Skocz do zawartości

Co jemy nad wodą?


Sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Odkąd odkryłem ich produkty to na wyjazdy już tylko takie puszki biorę. Ale każdemu co innego smakuje.

Barszcz ukraiński i gulasz wołowy moje ulubione dania dla dwóch osób. Na uczelni, jak mnie ssie to najchętniej potrawkę z kurczaka po meksykańsku - nawet podgrzewać nie trzeba, bo nie jest tłusta. Kurczak słodko-kwaśny też pyszny.

Z tych promocyjnych nie wszystko próbowałem, ale słonina z papryką i smalczyk są dobre. Kaszankę z jabłuszkiem czasami nawet w domu sobie odsmażam.

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zupa pomidorowa z makaronem i mięsem to jest właściwie sam makaron świderki z dużymi kawałkami mięsa i uzupełnione puste przestrzenie w puszcze zupą ;)

Ogólnie jak w składzie pisze 'mięso' to są to faktycznie kawałki mięsa, a nie MOM, czy inne odpadki z masarni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziesz trzymał w zimnej, suchej piwnicy to dłuuugo. Ja dopiero niedawno skończyłem dojadać konserwy tyrolskie kupione na podobnej promocji prawie 3 lata temu ;)

Spasiba, na taką odpowiedz liczylem[emoji2937]

 

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej, śmiem twierdzić, że dzisiaj najlepsze z popularnych mielonek to te z Sokołowa Podlaskiego, ale tylko dwie najdroższe i oczywiście golonka w puszce.

Spróbujemy, kiedyś Mazury Ełk były super ale ostatnio kupiłem i sama sól - tak wiec na tą chwilę Krakus rządzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chłopy

kupcie 2kg chudego boczku

pokrójcie  w takie paski 2-3cm na 10 cm

natrzyjcie /posypcie czosnkiem , pieprzem , papryka , łyzeczką peklosoli (niekoniecznie)   i zwykła solą . majerankiem (i każdym ziołem jakie lubicie)

niech polezy w lodówce w misce ze 2-3 dni - trzeba codziennie porzemieszać

wsadzcie w słoiki tak ciasniej - póllitrowe polecam

zalejcie to litrem zagotowanej wody z łyżeczką soli i 2ma łyzkami żelatyny

pasteryzujcie1x1,5h  i 2 x po gdzinie czy jak kto lubi

mniam .....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobnie jak wyżej, szynka, łopatka, boczek w różnych proporcjach, bardziej tłuste mniej, co kto lubi. Mielimy, przyprawy i w słoiki. Pasteryzujemy jak wyżej. Do piwnicy i mamy w każdej chwili domową konserwę na wyjazd. Niektórzy latami takie konserwy trzymają, ja staram się do pół roku i zastępuje nowymi. Smacznie, zdrowo, bez żadnych konserwantów, a często i sporo taniej.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdy wezmę wolne i mam okazję brodzić sporo godzin biorę ze 2 jogurty pitne, paczkę energetycznych sucharków oraz opakowanie dojrzewających kabanosów.
Wrzucone do spodniobutów nie przeszkadzają.

Przy zasiadkach można się już pobawić, ognicho i żeliwna patelnia, kuchenka turystyczna, na szybko podgrzewane chemicznie zestawy wojskowe, do wyboru do koloru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najsmaczniejszą rzeczą jaką jadłem nad wodą, był świeżo złowiony pstrąg/łosoś. W kamizelce wystarczyła mała butelka sosu sojowego i ostry nóż do filetowania. Pstrąg z górskiego jeziora w Norwegii bije na głowę wszelkie dania z najlepszych knajp.

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam "zgagi" tylko po zjedzeniu gotowców z Międzychodu  :)

 

https://sklep.twojmiedzychod.pl/pl/c/Dania-gotowe/18

 

Jak tak patrzę na ilość chemi w gotowcach opisywanego tu A.r.p.o.l.u to- to gdybym to zjadł to jedynie sodka by pomogła przed perforacją jelit  :(

 

 

A ja zgage mam od 30 lat 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięsko w słoikach dobre na wszystko, w dowolnych ilościach boczek/schab/golonka/karkówka/łopatka i konfiguracjach, doprawione wedle uznania. Jak wiem że będę dłużej za granicą, a w niemcowni to tragedia z wędlinami/mięskiem zawsze wlatuje zapas. Do 2-3 miesięcy to taka 1,5h pasteryzacja wystarczy (ale trzeba trzymać w chłodnym miejscu), na dłużej to tyndalizacja. 

 

W zimne dni to kuchenka na pływadle obowiązkowo, jak ciepło to nie mam parcia na dania gorące.

 

post-71003-0-33295200-1710509882_thumb.jpg

 

 

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rybki się łowi a potem je, co ?

A później że kormorany, kłusownicy, PZW, etc........ :rolleyes:

Ty tak na poważnie?

 

Że niby nie wolno zjeść ryby ?

 

Z reguły nie zabieram ale jak mam ochotę to prosto z wody leci na ogień.

 

Bardziej świeża już nie może być ;)

post-68698-0-27459800-1710526815_thumb.jpeg

Edytowane przez Rampampam
  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...