakiemu Pietro Peluso, który notabene mnie we włoskim stylu orżnął , włoską restaurację pod nazwą Tiramisu. Było w niej dwóch prawdziwych kucharzy - jeden z Sycylii, drugi z Mediolanu. Pierwszy specjalizował się w słodyczach, ciastkach, lodach, drugi popularna dzisiaj hity. Podawali cały włoski repertuar, w domowym wykonaniu, co było główna przyczyna upadku knajpy. Dzielny sanepid razem z inspekcja pracy i resztą urzędowych biurew ich zamordował..W piwnicy stały trzy szamotowe piece do różnych wypieków, a dla wyjątkowych gości parzono tam kawę na zwykłej elektrycznej maszynce, w niemniej zwyczajnym zaparzaczu - bo jak wiemy wypasione ekspresy są dla bogatych frajerów kompletnie pozbawionych smaku, wiedzy oraz oraz umiejętności. ewentualnie wielkomiejskich szpagatów .A w małym kieliszeczku, przemycona przez Bruno grappę - włoski bimber z wytłoków Opamiętaj się Szymonie, i więcej nie lansuj na przemysłowych pędzonych trunkach, na promocjach w marketach sprzedawanych. Nie idź ta drogą - przysięgam, ze prawdziwe życie kwitnie poza pigalakami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 28 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2024 Płatki owsiane czy smalec na pewno są zdrowsze i bardziej odżywcze.Akurat tutaj popieram Sławka, owsianka z rodzynkami to moje śniadanie, które jem codziennie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 31 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2024 Drodzy Koledzy ! Ja jestem za różnorodnością ! Panis et vinum jak chce Sławek mnie urządza. Owsianką tez nie pogardzę na śniadanie co prawda nieco bardziej bogatą (nie tylko rodzynki ale orzechy, chia, amarantus, pestki dyni, siemię etc.) Pizza ? Jak najbardziej byle nie "fabryczna" W Poznaniu jest malutka pizzernia na peryferiach "Tomasz i Pomidory". Gorąco polecam ! Choć właściciel, jeśli jest, a nie akurat w Italii, trochę specyficzny. Wszystkie składniki łącznie z mąką sprowadzane z Włoch. Mniam, mniam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaldslbi Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 Drodzy Koledzy ! Ja jestem za różnorodnością ! Panis et vinum jak chce Sławek mnie urządza. Owsianką tez nie pogardzę na śniadanie co prawda nieco bardziej bogatą (nie tylko rodzynki ale orzechy, chia, amarantus, pestki dyni, siemię etc.) Pizza ? Jak najbardziej byle nie "fabryczna" W Poznaniu jest malutka pizzernia na peryferiach "Tomasz i Pomidory". Gorąco polecam ! Choć właściciel, jeśli jest, a nie akurat w Italii, trochę specyficzny. Wszystkie składniki łącznie z mąką sprowadzane z Włoch. Mniam, mniam.Zapewne takie mniam mniam bo oczywiście na włoskich talerzach podane. A i piec opalamy włoskim drzewem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2024 Zapewne takie mniam mniam bo oczywiście na włoskich talerzach podane. A i piec opalamy włoskim drzewem.drewnem, nie drzewem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaldslbi Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Bo to w Polskie to drewno a w "Włochach to drzewo" ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Ryby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2024 Lokalny patriotyzm i takie samo przywiązanie, nie są na fali wznoszącej. Człowieki w globalizowanej wiosce, zdecydowanie bardziej sobie cenią klimaty internacjonalistyczne - z wiodąca prym skłonnością do chińskiej tandety, czyli glajchszaltujacej filozofijki pt. #dużotaniobiedronka I ci światowi konsumenci pokornie wsuwający lokalne wersje globalnych hitów, naprawdę nie widzą różnicy. Że tak powiem nie zauważają zdecydowanej odrębności Pokazowy numer pochodzącego z Sycylii Bruno, był bardzo nieskończenie prosty i wymowny. Nabierał na czubek noża trochę maki na pizzę, rzucał toto w powietrze i podpalał zapalniczką. Próbowaliśmy w odwecie to samo zrobić z naszą mąką - i ni chu chu Może już wtedy była z technicznego zboża? Tym niemniej upraszam - nie jedzcie nad wodą konserw, żadnych puszek ani instantów. Nie jedzcie niczego co deprecjonuje elementarne poczucie harmonii . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi