Skocz do zawartości

Co jemy nad wodą?

Sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd odkryłem ich produkty to na wyjazdy już tylko takie puszki biorę. Ale każdemu co innego smakuje.

Barszcz ukraiński i gulasz wołowy moje ulubione dania dla dwóch osób. Na uczelni, jak mnie ssie to najchętniej potrawkę z kurczaka po meksykańsku - nawet podgrzewać nie trzeba, bo nie jest tłusta. Kurczak słodko-kwaśny też pyszny.

Z tych promocyjnych nie wszystko próbowałem, ale słonina z papryką i smalczyk są dobre. Kaszankę z jabłuszkiem czasami nawet w domu sobie odsmażam.

• Like 3

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem to jest właściwie sam makaron świderki z dużymi kawałkami mięsa i uzupełnione puste przestrzenie w puszcze zupą ;)

Ogólnie jak w składzie pisze 'mięso' to są to faktycznie kawałki mięsa, a nie MOM, czy inne odpadki z masarni.

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

Spasiba, na taką odpowiedz liczylem[emoji2937]

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.

Spróbujemy, kiedyś Mazury Ełk były super ale ostatnio kupiłem i sama sól - tak wiec na tą chwilę Krakus rządzi.

chłopy

kupcie 2kg chudego boczku

pokrójcie  w takie paski 2-3cm na 10 cm

natrzyjcie /posypcie czosnkiem , pieprzem , papryka , łyzeczką peklosoli (niekoniecznie)   i zwykła solą . majerankiem (i każdym ziołem jakie lubicie)

niech polezy w lodówce w misce ze 2-3 dni - trzeba codziennie porzemieszać

wsadzcie w słoiki tak ciasniej - póllitrowe polecam

zalejcie to litrem zagotowanej wody z łyżeczką soli i 2ma łyzkami żelatyny

pasteryzujcie1x1,5h  i 2 x po gdzinie czy jak kto lubi

mniam .....

Bardzo podobnie jak wyżej, szynka, łopatka, boczek w różnych proporcjach, bardziej tłuste mniej, co kto lubi. Mielimy, przyprawy i w słoiki. Pasteryzujemy jak wyżej. Do piwnicy i mamy w każdej chwili domową konserwę na wyjazd. Niektórzy latami takie konserwy trzymają, ja staram się do pół roku i zastępuje nowymi. Smacznie, zdrowo, bez żadnych konserwantów, a często i sporo taniej.

• Like 2

Gdy wezmę wolne i mam okazję brodzić sporo godzin biorę ze 2 jogurty pitne, paczkę energetycznych sucharków oraz opakowanie dojrzewających kabanosów.
Wrzucone do spodniobutów nie przeszkadzają.

Przy zasiadkach można się już pobawić, ognicho i żeliwna patelnia, kuchenka turystyczna, na szybko podgrzewane chemicznie zestawy wojskowe, do wyboru do koloru.

Najsmaczniejszą rzeczą jaką jadłem nad wodą, był świeżo złowiony pstrąg/łosoś. W kamizelce wystarczyła mała butelka sosu sojowego i ostry nóż do filetowania. Pstrąg z górskiego jeziora w Norwegii bije na głowę wszelkie dania z najlepszych knajp.

• Like 3

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

https://sklep.twojmiedzychod.pl/pl/c/Dania-gotowe/18

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

A ja zgage mam od 30 lat 

Mięsko w słoikach dobre na wszystko, w dowolnych ilościach boczek/schab/golonka/karkówka/łopatka i konfiguracjach, doprawione wedle uznania. Jak wiem że będę dłużej za granicą, a w niemcowni to tragedia z wędlinami/mięskiem zawsze wlatuje zapas. Do 2-3 miesięcy to taka 1,5h pasteryzacja wystarczy (ale trzeba trzymać w chłodnym miejscu), na dłużej to tyndalizacja. 

W zimne dni to kuchenka na pływadle obowiązkowo, jak ciepło to nie mam parcia na dania gorące.

post-71003-0-33295200-1710509882_thumb.jpg

• Like 3

Rybki się łowi a potem je, co ?

A później że kormorany, kłusownicy, PZW, etc........ :rolleyes:

Ty tak na poważnie?

Że niby nie wolno zjeść ryby ?

Z reguły nie zabieram ale jak mam ochotę to prosto z wody leci na ogień.

Bardziej świeża już nie może być ;)

post-68698-0-27459800-1710526815_thumb.jpeg

Edytowane przez Rampampam
  • Like 5